duminică, iulie 08, 2007

Citeste Biblia intr-un an!

google.com

,,Sfinta Scriptura este in primul rind cartea de capatai a crestinismului. Aici el trebuie sa caute continutul necesar pentru mintuirea sa. Prin lectura ei se inalta cu sufletul catre Dumnezeu, prin ea se purifica, isi gaseste echilibrul intregii sale vieti, capata mintuirea sufleteasca. Este o adevarata hrana sufleteasca pentru cel ce o cauta si citeste cu credinta.

Sfintii Parinti care au vietuit in veacurile imediat urmatoare Domnului Hristos si au trait adevarurile biblice, s-au identificat cu cele spuse in Cartea Sfinta, dau marturie despre valoarea si folosul adevarurilor scripturistice. Ei arata sublimitatea acestor invataturi mintuitoare si-i indeamna pe crestini sa le citeasca si sa le puna in practica. Astfel, Sf. Iustin Martirul declara ca s-a facut crestin in urma citirii Sfintei Scripturi . La fel, indeamna a se citi Cartea Sfinta, Clement Alexandrinul, Origen si Fericitul Ieronim , care da si unele indrumari metodologice in legatura cu citirea ei. Sf. Vasile cel Mare, cunoscind in chip deosebit adevarurile cuprinse in Biblie afirma: "Biblia este singurul mijloc care da putinta omului sa cunoasca adevarul si datoria sa de bun crestin" . Iar in alt loc, acelasi sfint parinte, compara Sfinta Scriptura cu magazinul unui farmacist in care se afla medicamente pentru toate bolile sufletului. Ea a fost intrebuintata de Biserica, spune el, pe vremea martirilor crestini, pentru pregatirea teologilor impotriva ereziilor si sofismelor. In zilele de suferinta, in Scriptura Biserica si-a gasit rabdarea si pacea, in zilele de glorie tot in ea si-a gasit modestia si smerenia. Scriptura a fost scaldatoarea care a vindecat de orice boala pe cel care intra in apa ei dupa ce era tulburata de ingerul Domnului. Fericitul Augustin adresindu-se tuturor crestinilor ii indemna spunind: "Cititi Scripturile; de aceea a voit Dumnezeu sa fie scrise, ca voi sa fiti mangaiati".

In sfirsit, Sf. Ioan Damaschinul rezumind gindirea patristica, indeamna pe crestini a citi Sfinta Scriptura, caci prin ea "sintem indreptati spre virtute si contemplatie netulburata. In ea gasim indemn spre orice fel de virtute si indepartare de la toata rautatea. Daca sintem iubitori de invatatura vom fi si cu mai multa invatatura, caci prin stiinta, prin osteneala si prin harul lui Dumnezeu, se duc la bun sfirsit toate. Sa batem deci la paradisul frumos al Scripturii ... care mingiie inima noastra cind e intristata, o potoleste cind este miniata si o umple de bucurie vesnica, urcind-o catre Fiul Unul nascut si prin El la Tatal luminator".

pr. prof. I. Constantinescu





Luna iulie, saptamana 2

8 Iov 36-37; Fapte 15:22-41

9 Iov 38-40; Fapte 16:1-21

10 Iov 41-42; Fapte 16:22-40

11 Psalmi 1-3;Fapte 17:1-15

12 Psalmi 4-6; Fapte17:16-34

13 Psalmi 7-9; Fapte 18

14 Psalmi 10-12; Fapte 19:1-20

15 Psalmi 13-15; Fapte 19:21-41

Ai citit din Biblie astazi?

Irina

Vindecarea slabanogului din Capernaum




Duminica a 6-a dupa Rusalii
- Vindecarea slabanogului din Capernaum -



Matei 9, 1-8

Intrând în corabie, Iisus a trecut şi a venit în cetatea Sa. Şi iată, I-au adus un slăbănog zăcând pe pat. Şi Iisus, văzând credinţa lor, a zis slăbănogului: Îndrăzneşte, fiule! Iertate sunt păcatele tale! Dar unii dintre cărturari ziceau în sine: Acesta huleşte. Şi Iisus, ştiind gândurile lor, le-a zis: Pentru ce cugetaţi rele în inimile voastre? Căci ce este mai lesne a zice: Iertate sunt păcatele tale, sau a zice: Scoală-te şi umblă? Dar ca să ştiţi că putere are Fiul Omului pe pământ a ierta păcatele, a zis slăbănogului: Scoală-te, ia-ţi patul şi mergi la casa ta. Şi, sculându-se, s-a dus la casa sa. Iar mulţimile văzând acestea, s-au înspăimântat şi au slăvit pe Dumnezeu, Cel care dă oamenilor asemenea putere.