marți, august 12, 2008

Sampon de urzica facut in casa



Mi-am propus de mai mult timp sa incerc o reteta de sampon de casa. Sampoanele si balsamurile din comert contin tot felul de chimicale care afecteaza parul, in loc sa-l faca mai sanatos(cum spun reclamele).

Ca baza m-am gandit sa folosesc ceaiul de urzica, deoarece efectele sale benefice asupra ingrijirii parului sunt recunoscute.


Reteta pe care am folosit-o e foarte simpla:

  • 500 ml ceai concentrat de urzica (4 linguri de planta la 500 ml apa)
  • 4 linguri fulgi de sapun de casa (din acela facut de bunici -- se obtin razuind o bucata de sapun de casa
  • 2 linguri ulei de masline
  • 2 linguri miere de albine

Parul se clateste intai cu o solutie din apa si otet, apoi cu apa din abundenta.

Irina

Pateu de naut (hummus)



Azi am facut pateu de naut (hummus).



Nautul este bogat in proteine, saruri minerale( fosfor, magneziu, potasiu, calciu, fier) si in complexul de vitamine B. Are o concentratie ridicata de proteine (24%), precum si un procent consistent de hidrati de carbon si grasimi, ceea ce-l face sa aiba o valoare alimentara deosebita, inlocuind in mare parte proteinele din carne- deci excelent pentru meniul de post.

Cum spuneam si la reteta de falafel(chiftelute de naut) eu cumpar cate o punga de boabe (1 kg), le pun la inmuiat in apa rece, de obicei de seara pana a doua zi (tin castronul in frigider), apoi fac portii pe care le pun la congelator, in pungute. Pot fi puse in congelator si gata fierte, si cand vrem sa le pregatim le bagam la cuptor (sau la microunde) pana se dezgheata.

Pentru hummus am scos de la congelator o punga de boabe inmuiate, si le-am pus la fiert. In timpul fierberii apa trebuie schimbata de doua-trei ori. In ultima apa am adaugat sare, boabe de piper si frunze de dafin. Dupa ce boabele au fiert le-am  scurs de apa si le-am  bagat la robot.




Le-am mixat la robot cu apa rece pana au capatat o consistenta cremoasa. Am adaugat tahini (pasta de susan), si zeama de lamaie dupa gust. Hummusul se pune intr-un castron, se  netezeste cu o lingura, si se  toarna deasupra un strat subtire de ulei (eu folosesc ulei din samburi de struguri, care n-are nici un gust).

Se poate servi cu o salata tabouleh alaturi.

Irina