sâmbătă, aprilie 10, 2010

Cadoul făcut de mine


Cadoul pentru jocul de primăvară a ajuns la Anita. Lucrușoarele făcute de mine sunt:

un tocător decorativ pentru bucătărie




o cutiuță pentru bijuterii


Pe lângă ele am mai pus o față de masă brodată, un suport pentru lumânare cu motive primăvăratice și bănuți de ciocolată .
Dragă Anita, mă bucur că ți-a plăcut darul meu, și îți doresc o primăvară fericită!


Irina

joi, aprilie 08, 2010

Papanași fierți, cu pesmet



Ne-am întors, vacanța s-a terminat, ne-am reîncărcat bateriile, așa că azi am intrat plină de avânt gospodinesc în bucătărie. Mi s-a defectat cuptorul de la aragaz, așa că mi-a rămas brânza pentru pască nefolosită. Ce să fac, ce să fac... gata, știu, papanași.Eu nu sunt deloc o fană a papanașilor, mai ales ca nu mi-au reușit niciodată :)), dar am mâncat la munte niște papanași absolut demențiali, cu dulceață și cu smântână, așa că nu se poate, trebuia să mai încerc odată.

Papanașii cu pricina erau prăjiți, dar n-am avut chef să afum toată casa, așa că i-am făcut fierți. Ca să nu zic că fiert e mai sănătos decât prăjit :)).

Ingredientele pentru papanași :

  • 800 g brânză dulce de vaci (din aceea untoasă, nu plină de zer)
  • 250 g gris
  • 150 g făină
  • 4 ouă
  • 100 g zahăr
  • 2 fiole vanilie


Ingredientele pentru „tăvălit” :
  • 200 g pesmet
  • 100 g unt

Din brânză și din restul ingredientelor se frământă un aluat din care se formează biluțe (cu mâna un pic umezită). Se pune la fiert o oală mare cu apă (diametrul oalei să fie mai mare). Între timp topim untul într-o tigaie, adăugăm pesmetul și lăsăm să se rumenească, apoi dăm deoparte.
Când apa clocotește dăm focul la mic și punem papanașii astfel încât fundul oalei să fie acoperit. Lăsăm să fiarbă la foc mic, până când papanașii se ridică la suprafață, atunci înseamnă că sunt fierți. Îi scoatem cu o sită și îi punem în tigaia cu pesmet. Scuturăm ușor tigaia, astfel încât papanașii să se acopere cu o crustă crocantă.
Îi servim cu dulceață, cu smântână, sau cu sos de vanilie. Eu am avut dulceață de cireșe amare.
Se pot face și fără crusta de pesmet, se toarnă deasupra un topit sau smântână, și se presară zahăr.


Irina

sâmbătă, aprilie 03, 2010

Hristos a înviat!


"Toti sã vã ospãtati din ospãtul credintei, toti sã luati bogãtia bunãtãtii. Nimeni sã nu plângã pentru sãrãcie, cã s-a arãtat împãrãtia cea de obste, nimeni sã nu se tânguiascã pentru pãcate cã iertare din mormânt a rãsãrit. Nimeni sã nu se teamã de moarte cã ne-a izbãvit pe noi moartea Mântuitorului. A stins-o pe ea Cel ce a fost tinut de aceea, prãdat-a iadul Cel ce s-a pogorât la iad. Si aceasta mai înainte apucând Isaia a strigat: Iadul, zice, s-a amãrât întâmpinându-Te pe Tine jos, s-a amãrât cã s-a stricat, s-a amãrât cã s-a batjocorit, s-a amãrât cã s-a omorât, s-a amãrât cã s-a legat. A luat trup si de Dumnezeu s-a lovit, a luat pãmânt si s-a întâmpinat cu cerul, a luat ce a vãzut si a cãzut întru ce n-a vãzut. Unde-ti este moarte boldul? Unde-ti este iadule biruinta? Înviat-a Hristos si tu te-ai surpat. Înviat-a Hristos si au cãzut dracii. Înviat-a Hristos si se bucurã îngerii. Înviat-a Hristos si viata vietuieste. Înviat-a Hristos si nici un mort nu este în mormânt. Cã Hristos înviind din morti începãturã celor adormiti S-a fãcut. A aceluia este slava si stãpânirea în vecii vecilor. Amin".

Sfântul Ioan Gurã de Aur




Vă doresc Sărbători binecuvântate alături de cei dragi!



Irina

vineri, aprilie 02, 2010

Decorațiuni și meniu de Paști


Am văzut de dimineață răftulețele Adrianei și m-am binedispus, gata, mi-a trecut lehamitea, mi-a venit chef de gătit și de șmotruit :)).



M-am decis, nu mai fac cartofi prăjiți și omletă pentru masa de Înviere :)). Am tras o fugă până la piață și am făcut cumpărăturile. Meniul de Paști va fi simplu :


  • ouă vopsite - le-am cumpărat direct colorate :))
  • salată boeuf cu muuultă maioneză, și salată de sfeclă roșie cu hrean
  • borș de perișoare, cu leuștean și smântână
  • grătar de pui cu garnitură de cartofi piure și salată
  • pască tradițională cu brânză

Am reușit să termin și trei ouă decorate cu decupaj. Nu sunt foarte mulțumită de ele, lucrând am învățat câteva „șmecherii”.

O să încerc din nou după Sărbători.


Trecând prin piață am găsit numărul de primăvară al revistei „Lucru de mână”, în care sunt multe modele și idei drăguțe.

Mi-au plăcut în special rafturile acestea ornate cu dantelă.


Îmi amintesc că bunica mea avea un bufet de bucătărie, și rafturile erau mărginite de danteluță croșetată manual. La mobila mea de bucătărie nu se potrivește, dar poate cândva o să-mi cumpăr ceva de genul ăsta, și o să scot dantela de la naftalină :))



Dar destul cu trăncăneala, nu vă mai țin din treabă :)). Spor la ce aveți de făcut, și o zi frumoasă în continuare.


Irina

joi, aprilie 01, 2010

Am caștigaaat!

hihi, am câștigat concursul de pe blogul Csillei, pot face o comanda de 30 ron in magazinul ei on-line. M-am tot uitat dimineață ce să aleg, ce să aleg, dar nu mă pot hotărî, toate sunt așa frumoase!Cred că întâi o să mă gândesc ce vreau să lucrez, și după aceea o să aleg materialul. În orice caz, va fi ceva înflorat :).

Irina