miercuri, martie 30, 2011

Supa- crema de linte




Noua ne plac foarte mult supele-crema din legume, in care presaram crutoane, asa ca azi am facut supa- crema de linte. E o supa delicioasa de post, si foarte hranitoare.
Reteta e  usoara. Avem nevoie de :
  • linte rosie(250 g)
  • 3 cepe mari
  • 1 morcov
  • albitura (pastarnac, patrunjel-radacina, telina)
  • un ardei (daca avem)
  • rosii in bulion, sau bulion dupa gust
  • cimbru
  • sare dupa gust
  • lamaie, chimen sau cimbru (ori ambele, dupa gust)
Lintea se spala bine si se pune la fiert impreuna cu legumele curatate si maruntite. Cand sunt bine fierte (mai adaugam apa pe parcurs daca e nevoie) le pasam cu mixerul vertical, sau la blender. Adaugam sucul de rosii/bulionul , si mai punem apa cat sa nu fie foarte groasa . O lasam sa mai fiarba 10-15 min. si o dam deoparte. La servire se "drege" cu zeama de lamaie, chimen si/sau cimbru si ulei (de preferat ulei de masline, presat la rece).
Se serveste cu crutoane deasupra. Daca aveti lipii, uscati-le in cuptor, si farmitati-le- se folosesc in loc de crutoane.
Pofta buna!

Sumarul retetelor mele de post il gasiti AICI.

Irina

marți, martie 29, 2011

Ceaiul de la ora 5

Nu am gasit niciodata o ceasca de ceai destul de mare, sau o carte destul de lunga ca sa ma multumeasca.
C. S. lewis

În copilarie obișnuiam sa beau ceai la micul dejun ori cina, sau cand eram bolnava. Citisem  de ceaiul de la ora cinci doar în romane :).În ultima vreme am observat că tot mai multă lume revine la placutul obicei de a bea ceai, mai ales ca oferta de amestecuri de ceai si de cescute s-a diversificat foarte mult :).


Tea in the Garden at the Chateau de Rozieres - Henry Salem Hubbe

Tea in the Garden at the Chateau de Rozieres - Henry Salem Hubbe


În timpurile de altă dată oamenii se adunau la o ceasca ca sa socializeze.
Caragiale povestește în celebra lui schita Five o’clock :

Five o'clock pe englezeşte înseamnă ora cinci . În lumea mare, fiecare damă-şi hotărăşte o zi pe săptămână (jour fixe), când primeşte, la orele cinci după-amiază, vizite şi face musafirilor trataţie cu ceai; de aceea se mai zice şi five o'clock tea, adică pe româneşte ceaiul de la ora cinci . În genere, damele din lumea mare publică în carnetul lui Claymoor, spre ştiinţa numeroaselor lor cunoştinţe, ziua lor de primire. De exemplu, citim în „L'Independance roumaine:“
„Madame Esmeralde Piscopesco, five o'clock tea tous les jeudis.“
– Azi e joi. Haide, zic eu, la Madame Pisocpesco.




Langa ceasca de ceai se  punea o prajiturica, sau o gustare, pentru a intrema nitel sufletul :)).
Laura  (Casuta Laurei)a redat un fragment din cartea pentru gospodine a doamnei Comsa (cititi toata seria, e grozava), care ne descrie cum se pregatea ceaiul alta data:


"Pentru a aranja cu gust o masa de ceaiu, se va intrebuinta de preferinta, o fata de masa alba, brodata cu bordura sau o fata de masa simpla, - intinzandu-se peste fata de masa, o tableta brodata si asezata in colturi.


Susane Rios


Fiecare tacam se compune din o farfurie de desert, iar tacamul propriu-zis,
se va aseza la dreapta farfuriei, iar servetele, corespunzatoare fetei de masa, la stanga si in dreptul farfuriei un pahar, pentru apa.
Din doua in doua tacamuri, se va aseza cate o sticla cu apa si cate o sticluta cu rom.

F. Soulacroix - The Tea Party



Dealungul mesei, incepand dela capetele opuse, se va pune cate o zaharnita si
cate o chisea cu spuma de frisca precum si cate un cosulet, acoperit cu un servet brodat
pe care aranjam diferite prajituri de ceai;
se va mai aseza la fiecare cap al mesei, cate o chisea cu unt proaspat, in figuri, sau cu unt de sardele ori de raci; afara de acestea se va mai pune si cate o farfurie de sticla cu sandvisuri si cate o farfurie cu friptura rece si sunca taiata in felii subtiri.

L. Moeller - A Tea Party
L. Moeller - A Tea Party

Afara de acestea, sa nu uitam a pune la fiecare capat de masa, cate o solnita. Se mai poate adaoga cartofi copti, oaua si castane coapte, care vor fi puse in servete facute anume pentru acest scop si asezate pe farfurii incalzite.

 George Sheridan Knowles

Pentru infrumusetarea mesei, se pot aseza la fiecare extremitate a mesei si doua cosulete ovale, cu flori nu prea inalte.
Indata ce conmesenii au ocupat loc, li se va servi pe o tava, cestile cu ceaiul fierbinte; cestile se vor aseza pe mici servete, la stanga fiecarui tacam.
Exempla de aranjarea mesei de ceaiu:
Ceai cu rom si pesmeti englezesti; cap de mistret; risole, mere in gelatina;
Ceai cu rom si cu spuma de frisca; prajituri de ceai; sunca cu aspic; galatina de curcan; carnati in halat; branza; poame;
Ceai cu rom si frisca; pesmeti de Graz; pastete de iepure; torte; liquer dulce; castane coapte;
Ceai cu cognac si cu spuma de frisca; paine mozaica, friptura rece, cascaval de Penteleu; prajituri; poame"

Vladimir Pervunensky. Evening Tea in the Lilac Garden.

Va doresc o dupamiaza placuta alaturi de prieteni dragi, si de o ceasca de ceai!

Irina