miercuri, februarie 11, 2009

Icoane anti-avort

Hristos- Cel care da viata, tinand un copilas nenascut


Maica Domnului "Insarcinata"- Maia Domnului infatisata cu Hristos in pantece, nenascut (supranumita si "Maica Domnului ajutatoare la nastere"- icoana de traditie ruseasca)

Maica Domnului vizitand pe Elisaveta- fresca din secolul XIV, in biserica Timios Stavros (Sfanta Cruce) Palendri- Cipru. Sf. Ioan Botezatorul, nenascut, se inchina inaintea lui Hristos, nenascut. O astfel de reprezentare mai apare doar in trei biserici din Cipru.(click pe imagine pentru a mari)
Aceasta icoana arata, in partea dreapta, suferintele celor care au facut avorturi. Se vad femeile mergand la "noul Irod", reprezentat ca o regina, avand serpi in loc de par. In spate se vede doctorul, taind cu sabia un copil, pentru a hrani cu el balaurul(diavolul). Sus se vede un inger plangand, si mai jos o femeie jelind copilasul pierdut prin avort.

La dreapta se vede familia ortodoxa.Tatal si mama au grija de copiii care se joaca. Mama poarta o cruce- simbolizand efortul pe care il reprezinta cresterea copiilor, un efort care face parte din lupta noastra zilnica de a ne lua crucea si a-L urma pe Hristos. Nu este ceva ce trebuie respins, ci un lucru pe care, cu voia Domnului, trebuie sa-l aceptam cu smerenie. Deasupra familiei ortodoxe se afla Sf. Stelian, ocrotitorul copiilor, iar in stanga este Maica Domnului, care a acceptat cu smerenie voia Domnului, de a-L naste pe Hristos.

Irina