vineri, august 24, 2007

Jucarii din hartieUn articol foarte interesant si util, preluat de aici :

http://www.profamilia.ro/revista.asp?id=2007_04_09

"Jucarii din hartie

de Radu Capan

Aveţi calculator şi conexiune la internet? Evident, din moment ce citiţi acest material. Atunci vă mai trebuie doar nişte coli de hârtie şi o imprimantă [1] pentru a da drumul distracţiei! Puteţi să tipăriţi felicitări, fişe de colorat, ori chiar fotografii. Noi însă, în cele ce urmează, vă vom propune câteva situri de unde puteţi descărca "ingredientele" pentru realizarea de către copii a unor jucării din hârtie. În marea majoritate a cazurilor, punctul de plecare îl reprezintă un fişier PDF, care poate fi deschis cu diverse programe gratuite [2], fiind mare şansa ca să aveţi deja aşa ceva instalat pe propriul calculator.Prima oprire online este la PaperToys.com, un sit care include câteva zeci de modele, de la Moş Crăciun la dinozauri, de la maşini şi până la clădiri celebre (precum Opera din Sydney). Unele modelele sunt oferite ca fişier PDF (alegeţi-le pe acestea dacă doriţi calitate a imaginii), altele ca fişier GIF (caz în care puteţi încerca să tipăriţi din navigator, dar poate este mai bine să o faceţi dintr-un editor grafic). Gradul lor de dificultate nu este acelaşi, variind de la cele potrivite copiilor din grupele mari de grădiniţă (când deja au voie să umble cu foarfecele), până la cele a căror tăiere şi asamblare cere foarte multă atenţie, deci probabil vârste de 10-12 ani. Chiar dacă Dvs rezultatele nu vi se vor părea spectaculoase, pentru copii vor fi valoroase pentru că sunt create de mâna lor (de ce altceva s-ar afla un Tyrannosaurus Rex din hârtie, pe post de bibelou, pe un raft la noi în casă?).

Dacă tot veţi vizita PaperToys.com, fiţi atenţi la o legătură jos pe pagină ce are titlul "22 fun activities for kids" (22 de activităţi distractive pentru copii) [3]. Chiar dacă nu are de-a face cu restul sitului, această carte electronică (adică tot un fişier PDF) merită descărcată: sunt tot felul de activităţi explicate pe scurt şi cu imagini sugestive. Câteva exemple: sculpturi din săpun, tablouri cu frunze, artă pe farfurie, garduri şi căsuţe din chibrituri, colaje, teatru de păpuşi din ciorapi, telefonie prin fir, şi altele.

Să ne întoarcem însă la jucăriile din hârtie şi să navigăm mai departe spre un alt sit: TheToyMaker.com. Primele patru opţiuni din meniul superior (WorkShop, Otters, Holidays şi Free Toys - ultimele două în special) includ numeroase alte PDF-uri din care puteţi construi căsuţe, animale, cutiuţe... Autoarea modelelor de jucării este Marilyn Scott-Waters. Situl ei primeşte între 3 şi 7 mii de vizite zilnic, fiind descărcate de la lansare un total de peste trei milioane de modele. Scopul iniţiativei ei, citez de pe sit, este "să ajute părinţii şi copiii să petreacă timp împreună, făcând diverse lucruri". Aceasta rezumă bine de fapt şi scopul acestui material al nostru. Până nu ne despărţim de acest sit să mai spunem că este vizitabil chiar împreună cu copiii. Decorate cu desene ale autoarei (Marilyn a asigurat grafica la numeroase cărţi pentru copii), paginile sunt în întregime potrivite vârstelor mici.

Următoarea oprire: Evul Mediu! La această adresă găsiţi un mic program care, odată instalat, vă permite să tipăriţi mai multe pagini din care să construiţi un castel medieval. Am făcut acest proiect cu copiii noştri acum câţiva ani: cere muncă serioasă! Folosiţi neapărat o hârtie mai groasă, dacă doriţi ca zidurile să aibă o oarecare rezistenţă. Înainte de montare puteţi da copiilor hârtiile spre pictare (pas opţional). Calculaţi-vă şi o arie de desfăşurare, eliberând măcar o jumătate de masă pentru înălţarea castelului. Dacă v-a plăcut castelul, la YourChildrenLearns.com găsiţi şi alte activităţi: construirea unui oraş, a unui sat, a unei ferme... Încă o dată subliniez că aceste ultime activităţi nu sunt de 5-10 minute, deci programaţi-le pentru o după-amiază liberă.

O altă resursă absolut superbă de activităţi pentru copii o oferă firma (de imprimante şi nu numai) Canon. Secţiunea Creative Park reuneşte foarte multe modele, de înaltă calitate grafică. La noutăţi multe sunt din aprilie 2007, ceea ce pare a indica o actualizare frecventă a secţiunii. Sunt opt secţiuni între care va fi dificil să alegeţi, toate fiind tentante: Animale (chihuahua, urs panda, iepure, girafă, zebră...); Oraşe (autobuz, staţie de benzină, case, magazine, trenuri, aeroport...); Decoraţiuni "norocoase" (precum dragonul chinezesc); Construcţii din lumea întreagă (Templul interzis din China, Taj Mahal, Turnul din Pisa, Coloseumul, Sfinxul, Turnul Eiffel, Statuia Libertăţii din SUA...); Ştiinţă (diverşi dinozauri, harta stelelor...); Jucării (ursuleţi, avioane, maşinuţe...); Origami (acesta ar putea fi subiectul unui alt articol!); Sezoniere (felicitări de Paşti, Crăciun...).

Căutând pe internet puteţi găsi şi alte situri, cu siguranţă. Un director complex cu legături spre modele din hârtie a fost publicat de ArtistsHelpingChindren.org: chiar dacă nu toate legăturile merg, este un bun punct de pornire pentru a găsi alte pagini web. Noi punem punct aici recomandărilor, cu speranţa că v-am deschis apetitul pentru aceste activităţi. Amintiţi-vă de momentele din copilărie când, împreună cu părinţii ori cu bunicii, meştereaţi diverse lucruri. De ce să vă lipsiţi proprii copii de astfel de amintiri? Distracţie frumoasă în familie!

Note:
[1] Preţul unei imprimante - mică şi ideală pentru uz familial - începe cam la 120RON, şi mai puţin în cazul unor oferte speciale (vezi de exemplu aici).
[2] Fie masivul şi faimosul Adobe Acrobat Reader, fie mai micuţul şi rapidul Foxit Reader (o căutare cu Google după numele lor şi veţi găsi programele).
[3] O puteţi descărca direct de aici (1,6MB)."
Irina