Eu cumpar toamna dovleac, il coc, curat miezul de pe coaja, il maruntesc si il pun la congelator. Supa-crema o fac cu dovleac copt.
In oala-minune (eu o folosesc mult, ca se fierbe totul mai repede) pun vreo 4 cepe, morcov, telina, patrunjel si pastarnac radacina - curatate si taiate bucati. Adaug cateva linguri de bulion sau cateva rosii curate de pielita . Pun apa in functie de cantitatea de legume si sare, cimbru, chimion, nucsoara- dupa gust. Fierb pana se inmoaie legumele (vreo 15-20 min la oala minune). Deschid oala, adaug dovleacul copt, mai dau cateva clocote si cand se racoreste putin o pasez cu mixerul vertical.
O servesc cu crutoane (le fac la cuptor, cu ulei de masline si ierburi aromate).
Dupa gust, fiecare isi poate adauga ulei de masline, sau smantana, ori o bucatica de unt.
,,Iata ca a sosit si postul Craciunului, vreme de pocainta pentru pacatele proprii, de curatire a constiintei noastre. Pocainta ne deschide calea care duce la cer. Ce avem de facut?
Pregateste-te de pocainta. Cerceteaza-ti constiinta in lumina poruncilor. Nu spune: „Am facut toate pacatele!” Nu este bine nici sa-ti atribui pacate pe care nu le-ai facut, dar nici sa le ascunzi pe cele pe care le-ai facut. Trebuie sa urasti pacatul pentru care te pocaiesti si sa nu-l mai faci.
Ia seama ca si talharul intelept, care s-a pocait pe cruce, a rabdat totusi chinurile rastignirii cateva ceasuri. Straduieste-te sa faci roade vrednice de pocainta; daca te pocaiesti de zgarcenie, manifesta generozitate; daca esti lacom, consuma mancaruri simple; daca slujesti pantecelui, fii mai retinut la mancare; daca esti lenes, fii iubitor de munca; daca est mic de suflet, fii plin de barbatie; daca esti neglijent, fii grijuliu; daca esti invidios, fii iubitor; daca esti elegant, imbraca-te modest; daca ai citit carti lumesti, citeste-le pe cele duhovnicesti, daca ai dansat, bate metanii etc."