marți, iulie 22, 2014

Sa trecem cu vederea

Înţelepciunea domoleşte mânia omului şi faima lui este iertarea greşelilor
Pilde 19:11 

Solomon ne invata ca  inteleptul stie sa isi stapaneasca mania, si toata lumea il cunoaste drept un om iertator. Din pacate adeseori nu ma incadrez la categoria de mai sus -  imi sare mustarul din tot felul de fleacuri, si fac exact pe dos: remarc
imediat ce ma deranjeaza si am grija ca ca celalalt sa afle asta. Criticism, bosumflare, sacaiala, reamintirea greselilor din trecut... gasesc eu o metoda :).
Desi pare e un lucru  inofensiv, o astfel de atitudine  nu ajuta deloc la construirea unei relatii bune  cu celalalt, fie el sot, copil, parinte sau alt apropiat. Il face sa se simta neiubit, incapabil, neacceptat. Acest fel de a fi ii determina pe ceilalti sa se indeparteze de noi, sa se simta nesiguri si tensionati in preajma noastra.
Cand trecem cu vederea lucrurile marunte care ne deranjeaza si ne imbracam cu haina blandetii si a iertarii, aducem pacea in relatiile noastre. Le permitem celorlalti sa fie ei insisi in preajma noastra, si sa nu adune resentimente fata de noi.Odata ce am constientizat boala ce ne macina sufletul, putem invata sa nu mai luam in seama toate fleacurile, sa nu mai izbucnim maniosi din orice.
Stim ca ceea ce ne deranjeaza e un lucru marunt si trebuie sa-l trecem cu vederea atunci cand :
  • ne simtim iritati, dar nu raniti sufleteste de lucrul respectiv
  • suntem intr-o stare proasta si exageram (suntem obositi, flamanzi, suparati)
  • e un lucru de care vom uita repede
  • e un lucru care face parte din felul de a fi al persoanei respective
  • e un lucru care ne deranjeaza in general, nu doar la persoana respectiva (deci e ceva ce tine de noi)
Data viitoare cand ma voi enerva din ceva, voi incerca sa fiu mai atenta si sa ma intreb: e ceva important, sau e un flec si pot sa-l trec cu vederea?Merita sa-mi stric ziua, a mea si a celorlalti, pentru asta, sau mai bine o las balta si ma duc sa ma odihnesc? E cu adevarat important, sau tin la asta din cauza mandriei mele, fiindca vreau sa am mereu dreptate si/sau ultimul cuvant?
Voi cum procedati cu fleacurile? :)