luni, februarie 04, 2013

Obiceiul lunii februarie - debaraseaza casa 15 minute zilnic!

 Unul din pasii mici pe care trebuie sa-i facem pentru a ne pune casa in ordine este ca, in fiecare zi, sa alegem un colt dezordonat (un raft, un dulap, un sertar, etc.), sa-l aranjam si sa ne debarasam de lucrurile inutile, pastrand doar ceea ce este util sau ne place foarte mult.
Pentru a incepe avem nevoie de un cronometru, pungi sau cutii pentru pus lucrurile, carpa de praf si macar un pic de entuziasm :)).


Este bine sa incepem de la intrarea camerei, si sa o curatam mergand in sensul acelor de ceasornic. Vom foloi trei cutii (pungi, saci)- pentru donatii, pentru aruncat, pentru pus deoparte, in care vom pune lucrurile conform acestor destinatii.
Pentru a putea face o selectie, ne vom intreba daca:
  • Imi place acest obiect, tin la el?
  • L-am folosit in ultimul an?
  • E de aruncat?
  • Am altceva mai bun cu care il pot inlocui?
  • Chiar am nevoie de doua lucruri la fel?
  • Are valoare sentimentala, si de aceea imi este drag?
  • Ma face sa ma simt vinovata si ma intristeaza cand il vad?
Curata camera de orice obiect care nu te face sa zambesti!Daca nu-ti place un lucru, scapa de el!gandeste-te ca s-ar putea sa placa altcuiva!Cand pungile/ cutiile sunt pline, scapa de ele imediat! Arunca la gunoi ce este de aruncat, pune in masina ceea ce vrei sa donezi si du persoanelor respective, si cauta locul potrivit pentru lucrurile din cutia cu " puse deoparte" .

Fa zilnic acest lucru timp de 15 minute cel putin, si casa ta va fi altfel in curand!

(adaptare dupa un material Fly Lady )

Irina

8 comentarii:

corina spunea...

Buna Irina eu deja am intrat in coltul vesel. Pentru azi am de curatat tot ce este sticla. Spor si tie la ceea ce ti-ai propus.

Simeona spunea...

Multumesc, Irina. Sa ai o saptamana binecuvantata!

mihaeladr spunea...

Am pus acum un semn de carte la postare ca sa nu uit, iar acesta se numeste "dulce casa" unde voi pune toate sfaturile!

@irina_sweet_home spunea...

Corina, multumesc! eu am intrat in biblioteca fetelor, si am mai scos de acolo o plasa de maculatura :). Am aranjat iar toate cartile, arata tare bine, sa vad cat o sa tina :))

Simeona, multumesc la fel!

Mihaela, succes la aplicat! :)

Anonim spunea...

Exemplul cu 15 minute e foarte bun. Am reusit si eu sa fac multa curatenie in casa. Si in sfarsit am prins din nou drag sa mai repar din lucrurile care se adunasera prin cutii. O husa de la masina, o fata de perna, pantaloni etc. Incepand sa le lucrez ma gandeam ca nu se mai termina, insa dupa ce le-am terminat de lucrat am avut ceva bucurie.

Nu am crezut ca metoda cu chiuveta sclipitoare poate fi atat de eficienta. Mereu spalam vasele, dar eram stricta daca nu era sters totul prin jur sau mai ramanea cate ceva. Acum insa observ ca si familia incepe sa prinda din obicei. multumesc Irina.

Insa, mi-e cam teama sa arunc asa tam nesam la gunoi. Mereu am nevoie de ceea ce am aruncat, abia cand nu le mai am.

Cristina

Anca spunea...

Incercasem mai demult sistemul Flylady - o adaptare a lui la programul meu cu job full time- dar m-am descurajat repede. Acum, articolele tale m-au inspirat sa ii mai acord o sansa.

Ah, sentimentul reconfortant pe care il am dimineata cand cobor in bucataria ordonata cu chiuveta sclipitoare, este de neinlocuit!

Petronela Nicoara spunea...

Buna Irina!

Am aplicat acest sfat de a debarasa casa in 15 minute si a functionat!

Casa arata altfel acum!aveam multe lucruri de care nu mai aveam nevoie.

Multumesc !

anastasia spunea...

Mulţumesc pentru sfaturi.
Voi încerca să le aplic, căci mă simt copleşită.
Doamne ajută!