marți, iulie 19, 2011

Calendar pentru copii - invatam impartirea timpului

 Copiii pot invata usor despre impartirea timpului in ani, anotimpuri,  luni si zile  sub forma de joc, folosind un calendar realizat special. Imi doream  foarte mult unul pentru fete, dar ce am gasit pe internet mi s-a parut destul de scump, si nu era chiar ce as fi vrut. Am studiat mai multe modele, si cel mai mult mi-a placut acesta :



Calendarul din imagine este magnetic, si toate elementele se pot muta, astfel incat, in fiecare dimineata, copilul sa aseze pe tablita data, ziua, anotimpul si cum este vremea.
Din pacate n-am avut  material ca sa realizez ceva foarte sofisticat, asa ca pentru inceput am facut calendarul de mai jos :


Ca suport am folosit un panou de pluta.
Pe o foaie simpla am scris anotimpurile, lunile anului, zilele saptamanii. Pentru fiecare anotimp, si pentru lunile sale, am folosit o culoare specifica, pentru a se distinge dintre celelalte.
Separat am facut fise cu lunile anului, anotimpuri, zilele lunii, si cu momentele timpului - azi, ieri, maine.
Dimineata ne uitam ce zi e AZI -si punem alaturi fisa corespunzatoare. Apoi ne uitam ce a fost IERI, si ce va fi maine- si punem alaturi fisele. Apoi vedem in ce anotimp suntem, in ce luna, si in ce zi a lunii (o marcam cu un pin rosu).
In acest mod fetele repeta zilnic aceste concepte, astfel incat si le vor insusi cu mai multa usurinta.Intre timp caut coala magnetica ce se poate imprima, ca sa fac un calendar ca cel din prima imagine, si sa-l pun pe frigider, ca sa aiba si Otilia acces la el.
Voi ce metode ati folosit (sau folositi) ca sa-i invatati pe copii despre impartirea timpului?


Irina

11 comentarii:

  1. La gradinita la "intalnirea de dimineata" se foloseste acest lucru denumit si "calendarul naturii". Eu anul acesta am folosit un polistiren, pe care l-am invelit in hartie creponata. am facut din cartoane colorate dreptunghiuri pe care am scris anotimpurile, lunile anului si zilele saptamanii. Pe alte dreptunghiuri am desenat un nor, stropi de ploaie, fulgi de nea, soare pentru starea vremii. In fiecare zi stabileam ce zi este, ce anotimp, ce luna si prin repetitie copiii in timp invatau sa le zica singuri.
    Daca vei da o cautare "calendarul naturii" sunt sigura ca vei gasi mai multe idei cum sa faci unul. Eu asa am facut.

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata bine, ca sa fie cat mai atractiv pentru fete, cred ca ar trebui sa pui si imagini, nu foarte complicate, floricele, copacei, norisori, stele - daca sunt desenate chiar de ele va fi si mai si.:))))

    RăspundețiȘtergere
  3. Irina, la gradi la Amelia aveau acest model, foarte dragut si util: http://edituradiana.ro/carte/calendarul-naturii-si-prezenta-la-grupa--i126?eVitalShopID=f695b41ce54fe4e4ec04b15744c957ee

    RăspundețiȘtergere
  4. Noi am asociat fiecare membru al familiei cu cate un anotimp, fireste, anotimpul in care este nascut acel membru: de ex, eu sunt iarna, Ilinca - primavara, etc, relunând discutia despre caracteristicile anotimpurilor de multe ori.
    Ieri a fost putin contrariata cand i-am spus ca azi va fi ziua Ilincai, "aceasta nu era primavara, s-a mutat vara?!"
    Flavia ma intreaba de foarte multe ori in ce zi suntem (asa a invatat zilele saptamanii), ce zi a fost ieri, ce zi e maine, de multe ori repeta ca pentru sine si ma intreaba pe mine daca e bine.
    Zilele trecute am observat ca a retinut ideea de "poimâine", folosind-o corect in context.
    Am mai avut si un poster de la Toupie cu anotimpurile, i-a placut grozav de tare.

    RăspundețiȘtergere
  5. va multumesc pentru idei, am mai scotocit pe net si am gasit materiale f interesate, o sa revin cu un update :)
    Catrinel, f buna ideea cu polistirenul, am retinut-o

    RăspundețiȘtergere
  6. si eu imi doresc sa fac asa ceva pentru David.
    Am gasit asta, poate te ajuta http://educatie.inmures.ro/fileadmin/galerii_foto/educatie_traditionala/material_didactic/fisedidactice/calendarul_naturii/calendar2.pdf
    Calendarul de la gradinita unde am lucrat, pe langa imagini asemanatoare, avea pentru starea vremii si cartonase cu copii imbracati diferit in functie de starea vremii si cu un copac in diferitele stadii

    RăspundețiȘtergere
  7. Îmi place ce-ai realizat Irina și-mi plac și propunerile cititoarelor tale. Eu lucrez la școală pe polistiren, dar din cel colorat că e mai rezistent. Aș mai putea adăuga că de anul acesta calendaristic duminica e considerată prima zi a săptămânii.

    RăspundețiȘtergere
  8. si eu mi-am propus de multa vreme sa fac asa ceva, cu Elena am probleme cu impartirea timpului si ma gandesc ca ne-ar fi prins bine. aveau si ei la gradinita, pe polistiren.poate totusi ma mobilizez si eu in cele din urma

    RăspundețiȘtergere
  9. La multi ani pentru Ilinca, sanatate, impliniri, liniste si fericire pentru intreaga familie!

    RăspundețiȘtergere
  10. Draga Irina,

    iti multumesc pt ideile pe care ni le dai aici pe blog si imi permit sa-ti sugerez si eu o solutie, anume un calendar din textil, cu scratch pt a schimba ziua/luna/sezonul/meteo, etc

    Uite un exemplu
    http://www.amazon.fr/Taldec-7768-Décoration-Calendrier-Tissu/dp/B003YL38L0/ref=sr_1_7?s=toys&ie=UTF8&qid=1313181844&sr=1-7

    Doamne ajuta !

    RăspundețiȘtergere
  11. multumesc pentru idee.Poate cineva cu talent la cusut o va pune in aplicare :)

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.