marți, iulie 19, 2011

Calendar pentru copii - invatam impartirea timpului

 Copiii pot invata usor despre impartirea timpului in ani, anotimpuri,  luni si zile  sub forma de joc, folosind un calendar realizat special. Imi doream  foarte mult unul pentru fete, dar ce am gasit pe internet mi s-a parut destul de scump, si nu era chiar ce as fi vrut. Am studiat mai multe modele, si cel mai mult mi-a placut acesta :Calendarul din imagine este magnetic, si toate elementele se pot muta, astfel incat, in fiecare dimineata, copilul sa aseze pe tablita data, ziua, anotimpul si cum este vremea.
Din pacate n-am avut  material ca sa realizez ceva foarte sofisticat, asa ca pentru inceput am facut calendarul de mai jos :


Ca suport am folosit un panou de pluta.
Pe o foaie simpla am scris anotimpurile, lunile anului, zilele saptamanii. Pentru fiecare anotimp, si pentru lunile sale, am folosit o culoare specifica, pentru a se distinge dintre celelalte.
Separat am facut fise cu lunile anului, anotimpuri, zilele lunii, si cu momentele timpului - azi, ieri, maine.
Dimineata ne uitam ce zi e AZI -si punem alaturi fisa corespunzatoare. Apoi ne uitam ce a fost IERI, si ce va fi maine- si punem alaturi fisele. Apoi vedem in ce anotimp suntem, in ce luna, si in ce zi a lunii (o marcam cu un pin rosu).
In acest mod fetele repeta zilnic aceste concepte, astfel incat si le vor insusi cu mai multa usurinta.Intre timp caut coala magnetica ce se poate imprima, ca sa fac un calendar ca cel din prima imagine, si sa-l pun pe frigider, ca sa aiba si Otilia acces la el.
Voi ce metode ati folosit (sau folositi) ca sa-i invatati pe copii despre impartirea timpului?


Irina