luni, noiembrie 08, 2010

Conferinta Educația Acasă - și o carte în dar

Anunțam într-o postare anterioară că în București va avea loc o conferință de homeschooling. Conferința s-a ținut  sâmbătă și mă bucur că nu am ratat-o. Audiența a fost destul de redusă, deși s-au anunțat mai mulți participanți.
Printre invitați a fost si domnul Gabriel Curcubet, președintele Asociației Homeschooling Români ,  și
practicant al educației la domiciliu din 2001.
Înainte de a vă povesti ceva din program aș vrea să precizez că, deși conferințele despre homeschooling din România au fost organizate de culte neoprotestante, și majoritatea celor care fac hs la noi sunt neoprotestanți, educația la domiciliu nu este un monopol neoprotestant, cum zicea cineva într-o discuție. Educația acasă poate fi practicată de ortodocși - dacă vă uitați la blogrolul meu în engleză veți găsi mămici ortodoxe din SUA care practica homeschoolingul - dar și de atei, nereligioși, etc.. Educația la domiciliu reprezintă o nouă paradigmă educațională, în concordanță cu vremurile actuale. De fapt sistemul educațional actual și-a dovedit din plin, pe ansamblu, ineficiența.
Revenind la conferință -în primul rând au fost prezentate argumente pentru adoptarea educației la domiciliu - faptul că aceasta are o bază în învățătura Sf. Scripturi, dar și că din punct de vedere academic acest sistem este mai bun, deoarece este tutorial (adică unu la unu), și nu de masă. Ca o completare, aș vrea să aduc un comentariu făcut de cineva pe "Razboi întru cuvânt", la o discuție despre homeschooling:

“ideea de HOMSCHOOLING” mi se pare ca este luata si preluata in zilele noastre, sau cel putin inspirata din Scrierile Patristice si din MODELUL DE VIATA al Crestinismului ANTIC!
In antichitate, parintii crestini care stiau ca in scolile publice laice din Imperiul roman se invata de catre copii, idei si filosofii si principii de viata si modele de comportament si atiudinale PAGANE si contrare Invataturii lui Hristos despre lume si viata, isi invatau copii acasa in caminul familie lor crestine.
Unii dintre crestinii antici erau fara scoala, fiind sclavi sau oameni simpli si fara carte, dar altii erau dregatori si functionari si militari si chiar dascali si filosofi si oratori, si acestia alegeau si ei sa-i invete pe copii lor mai INTAI ACASA, si nu in scolile publice laice pagane din acele timpuri, si abia cand copii lor cresteau erau dati si la scolile laice publice.
Abia cand copii crestini aveau deja pusa in mintea si inima lor (de catre parintii lor crestini, si mai ales de catre PREOTII PAROHIILOR crestine din acea vreme) “TEMELIA” INVATATURII si MORALEI CRESTINE, unii dintre ei mergeau la Alexandria sau Atena sau Roma sau Beirut ca sa isi desavarseasca formatia lor educationala si cu deosebire filosofica si oratorica.
Sf. Vasile cel Mare si Grogorie Teologul, impreuna cu fratii lor au fost educati MAI INTAI IN FAMILIE de catre tatii lor, care aveau studii inalte la acea vreme, unul fiind avocat, iar celalalt Episcop crestin.
Sf. Ioan Gura de Aur, chiar daca a ramas orfan de tata, a fost educat prin grija mamaei sale Sf. Antusa la fel, MAI INTAI ACASA, si abia mai apoi toti acesti VIITORI MARI DASCALI AI LUMII si ai Crestinatatii au urmat cursurile lui Libaniu si Andragatie si Euvul si Universitatile pagane din Atena si Alexandria si Constantinopol…
Cred ca daca si noi, crestinii ortodocsi de acum, care avem copii, si care suntem PRECOCUPATI SERIOS de viitorul si mantuirea copiilor nostri, daca am proceda la fel ca TATII Sfintilor Vasile Cel Mare si Grigorie de Nazianz, si ca Mama Sf. Ioan Gura de Aur, nu am gresi cu nimic, urmand si reactivand un model de viata si educatie antica crestina eficient si plin de atentie si grija pentru viitorul copiilor nostri.

După pauza de prânz s-a vorbit despre legalizarea acestei alternative educaționale în România. Deoarece, deocamdată, nu s-a reușit introducerea în legea învățământului a reglementarilor cu privire la hs, soluția pentru cei care vor să practice hs la noi este să își înscrie copiii la școli umbrelă din străinătate - Ungaria, Anglia sau SUA fiind variantele agreate.
Ar fi multe de spus, dar eu închei aici, și vă invit să participați la un dar de blog. Dacă doriți să primiți cadou prima carte despre educația la domiciliu tradusă în România,  - Educația acasă de C. Klicka- vă rog să lăsați un comentariu până pe data de 14 noiembrie, când voi face o tragere la sorți.







Dacă doriți să vedeți conferința despre Homeschooling de la Arad, din primăvara acestui an, puteți descărca sesiunile de mai jos :

    Puteţi comanda înregistrarea pe suport DVD a acestei conferinţe, precum şi cartea Educaţia acasă aici.

Vă doresc o zi frumoasă, 
Irina