duminică, august 31, 2008

La inceput de an bisericesc
Suntem pe 1 septembrie, vara s-a terminat si mi-am propus sa reintru in programul zilnic normal. Incerc sa reiau rutina si, pe langa treburile casei, sa fac din nou diverse activitati cu Ilinca.

Astazi incepe si noul an bisericesc, un prilej de a ma gandi sa pun inceput bun pentru viata mea duhovniceasca. Niste idei excelente am gasit la "Festal celebration's gallery".

In cinstea sarbatorii Inaltarii Sfintei cruci (14 septembrie) ei propun ca in luna septembrie sa studiem si sa practicam virtutea lepadarii de sine, prima din scara virtutilor a Sf. Ioan Scararul.

Ca motto este luat pasajul din Evanghelia dupa Luca, capitolul 9:
-->

23. Şi zicea către toţi: Dacă voieşte cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea în fiecare zi şi să-Mi urmeze Mie; 24. Căci cine va voi să-şi scape sufletul îl va pierde; iar cine-şi va pierde sufletul pentru Mine, acela îl va mântui. 25. Că ce foloseşte omului dacă va câştiga lumea toată, iar pe sine se va pierde sau se va păgubi?


Sunt sugerate activitati si subiecte de meditatie pentru toate zilele lunii , legate de semnificatia crucii pentru viata noastra duhovniceasca. Gasiti amanunte aici


Un articol foarte bun despre lepadarea de sine am citit aici :

"Sfantul Ioan Gura de Aur despre lepadarea de sine, luarea crucii si urmarea lui Hristos"

As vrea sa fac impreuna cu Ilinca si activitatea pentru copii (dar e un exercitiu foarte bun si pentru adulti), si anume "scara virtutilor". Fiindca nu am lemn o sa incerc o varianta din hartie.
(sursa imaginilor)
Va doresc un an nou binecuvantat, si cu folos duhovnicesc!

Irina