Musacaua de cartofi cu soia este un din felurile noastre preferate de post. Simplu de făcut, delicioasă și aspectuoasă - combinația perfectă pentru a-i face pe toți cei din familie fericiți :)).
Pentru realizarea ei avem nevoie de :
- 5-6 cartofi
- 2 cepe
- 2 morcovi
- 1 punguță de soia granule
- 4-5 linguri de bulion
- 1 legătură mărar
- pesmet
- ulei
- sare, piper, foi de dafin
Cartofii se curăță și se pun la fiert, cu un pic de sare, la fel și soia granule. Între timp se curăță ceapa morcovul. Ceapa se toacă mărunt, morcovul se rade fin. Se pune ceapa la călit, apoi se adaugă morcovul. Când s-au înmuiat se adaugă granulele de soia stoarse bine, sare, piper, foi de dafin, și la urmă bulionul. Se mai lasă un pic pe foc, apoi se dau deoparte.
Cartofii fierți se scurg de apă și se face un piure, adăugând un pic de ulei (sau margarină, pentru cine utilizează). Se adaugă mărarul tocat mărunt.
Ungem un vas de sticlă termorezistentă cu ulei, tapetăm cu pesmet, și punem jumătate din cantitatea de piure și o întindem uniform. Deasupra punem compoziția de soia, apoi restul de piure. Ungem cu un pic de ulei, pentru a căpăta o crustă aurie, și dăm la cuptor până se rumenește.
Dacă vrem să o tăiem felii trebuie să așteptăm să se răcească. Se servește cu murături de sezon :).
Poftă bună!
Irina