duminică, ianuarie 19, 2014

Gandul de duminica

imagine vrabii
google.com

''Pentru ca traiesti in lume si ai familie nu cred ca poti imparti saracilor toata averea ta.Prin urmare trebuie sa gasesti ''taietura de aur'' si fii statornic in urmarea ei: nici sa nu intorci spatele semenilor tai, nici sa le imparti tot ce ai.
Esti dator sa asiguri copiilor tai, cu cea mai mare grija, lucrurile de care ei au cu adevarat nevoie. Daca-ti prisoseste ceva da si saracilor.
............
Chiar daca ai da tot ce ai, nu ar fi de ajuns ca sa-i ajuti cu adevarat pe toti oamenii acestia.Pe de alta parte, ai datoria fata de familia ta sa te lupti ca sa traiti cu totii fara griji - desigur, nu in lux. Fereste-te de pericolul generozitatii nebunesti si a risipei.
Caci daca este bunavointa, bine primit este darul, dupa cat are cineva, nu dupa cat nu are.Nu doar ca sa fiealtora usurare, iar voua necaz, ci ca sa fie potrivire (2 Corinteni 8, 12-13)
In plus, daca te lasi purtat de dorinta de a da de pomana ce ai si ce nu ai mai tarziu o sa te caiesti, cand vei vedea cum copiilor tai le lipsesc chiar si lucrurile cele mai necesare.Si atunci vei incepe sa arzi in cazanul tulburarii si al deznadejdii.
Intelegi, acum, ca in toate faptele bune e nevoie de discernamant?Iti vine oare sa crezi ca in spatele impulsului unei milostenii facute fara discernamant se ascunde, de cele mai multe ori, egoismul?
Smereste-te, dar, si-ti vei afla pacea interioara."

Povete duhovnicesti, Sf.Macarie de la Optina, ed. Egumenita