vineri, iunie 03, 2011

Momentele diminetii

Dumnezeule, Dumnezeul meu, pe Tine Te caut dis-de-dimineata.
Ps. 62
Imi place sa ma trezesc devreme, inaintea tuturor, mai ales vara. 
Fac cafeaua,ori poate un ceai sau o ciocolata calda, si stau in linistea diminetii, la masuta din balcon, citind un pasaj din Sf. Scriptura, sau dintr-o carte duhovniceasca, ca sa ma umplu de ganduri bune pentru ziua care incepe, si de intelepciune de sus. 
Daca am timp imi fac insemnari despre ce am citit, sau notez cate un pasaj care m-a marcat, astfel incat sa ma pot gandi la el de-a lungul zilei. 
Ori imi notez un indemn, sau o porunca, pe care s-o pun in practica, cu ajutorul lui Dumnezeu.

Din pacate nu reusesc intotdeauna sa ma trezesc inaintea tuturor. Uneori oboseala isi spune cuvantul, si ma trezesc odata cu toata lumea.Treburile zilei ma cheama- s-o pregatesc pe Ilinca pentru gradinita, sa pun masa pentru micul dejun, sa pun rufe la spalat si asa mai departe, incat abia am timp sa-mi inalt gandul catre Dumnezeu intr-o scurta rugaciune. Dar pe parcursul zilei incerc sa am macar un moment din acesta linistit, care imi incarca bateriile sufletului, si ma ajuta sa merg mai departe.


As vrea sa fiu mai disciplinata si mai consecventa  in privinta rugaciunii si a citirii cuvantului lui Dumnezeu, dar uneori treburile vietii acesteia ma coplesesc, si trec zile intregi fara sa imi fac timp pentru asta, desi stiu ca
„nu numai cu paine va trai omul, ci cu tot cuvantul care iese din gura lui Dumnezeu” (Matei 4:4)
Dar nu deznadajduiesc, ci de cate ori cad, ma ridic, marturisesc Domnului si o iau de la inceput.
Voi cum va organizati viata de rugaciune si de citire a Scripturii, mai ales daca aveti copii mici, care de multe ori fac dificila trezirea devreme(din cauza noptilor nedormite), sau gasirea momentelor de liniste?

Irina



8 comentarii:

  1. Irina sunt intr-o situatie asemanatoare, desi eu am numai un bebe, dar care mi se pare ca e cat 2; de fapt in realitate nu e asa, sunt doar eu foarte stresata! Si cu rugaciunea nu prea reusesc sa fac tot ce ar trebui, adicatelea - canonul; cand doarme Alex reusesc sa fac jumatate, oricum ma ajuta foarte tare sa citesc carte sau presa ortodoxa - de ex in timp ce alaptez... si asta ma ajuta sa merg mai departe, sa nu deznadajduiesc, sa cer din nou mila lui Dumnezeu. Plus duhoivnicul, cum ziceai si tu prin marturisire, parca mai vine un val de racorire :) Si recunosc, internetul imi ocupa o parte din timpul ce l-as putea aloca pt rugaciune... Te imbratisez!

    RăspundețiȘtergere
  2. Inainte de nasterea lui Petrica mai reuseam si eu sa mai citesc, aveam si pe blog o rubrica de citire a Bibliei. De cateva luni pauza, nu mai apuc sau nu mai am starea necesara concentrarii....Motive din astea. Mai nou Petrica se scoala si foarte de dimineata, pe la 5 de foame, cred ca e momentul sa incep sa-i dau gris seara. Oricum sper ca vor mai reveni si momentele mai linistite in care sa mai pot si eu cugeta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am incercat si eu metoda ta Irina, de a mă trezi inaintea tuturor, pentru a citi din Biblie, pentru a medita, pentru a ma incarca cu dragostea lui Dumnezeu. Atunci cand ma tin sa fac aceasta, ma simt mai puternica sa fac fata provocarilor zilei, cu copilasii, cu casa, cu sotul si cu altele. Dar vorba ta oboseala deseori isi spune cuvantul. Mă simt vinovata in fata lui Dumnezeu pentru inconsecventa mea in intalnirea de părtăşie cu El. Insa rămane cel mai bun lucru pentru o mama, pentru o sotie si pentru o sora sa se intareasca astfel in Dumnezeu, caci femeia cu mainele ei poate zidi si tot cu mainele ei poate dărâma totul in jurul ei. Proverbe 14:1 Domnul sa ne intareasca pentru Slava Numelui Său minunat!

    RăspundețiȘtergere
  4. Am un program haotic si cu faculatatea ,sesiunea si cu altele !Dar incerc sa am tin cat de cat de rugaciunea si citit si sa merg al Biserica!
    In fiecare seara Citesc Acatistul Sf Nectarie si
    spun o rugaciune si ziua citesc Acatistul Sf. Nectarie !Din Sf.Scriptura citea inaite 2 cap din N.T. sau V.T dar nam mai citi de muult timp !!!LA Manastirea Radu Voda merg de cate ori am ocazia sau simt nevoie!Slujbele sunt foarte frumoase!apoi citesc din cartile acestea ! Sfantul Nicolae Velimirovici
    Raspunsuri la intrebari ale lumii de astazi. Vol. 1 (Raspunsurile acestui mare duhovnic lamuresc unele dintre cele mai grave probleme actuale: sinuciderea, blestemul si binecuvantarea, nationalismul, razbunarea mortilor, moda etc. )si Toata viata noastra lui Hristos Dumnezeu sa o dam.Legaseti la libraria Sophia!Sa te binecuvanteze Dumnezeu cu un weekend placut

    RăspundețiȘtergere
  5. Culcatul la ora 23 cel tarziu si trezirea la 6 inaintea tuturor! Ai timp sa faci tot ce vrei :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Alexut, multumesc pentru raspuns

    Laura, asa este, cand sunt mici e greu sa gasesti momente linistite, in care sa fii si odihnita

    Alina, intradevar, un timp linistit dimineata ajuta f mult

    Mirela, esti o fericita, profita de perioada asta a vietii ca sa te incarci pentru cand vor veni copiii :)

    Laura, intradevar, asta cand nu o iau copiii inainte si se trezesc la 5.30 :)). La noi Otilia si Teodora se trezesc de multe ori la 6-6.30.De obicei nu ma culc mai tarziu de ora 23.

    RăspundețiȘtergere
  7. Draga Irina,
    intru de ceva timp pe blogul tau pentru ca ma inspira foarte mult. Zilele trecute chiar ma intrebam ce-mi place atat de mult la el incat sa ma intorc din nou si din nou pentru a vedea ce ai mai postat :). Mi-am dat seama ca-mi place faptul ca esti o persoana care nu numai ca-L iubeste pe Dumnezeu, dar se si straduieste sa puna in practica voia Lui.
    Aceasta postare a ta m-a provocat foarte mult sa reincep sa ma scol inaintea tuturor din casa pentru a petrece timp in liniste, citind din Biblie, meditand si rugandu-ma, asta pentru ca de cateva saptamani nu mai reuseam s-o fac.
    Astazi m-am sculat la ora 6 si m-am bucurat foarte mult de timpul meu cu Dumnezeu :).
    Iti multumesc mult,
    Alina

    RăspundețiȘtergere
  8. Ah, si mai este ceva...ma inspiri sa fiu o sotie, o mama si o gospodina mai buna...
    Alina

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.