miercuri, ianuarie 02, 2019

Yarn Along - ianuarie 2019 {1/12}


In prima zi de miercuri a fiecarei luni Ginny ne invita sa impartasim ce mai lucram si ce mai citim.

...........................

Bine ati venit la primul Yarn Along de anul acesta!Imi doresc- si nadajduiesc sa realizez- ca in fiecare luna sa lucrez ceva cap- coada, astfel incat sa pot face la sfarsitul anului 2019 in imagini cu lucru de mana :).Si imi mai doresc sa citesc cel putin cate o carte pe luna, astfel incat la final de an sa am cel putin 12 carti citite.


Am inceput anul tricotand la puloverul meu bej, din lana de alpaca. E o lana foarte fina, foarte moale, foarte calduroasa. Am descoperit recent conceptul de ,,slow fashion,, , idee care face parte din miscarea de incetinire a vietii (slow movement) despre care am mai vorbit aici pe blog.
Conceptul se opune consumerismului din domeniul modei si incurajeaza realizarea/folosirea de elemente de imbracaminte din materiale naturale, reciclabile  facute manual, daca se poate, pe care sa le folosesti cat mai mult timp.
Desigur, la baza nu e o idee noua, eu am mai intalnit-o in diferite predici si carti duhovnicesti.Staretul Antonie spunea:

,,Cât de raţional era construită lumea până la nebunia secolelor 19 şi 20. Hainele se făceau trainice, de nădejde. Se depunea efort pentru a le face şi se întâmpla să le rămână şi nepoţilor, într-atât îşi preţuiau oamenii timpul! Şi timpul, poate de aceasta, le ajungea pentru toate, să dovedească şi la câmp, şi la biserică, şi de sărbători să stea cu rudele la masă. Dar acum? Încălţămintea - pentru un sezon, hainele - pentru două, ei hai, trei! Dar nu mai e timp pentru rugăciune, nici pentru biserică - lasă că mă rog acasă -, nici pentru copii. Din păcate, aceştia cresc fără supraveghere, părinţii doar sunt preocupaţi să câştige bani. În schimb, nu trăim mai rău decât alţii. Dar trăim?! Trăieşte doar omul liber, iar cel din robie, robul, doar există
.....
Mulţumiţi-vă cu ceea ce e absolut necesar, nu foarte scump, ci simplu şi trainic. Aceasta se referă îndeosebi la haine şi la hainele călduroase, de iarnă. Principiul este acesta - să fie trainice, din fibre naturale şi să ţină cald.
..........


La capitolul lectura , am inceput sa citesc o carte foarte interesanta, foarte buna, pe care am primit-o de la Anca : ,,Cum sa te pretuiesti pe tine insuti si cum sa iti pretuiesti aproapele,, de David L. Fontes.
O sa ii fac o recenzie dupa ce o termin, dar oricum, o recomand.


Voi ce mai lucrati, ce mai cititi?
Daca doriti, puteti lasa si aici  linkul catre postarea voastra Yarn Along, astfel incat sa ne regasim mai usor cei care scriem in lb. romana.

Irina


11 comentarii:

  1. Buna draga mea Irina,asa este inainte se faceau lucrurile cu responsabilitate din pacate asta sunt vremurile in care traim :( . Eu citesc Biblia si in paralel mai citesc si Puterea cuvintelor unei femei de Sharon Jaynes pe care orecomand cu drag si crosetez un sal <3

    RăspundețiȘtergere
  2. Doamne ajută, Irina. Eu citesc acum mai multe cărți de terapie de familie și cuplu, de asemenea, ca și Cristina Vasile, mi-am propus să termin Biblia anul acesta. Am însă puse deoparte câteva cărți despre care voi vorbi și eu câte ceva, când va fi momentul. Despre lucrat... postarea ta m-a motivat și mi-am făcut curat la coșulețul de lucru de mână: am mai multe lucruri începute și lăsate în așteptare. Aș vrea să le termin, unul câte unul: un șal, două fulare. În paralel cu ele croșetez căciuli pentru preoți/călugări. La acestea am mai mare spor, dar le dau imediat :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Doamne ajuta! Eu citesc acum "Anne, casa cu frontoane verzi" de L.M.Montgomery. M-a inspirat blogul unei dne preotese pe care o cunoastem. Si am o gramada de fire de crosetat. Acum imi doresc sa termin niste fulare pe care le voi face cadou la 2 fetite gemene si unul il crosetez fetitei mele . Am inceput si un set de caciuli cu Mickey Mouse pt fetitele mele insa nu au iesit asa cum mi-am dorit. Si daca imi ajuta Doamne Doamne le modific sa fie mai bune. Citeam mai sus la ce a scris dna Cristina Sturzu...cu caciuli pt preoti/calugari...suna tare bine. Mi-as dori sa imi scoata Dumnezeu in cale oameni care chiar au nevoie de caciuli sau alte lucruri pe care as putea sa le lucrez eu si sa le daruiesc. Macar atat sa pot face si eu pt aproapele. Oricum timp liber nu prea am...doar daca imi fac...cele doua mamarute de 2 ani si 8 luni(cea mare) si 7 luni (micuta) mi-l ocupa pe tot :). Doamne ajuta-ne sa putem sa facem ceea ce ne-am propus! Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu am inceput sa citesc ,,In cautarea sensului pierdut" Dumitru Constantin Dulcan. Voi scrie pe blog cateva fragmentele.

