luni, septembrie 17, 2007

Paine de casa ( din nou :) )





A venit toamna, s-a terminat cu caldurile, asa ca am indraznit sa folosesc iar cuptorul si sa fac paine de casa . De data aceasta am folosit urmatoarea reteta:
  • 500g faina(350 g faina alba,150 g faina integrala)
  • un plic de drojdie granule dr. oetker
  • 1 lingurita sare
  • o lingurita zahar
  • seminte de floarea soarelui(optional)
  • 250 ml lapte caldut
  • 70 ml ulei
  • 1 ou (la temperatura camerei)

Se amesteca ingredientele si se framanta bine(la mana sau la robot), pana aluatul devine elastic. Se pune la dospit 20 min., apoi se mai framanta un pic, se da forma painii si se aseaza in tava. Se mai lasa la crescut 15 min.,se unge cu ulei (sau galbenus de ou,sau lapte- dupa preferinta), si se da la cuptor, 45 de min la 170-180 grade.




Am facut painea in timp ce Ilinca dormea, si cand s-a trezit, a venit in bucatarie mi-a spus:"mmm, mami ce bine miroase, a paine proaspata, vreau si eu o bucatica". In clipa aceea m-am gandit ca a meritat efortul. De multe ori imi amintesc bucataria mamei , mereu parfumata de mirosul vreunei copturi - sper sa pot oferi si eu copiilor nostri multe amintiri atat de placute. 


Irina

5 comentarii:

Pr. Dorin spunea...

Doamnă Irina,

ne bucurăm de mirosul pâinii dv., bine copate şi bine făcute [noi mâncăm numai pâine de secară sau cu seminţe de tot felul] dar, şi mai mult ne-am bucura de mirosul experienţei dv. în cadrul colocviului pe care l-am iniţiat, şi cu care, cred că sunteţi la curent.

Cum oricine poate să iniţieze o temă şi să o susţină, dv. sunteţi, după cum ne-aţi exemplificat, o bună educatoare, o bună privitoare a culorilor şi a nuanţelor, un cititor amabil şi poznaş când trebuie, un om de conştiinţă dar şi un onest comentator.

Tocmai de aceea, onestitatea dv., dacă vă lasă timpul şi grijile, e necesară în dialogul nostru.

Nu faceţi decât să vorbiţi despre experienţa dv. de ortodox şi nu despre lucruri citite prin căţi.

Puteţi fii dv. înşivă!

Pr. Dorin.

Mimi spunea...

Ooooh, that looks really good! Enjoy!

Elena spunea...

mmm ce bine arata! mirosul a trecut peste spatiul virtual... avem e drept amintiri tare dragi cu mirosurile din bucataria mamei si bunicilor!

Mimi spunea...

(total side note - I have something for Teodora, could you email me your address?)

@irina_sweet_home spunea...

Parinte,multumesc mult de invitatie.Urmaresc discutiile,sper sa si intervin daca voi avea timp.Din pacate acum sunt cam prinsa,renovam un pic in casa si nu prea am timp sa stau pe net,nici macar pentru a-mi actualiza blogul.:(