marți, august 12, 2008

Sampon de urzica facut in casa



Mi-am propus de mai mult timp sa incerc o reteta de sampon de casa. Sampoanele si balsamurile din comert contin tot felul de chimicale care afecteaza parul, in loc sa-l faca mai sanatos(cum spun reclamele).

Ca baza m-am gandit sa folosesc ceaiul de urzica, deoarece efectele sale benefice asupra ingrijirii parului sunt recunoscute.


Reteta pe care am folosit-o e foarte simpla:

  • 500 ml ceai concentrat de urzica (4 linguri de planta la 500 ml apa)
  • 4 linguri fulgi de sapun de casa (din acela facut de bunici -- se obtin razuind o bucata de sapun de casa
  • 2 linguri ulei de masline
  • 2 linguri miere de albine

Parul se clateste intai cu o solutie din apa si otet, apoi cu apa din abundenta.

Irina

Pateu de naut (hummus)



Azi am facut pateu de naut (hummus).



Nautul este bogat in proteine, saruri minerale( fosfor, magneziu, potasiu, calciu, fier) si in complexul de vitamine B. Are o concentratie ridicata de proteine (24%), precum si un procent consistent de hidrati de carbon si grasimi, ceea ce-l face sa aiba o valoare alimentara deosebita, inlocuind in mare parte proteinele din carne- deci excelent pentru meniul de post.

Cum spuneam si la reteta de falafel(chiftelute de naut) eu cumpar cate o punga de boabe (1 kg), le pun la inmuiat in apa rece, de obicei de seara pana a doua zi (tin castronul in frigider), apoi fac portii pe care le pun la congelator, in pungute. Pot fi puse in congelator si gata fierte, si cand vrem sa le pregatim le bagam la cuptor (sau la microunde) pana se dezgheata.

Pentru hummus am scos de la congelator o punga de boabe inmuiate, si le-am pus la fiert. In timpul fierberii apa trebuie schimbata de doua-trei ori. In ultima apa am adaugat sare, boabe de piper si frunze de dafin. Dupa ce boabele au fiert le-am  scurs de apa si le-am  bagat la robot.




Le-am mixat la robot cu apa rece pana au capatat o consistenta cremoasa. Am adaugat tahini (pasta de susan), si zeama de lamaie dupa gust. Hummusul se pune intr-un castron, se  netezeste cu o lingura, si se  toarna deasupra un strat subtire de ulei (eu folosesc ulei din samburi de struguri, care n-are nici un gust).

Se poate servi cu o salata tabouleh alaturi.

Irina



luni, august 11, 2008

Crema de ciocolata de post

Iar o sa vorbesc despre mancare, mai precis despre ciocolata. Eu nu sunt un mare fan al dulciurilor, dar imi place ca din cand in cand sa mananc o prajitura, sau o ciocolata, ceea ce in post e destul de dificil, optiunile fiind limitate. O prietena mi-a spus ca exista o crema gen "finetti", dar de post, si ieri am gasit de cumparat.





Se numeste "ciocolata crema ecologica" si e produsa de Natura Land. E delicioasa, are un gust fin, de alune de padure, iar consistenta este exact ca la finneti. Nu contine cacao, si toate ingredientele provin din agricultura ecologica ( contine zahar din trestie, ulei de floarea soarelui, pudra de roscove, faina de soia, stearina de pakmier, alune de padure, lecitina de soia, vanilina . Un borcanel de 400 g costa in jur de 8 ron (nu mai stiu exact pretul). Am luat-o din Carrefour -ul nou din Vitan- cel de langa targul auto( apropo, pentru cine este interesat, alaturi de Carrefour-ul din Vitan e un magazin de electrocasnice, si aveau toate tipurile de masina de paine Moulinex, plus modele de la alte firme).

Irina

joi, august 07, 2008

Legume cu piure de linte



Astazi am facut legume fierte in aburi, cu piure de linte.Toate ingredientele (morcovi, cartofi, ciuperci) au fost fierte la steamer (avem un Moulinex Exotic ) - lintea am fiert-o in castronul special pentru orez, iar restul in celelalte compartimente. Cand au fost gata am asezat legumele pe farfurie, impreuna cu piureul de linte( lintea zdrobita si amestecata cu un pic de ulei) si am presarat patrunjel tocat. Se pot manca simple, sau se poate adauga ulei, mujdei de usturoi sau ketchup, dupa preferinte.

Irina

miercuri, august 06, 2008

Salata de ton cu ardei copti



Azi e dezlegare la peste, si am incercat o noua reteta de salata cu ton. Pe langa faptul ca se face rapid (cam 35 de minute mi-a luat s-o pregatesc) este si foarte buna.



Ingredientele sunt urmatoarele:

  • 4-5 cartofi
  • 1 kg ardei
  • 2 conserve de ton
  • 3-4 catei de usturoi
  • 1 legatura patrujel
  • otet
  • ulei
  • sare, piper


  • cartofii se curata, se taie rondele si se pun la fiert(eu i-am fiert la aburi)
  • ardeii se pun la copt, apoi se curata de coaja si de samburi, si se taie fasii

Intr-un vas de salata se pun ardeii copti, peste care se toarna uleiul, otetul si usturoiul zdrobit. Se adauga cartofii, patrunjelul tocat marunt, bucatile de ton, sare si piper dupa gust, si se amesteca toate ingredientele. Se tine in frigider pana la servire.


Irina