    RăspundețiȘtergere
  5. Va recomand "Toata lumina pe care nu o putem vedea" Anthony Doerr aparuta la Raftul Denisei, Humanitas...Fascinanta..Si eu am inceput sa lucrez la niste pulovere pentru fete, am reusit sa le termin pentru cea mare si cea mica, acum mijlocia isi asteapta randul.

    RăspundețiȘtergere
  6. eu am reusit sa termib prima mea pereche de sosete Am reuist cu calcaiul cu brio si cu restul.INSA..broiam sa te intreb...as crea sa lucrez si pt altcineva si nu stiu cum sa fac.Lucrez cu lana de ciorapi pe care scrie ca se lucreaza cu andrele de 3 mm(cu care de aktfel si lucrez)..insa nu stiu cate ochiuri sa "cast on" pentru diverse marimi si dupa ce fac calcaiul cate randuri sa lucrez pana incep sa descresc pt varf .Ma intelegi?Nu cred ca am sens pt ca nu stiu sa explic insa speer sa ma poti ajuta...de exemplu pt un 36(banuiesc ca ciorapii tricotati nu sunt pe nr fixe ci gen35-37 etc.).pe scurt si iarta.ma ca scriu mult dar sunt emotionata ca atat de repede m.am prins cum se faaac(este visul meu in materie de yarn craft).Stiu tehnica ciorapilor,lucrez cu circulara de 3 mm oe magic loop si lana este speciala pt sosete..insa as vrea indicatii legate de numarul de ochiuri si dimensiuni.
    Lucrez la o patura din lana baby merino absolut superba si moale pe care o ador...si in paralel la un fular luung(cred ca o sa fie pt anul viitor) din lana merino si cashmir de o moliciune cum nu am vazut...
    pup.si nadajduiesc ca ma poti ajuta.te rog si iarta.ma pt lungul mesaj

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu, in functie de grosimea firului si de model, montez intre 10 si 15 ochiuri pe fiecare parte..Daca sunt andrele de 3 mm montez 14 sau 15.Daca piciorul e mai lat inmultesc mai mult, daca e ingust inmultesc mai putin.Deci nu montez dupa marimea sosetei, ci dupa grosimea firului.Eu lucrez la varf spre calcai, nu invers.Pentru dimensiuni sunt tabele pe net.Pentru marimea 36 talpa are 23 cm, pentru 37 are 24 de cm.

      Ștergere
    2. Sar'manaaa..
      asa este..am cautat tabele si am gasit asa cum zici.Am lucrat 10 ochiuri per 10 randuri cu firul si andreaua de 3 mm si apoi am masurat functie de cata circumferinta trebuie sa am si de cata lungime apii am facut cu regula de 3 simpla si am aflat cate ociuri trebuie sa pun.
      Am inceput si de la varf asa cum spuneai..altceva..se vad foarte frumos..Intrebarea mea este:sa lucr3z cu andreaua recomandata sau cu una mai mica?Si..la calcai...daca talpa are 23 cm spre exemplu...incep sa lucrez calcaiul dupa ce ajung la lungimea de 23 cm sau cum?.Iarta.ma dar nu reusesc cu dimensiunea deloc..multumesc mult

      Ștergere
    3. calcaiul il incepi cam de la 19 cm, sa zicem.Mergi drept pana partea de deasupra ajunge in dreptul gleznei, si cam atunci incepi calcaiul.Pe talpa ai o jumatate de calcai, cealalta jumatate merge in sus pe picior. Depinde si ce fel de calcai faci.

      Ștergere
    4. lucreaza cu andreaua recomandata pentru fir

      Ștergere
    5. da asa este.jumatate de calcai este pe talpa.calcai fac german short row dupa tutorialul de la arne si carlos.Deci pastrez acul recomandat.am luat cateva bobine dupa irika.ro dar am vazut unele frumoase pe atelierul domnitei.parca si tu ai folosit am vazut..Fabel daca nu ma insel de la Drops.
      Si lana pe care o am este pt 3 mm si as vrea mai finuti sa iasa insa pana nu termin macar 2 oerechi cu ce am..nu iau alte fire.(sa lucrez "the stash")
      Multumesc,Irina pt explicatii.Ai fost tare draguta ca mi.ai dat din timpul tau .Chiar vreau sa imi iasa bine si ma supar cand nu reusesc.Multumesc din suflet.

      Ștergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.