vineri, februarie 24, 2023

Blog 365 #55 Suc de ghimbir (gingerale) facut in casa


 

Provocare adusă în blogosferă de către Sandra -
Diary of a stay a home mum

Vremea a fost posomorata si rece , cred ca a si picurat la un moment dat.N-am scos nasul afara decat un pic, sa ma uit pe fereastra :)).


Azi mi-am revenit, m-am simtit mult mai bine ca ieri.E ultima zi de concediu, de luni incepe scoala, iar ne trezim la 6, asa ca am lenevit in pat pana pe la 9, ceea ce nu fac de obicei.M-am obisnuit sa ma trezesc la 6 indiferent ca e liber sau zi de munca, si seara pe la 10.30 deja dorm.Am gatit ceva, am facut ordine si am dormit o ora la pranz.

Apoi am cautat niste retete pentru suc de ghimbir facut in casa si am gasit informatii foarte interesante.Sucul de ghimbir fermentat se face cu un ,,starter" denumit ,,ghimbir bug" (drojdie de ghimbir).


 

Se procedeaza in felul urmator :

se toaca doua lingurite de ghimbir decojit si se pun intr-un borcan mai mare, cu 2 lingurite de zahar. 

Se adauga 500 ml de apa (apa trebuie sa fie plata, fara clor - nu se foloseste apa de la robinet). Se acopera cu un prosop si se lasa la loc intunecat si calduros.A doua zi se incepe hranirea culturii de ghimbir - se adauga 2 lingurita de ghimbir tocat, 2 de zahar, se ameseca si se pune la loc.Se procedeaza asa 7 zile, obtinand un suc sifonat, concentrat si fermentat de ghimbir, care contine bacterii benefice.

Starterul se poate pastra la frigider, si se hraneste odata pe aptamana, cu o lingurita de zahar si una de ghimbir tocat.Daca folosim apa de la starter o inlocuim si reluam procesul de fermentare.

Cum se face sucul sifonat de ghimbir

Avem nevoie de :

  • 2 l de apa fara clor
  • 200 g zahar alb sau brun
  • 4-5 bucati de radacina de ghimbir, curate si razuite sau taiate bucati mici
  • 80 ml suc de lamaie
  • 120 ml de starter (ghimbir bug)

Zaharul, ghimbirul razuit si apa se pun la fiert timp de 5 minute la foc mediu.Se strecoara si se lasa la racit. Nu se foloseste fierbinte/calda deoarece se distrug bacteriile benefice.

Dupa ce baza de suc s-a racit amestecam cu restul ingredientelor si o turnam in sticle cu dop.Umplem sticlele pe 3 sferturi, ca sa ramana loc pentru fermentare.Se lasa la fermentat 3-6 zile.Zilnic se scoate dopul pentru a elibera gazul care se produce in urma fermentarii.Dupa 3-6 zile sucul este gata si se pastreaza la rece.

Putem sa fermentam sucul intr-un borcan mare sau intr-o damigeana, si la urma sa il turnam in sticle pentru pastrare.

Vom obtine un suc probiotic, foartearomat, parfumat  si sanatos.Sucul nu e foarte dulce, deoarece bacteriile benefice consuma zaharul in procesul fermentarii.

Eu nu am avut starter de ghimbir, maine o sa il incep, asa ca am folosit un pic de drojdie proaspata dizolvata in apa calduta. Seara sucul era deja sifonat si gustos, cred ca va fi si mai bun maine dimineata.



Despre ce am scris pe blog in anii trecuti, la aceasi data:

2008 Increderea in parinti

2012  Impreuna rugaciune in Postul Mare 

2014 Straturile inaltate inguste

joi, februarie 23, 2023

Blog 365 #54 Am de lucru cu mine

Provocare adusă în blogosferă de către Sandra -
Diary of a stay a home mum
 




 

Azi n-am avut o zi prea grozava din punct de vedere fizic , probabil m-am resimtit dupa efortul de ieri, desi nu mi se pare ca am facut mare lucru.Nici vremea nu a ajutat, s-a racit, a fost innorat si a batut vantul.
Asa ca toata ziua m-am invartit prin casa.
Am savurat o  baie cu saruri de magneziu, foarte benefica dupa eforturi fizice. Am ciugulit ceva de mancare . Am tricotat in timp ce mai aruncam un ochi la serialul meu preferat ,,Everybody hates Chris".  Am motait cu pisica in brate.
Chiar ma gandeam ce vinovata ma simt ca nu trebaluiesc  prin casa si stau asa, pur si simplu, facand doar chestii de relaxare si hobby 👀, timp ce vasele stau nespalate 😄. Evident, imi place ordinea, ma calmeaza, imi da o stare buna, dar simt uneori ca exagerez.Din ce tenebre ale subconstientului mai vine si chestia asta?
Ar trebui sa imi  spun cu glas tare ca imi dau voie sa ma odihnesc, ca imi dau voie sa ma relaxez,ca imi dau voie sa ma bucur de ceea ce imi face placere.E ok sa mai stau si degeaba, trebuie sa ma odihnesc, ca sunt om, nu masina 😁.
Zilnic am nevoie de acele momente de calm, de contact cu Linistea din interiorul meu.
Le gasesc cand pisica toarce linistita in bratele mele, in clinchetul andrelelor care se lovesc una de alta in timp ce lucrez, sau cand stau afara si ma bucur de o floricica sau de un fir de iarba.Dar de prea multe ori trebuie sa ma fortez ca sa mi le ingadui.
Am de lucru cu mine :).

 
Despre ce am scris pe blog in anii trecuti, la aceasi data: