luni, iulie 02, 2007

Nu conteaza ...

Nu conteaza drumul pe care mergem, daca nu stim unde vrem sa ajungem ...

Irina

"Sufletul dupa moarte"


,, Sufletul dupa moarte,, - o carte foarte buna, scrisa de par. Serafim Rose cu cativa ani inainte de a parasi el insusi aceasta lume. Eu am citit-o cand a aparut prima oara, si m-a ajutat foarte mult sa inteleg invatatura ortodoxa despre moarte. Se poate lectura si on-line , dar eu prefer sa am varianta tiparita.Puteti cumpara editia noua de la libraria Sohia .


Din prefata cartii:

"Ar trebui să fie limpede că această carte, sub nici o formă nu a isprăvit învăţătura ortodoxă despre viaţa după moarte. Este numai o introducere în acest subiect. Cu adevărat, nu există o „învăţătură completă” despre această problemă, si nu există „specialisti” în aceasta. Cei care trăim pe pământ, cu greu putem să începem să înţelegem adevărul lumii duhurilor până când noi însine nu vom ajunge să sălăsluim acolo. Acesta este un proces care începe acum, în această viaţă, dar se va sfârsi numai în vesnicie, când vom vedea „faţă către faţă” cele ce vedem acum numai „ca prin oglindă în ghicitură” (I Cor. 13, 12). Izvoarele ortodoxe la care am mers pentru această carte ne dau o prezentare generală de bază a acestei învăţături, si lucrul acesta este destul pentru a ne însufleţi, nu pentru a dobândi o cunoastere precisă despre ceva ce este peste puterile noastre de înţelegere, ci pentru a porni să luptăm pentru a dobândi Împărăţia cerului, care este scopul vieţii noastre crestine, si pentru a ocoli ispitele demonice care sunt răspândite pretutindeni în calea luptătorilor crestini de către vrăjmasul mântuirii noastre. Lumea cealaltă este mai realăsi mai aproape decât credem. Iar calea către lumea aceea este chiar aici în faţa noastră, în viaţa rânduielii duhovnicesti si a rugăciunii pe care ne-a transmis-o Biserica drept cale a mântuirii noastre. Această carte este dedicată celor care doresc să ducă o asemenea viaţă, ca să le fie spre folos."

Irina

"Homeschooling" sau "scoala de acasa"

Părinti care vor să fie profesorii propriilor copii

Nelegalizat la noi, învătămîntul la domiciliu este o variantă de domeniul S.F.
articol de: (S.D.)

"Din multele subiecte pe care părintii le aduc în fata autoritătilor din învătămînt se află si unul cu totul surprinzător, privind "homeschooling" sau "scoala de acasă", sistem de învătare care ar putea revolutiona educatia natională si care este încurajat de părintii cu bani, timp si initiativă.

Variantele sau alternativa la învătămîntul traditional sînt din ce în ce mai căutate de părintii de la noi, două dintre cauzele acestui interes fiind dezamăgirile pe care le oferă constant scoala traditională si deschiderea spre formule noi de învătare a populatiei autohtone. Cu totul surprinzător este subiectul "homeschooling", propus recent de membrii Asociatiei Nationale a Părintilor, voce prin care s-au produs deja modificări în examenele nationale ale elevilor. "Homeschooling" sau "scoala de acasă" este un sistem cunoscut în tările occidentale, constînd în învătarea acasă, cu sprijinul părintilor si al meditatorilor. Un testimonial al unui părinte de origine română, dar care s-a folosit de acest sistem în străinătate, arată avantajul de a avea, la domiciliu, serviciile educationale oferite prin programele aprobate oficial, dar în cadrul cărora părintii sînt cei care înlocuiesc profesorii, cel putin pentru perioadele corespunzătoare învătămîntului prescolar si primar. Dezavantajul imediat sesizabil este lipsa unui colectiv în care copilul să socializeze, însă si aici sistemul "homeschooling" vine cu "solutia" constituirii în grupuri în care copiii si părintii adepti ai "scolii de acasă" se împrietenesc si formează miniscoli de familie. Este destul de evident că, la fel ca si învătămîntul alternativ, foarte putin reprezentat în judetul Buzău, sau ca învătămîntul prescolar sau primar particular, total absent în judet, "homeschooling" e de domeniul anticipatiei fantastice să se popularizeze, însă noul context european creat va furniza surprize si va arde mai repede etapele. "

sursa