joi, august 06, 2009

De Schimbarea la Fata

La multe manastiri din zona Moldovei a fost hram astazi, asa ca ne-am pornit si noi spre Slatina, unde am fost de altfel pentru prima oara. Din pacate am plecat destul de tarziu, iar in Suceava era cumplit de aglomerat, in plus ploua torential, asa ca am ajuns la sfarsitul Sf. Liturghii. Acolo puhoi de lume, ca in zi de hram, a trebuit sa mergem destul de mult pe jos fiindca n-a fost posibil sa oprim masina aproape de manastire. Peisajul este superb - o vale cu dealuri domoale, cu paduri imense de brazi. Iata si niste credinciosi binedispusi :))


Manastirea vazuta de pe sosea (fotografiile nu sunt prea grozave, dati un click pe ele pentru o vizualizare mai buna). Slatina este una din cele mai mari manastiri din Moldova, ctitorita de Alexandru Lapusneanu (finalizata in 1558).

intrarea


un corp de chilii

biserica

intrarea in biserica (deja se facea curatenie dupa pelerini)


imi pare rau ca aparatul meu nu este performant, asa ca nu am fotografii reusite de interior. Cel mai mult mi-a placut tabloul votiv, cu familia ctitorului (domnitorul s-a calugarit aici, sub numele de Pahomie, in ultimul sau an de viata).

la iesire- o alee superba de brazi

Urmatoarea oprire a fost la m-rea Bogdanesti, la cativa km de Falticeni. Intemeiata in 1363 de Bogdan Voda I, a fost distrusa si reconstruita de mai multe ori de-a lungul timpului. In 1994 preotul din Bogdanesti are initiativa reconstruirii locasului monahal, precum si a unui camin de batrani fara posibilitati materiale.


toata lucrarea filantropica de aici este intretinuta din donatii



In continuare am vizitat m-rea Slatioara, care este si sediul mitropoliei pe stil vechi din Romania.

A fost intemeiata in 1947 de ieromonahul Glicherie Tanase (fost preot calugar la manastirea Neamt ), dupa ce a refuzat trecerea la noul calendar. Acesta a fost canonizat de BOSV in 1999 , moastele sale gasindu-se in biserica manastirii. Amanuntele astea le-am aflat abia cand am ajuns acasa, si m-am linistit, avand in vedere ca m-am mirat foarte vazand ca in zi de mare sarbatoare calugarii lucrau de zor pe schele ( niste chilii sau ceva de genul asta) :))




La intoarcere ne-am oprit la manastirea Rasca, unde mi-a placut foarte mult. A fost inceputa in 1512 de Bogdan III, si construita in mai multe etape, de-a lungul timpului. Are hramul de Sf. Nicolae.


biserica a fost pictata pe exterior, dar din pacate se mai pastreaza doar cateva fresce


peste tot flori, si multa liniste


si racoare, desigur. De care sper sa fi avut si voi parte :).


Irina