vineri, aprilie 25, 2014

Colectia de vineri-linkul tau pe Dulce Casa!

Este vineri, asa ca sper sa lasati linkul vostru pe Dulce Casa, fiindca avem inainte un intreg sfarsit 
 de saptamana in care sa citim lucruri noi si interesante :). Va astept cu drag!
 
 
 
!!!Linkurile pot include subiecte ca : educatie, activitati cu copii, casatorie, credinta,  gospodarie, organizare, retete, inspirationale/motivationale, ganduri personale, gradinarit, lectura/recomandari de carte, lucru de mana, impresii de calatorie, etc..Nu e neaparat ca linkul sa fie de pe blogul personal, puteti adauga linkuri catre articole care v-au placut.!!!!
Va rog nu postati  linkuri catre articole publicitare, umanitare, vanzari, etc..
Daca nu va descurcati , lasati linkul la comentarii, si il voi adauga eu. 
Colectia este deschisa pana pe 27 aprilie seara.
  Va multumesc pentru participare!
 
 




joi, aprilie 24, 2014

Cartofi dulci


Sunt innebunita dupa cartofii dulci.Ii fierb domol in coaja, ii curat, ii tai felioare si ii bag in cuptor cu un pic de ulei pana se caramelizeaza. Pe feliile dulci si aburinde pun cateva lingurite de iaurt acrisor...si as manca la nesfarsit. Pe langa faptul ca sunt deliciosi, au si o valoare nutritionala foarte mare: cartoful dulce este bogat in vitaminele A si C, contine de trei ori mai multi antioxidanti decat afinele (la aceeasi cantitate). Are un continut ridicat de mangan, cupru, fibre, potasiu,fier, calciu si vitamina B6.
Din pacate pretul pe kilogram e destul de mare, in jur de 12 lei, asa ca  m-am gandit sa-i inmultesc in ograda proprie. Am cautat ceva info pe net si iata ce am gasit:
  • cartofii dulci se taie in jumatate si se pun intr-un borcan cu apa ( cu partea taiata in jos).Se aseaza intr-un loc insorit pana incoltesc si fac lastarei.Procesul poate lua de la cateva zile la o luna, in functie de temperatura (le place caldura)
  • odata lastareii formati exista doua variante- acestia se desprind de pe cartof si se pun in apa pana fac radacini, sau se taie cartoful, astfel incat fiecare lastarel sa ramana pe cate o bucatica 
  • se planteaza intr-un loc spatios (sunt invadatori) si insorit. Prefera solurile nisipoase, dar hranitoare si le place foarte mult caldura. Se pot cultiva si in containere sau saci.
  • in prima saptamana de la plantare se uda zilnic, apoi o data la doua zile in a doua saptamana, si tot asa pana se uda o data pe saptamana.Programul de udare se ajusteaza in functie de vreme.
  • se recolteaza cam la 100-140 de zile dupa plantare (la noi, daca se planteaza in iunie se pot culege in septembrie-octombrie)

Irina