luni, august 19, 2019

Cum sa-ti incepi dimineata ca femeia din Pilde 31 :)

Cele care imi cititi blogul de mai multa vreme  stiti ca admir foarte mult modelul femeii din Pilde 31 si chiar am scris o mini-serie  despre lucruri pe care le putem invata si folosi in viata  noastra, inspirandu-ne din acest pasaj.


Fiindca una din intentiile mele pentru luna august este sa am o dimineata organizata, m-am gandit sa vad daca as putea gasi ceva in Sf. Scriptura pe aceasta tema. Ca de obicei, pasajul din Pilde 31 e o sursa nesecata de inspiratie. Am gasit cateva modalitati in care ne putem organiza mai bine diminetile, luand exemplu de la femeia din Pilde :


1. TREZESTE-TE DEVREME



Ea se scoală dis-de-dimineaţă şi împarte hrana în casa ei şi dă porunci slujnicelor.
Pilde 31:15

Stiu ca majoritatea dintre noi ne trezim dis de dimineata, mai ales daca avem serviciu sau copii de scoala.
Femeia inteleapta se trezeste suficient de devreme incat sa dea un start bun nu doar zilei proprii, ci si zilei celorlalti.
In loc sa ne trezim pe ultima suta de metri si sa alergam stresate prin casa, mai bine ne culcam putin mai devreme, ca sa ne si sculam mai devreme si sa luam micul dejun in familie sau sa ne bem cafeaua in liniste si sa ne pregatim pe indelete pentru ziua care incepe.
In timpul scolii eu pregatesc totul cu o seara inainte - haine, geanta, ghiozdane, pachete  pentru masa, cestile de cafea si tot ce mai trebuie la micul dejun, astfel incat dimineata sa nu fim pe graba si sa plecam stresati, uitand ceva.



2.STABILESTE-TI OBIECTIVE



N-are teamă pentru cei ai casei sale în vreme de iarnă, căci toţi din casă sunt îmbrăcaţi în haine stacojii.Pilde 31:21


Femeia din Pilde nu se teme de viitor, deoarece ea si-a planificat tot ce are de facut pentru familia sa si a dus lucrurile la bun sfarsit. Ea nu a actionat la intamplare si nu s-a trezit in prag de iarna ca cei din casa n-au ce le trebuie.

Asa si noi trebuie sa invatam sa ne organizam cat mai bine, sa ne facem planuri, sa ne stabilim obiective, astfel incat viata sa ne ia cat mai putin prin surprindere :).
Stabileste-ti  obiective anuale, lunare, saptamanale, zilnice- si astfel vei lucra in fiecare zi cate putin pentru planurile tale pe termen lung.

Prioritatile noastre trebuie sa fie intotdeauna in ordine, lasandu-ne in acelasi timp in mana proniei lui Dumnezeu, care ne va randui cele de folos.



3.TRECI LA TREABA 



Ea caută lână şi cânepă şi lucrează voios cu mâna sa.Pilde 31:13

Nu privi tot ce ai de facut ca pe o corvoada, ci fa-ti munca bine si cu bucurie, ca pentru Hristos, indiferent unde lucrezi - acasa sau la serviciu.
Sa ne stabilim dinainte intentiile si sarcinile zile, astfel incat sa nu fim victimele timpului si sa ne lenevim, apoi sa ne miram ,, ia uite cum a trecu ziua de azi si nimic nu am facut,,
Sa punem suflet in ceea ce facem si sa cautam sa lucram cat mai bine. Daca tot ne-am trezit devreme, sa nu amanam inceperea activitatilor zilnice ci sa trecem imediat la lucru, bifand pe rand tot ce ne-am propus sa facem


4. NU UITA DE SARACI 
   




 Ea întinde mâna spre cel sărman şi braţul ei spre cel necăjit. Pilde 31:20








De multe ori uitam sau amanam sa facem milostenie, ori consideram ca nici noua nu ne ajunge, de unde sa mai dam si la altii. 
Dar milostenia nu trebuie sa fie neaparat ceva peste puteri - dimineata, in drum spre serviciu, sa luam o cafea si un covrig si pentru cineva mai amarat. Sau sa pregatim dinainte un portofel cu bancnote mai mici, ca sa  avem la indemana daca cineva ne cere. 
Sau gandeste-te pe cine ai putea ajuta azi - poate e o mamica cu copii mici, sau cu copii multi careia i-ar prinde bine o pauza de la treburile familiei; sau poate la biserica e ceva de facut si nimeni nu se ofera - sau gaseste alte moduri de a sluji pe ceilalti,


5.AMINTESTE-TI CE CONTEAZA CU ADEVARAT 



Înşelător este farmecul şi deşartă este frumuseţea; femeia care se teme de Domnul trebuie lăudată! Pilde  31:30


Poate ca iti incepi dimineata fugind repede la baie ca sa te aranjezi si sa te pregatesti pentru plecare. Poate simti ca nu  poti iesi pe usa daca nu te-ai dat cu rimel si parul nu e coafat corespunzator!Nu cred ca e nimic rau in asta , fiindca Dumnezeu nu vrea sa ne punem un sac in cap sau sa umblam in zdrente(metaforic vorbind). Dar, inainte de a ne aranja si a ne parfuma sa luam un pic de anafura, o gura de agheasma si sa ne incredintam lui Dumnezeu in rugaciune, cerand binecuvantarea Lui pentru ziua care ne sta in fata. Mi-a placut ceva ce a spus parintele Calistrat intr-o predica - sa nu ne insiram la rugaciune cu vorbe multe, daca nu avem timp, ci sa Ii spunem simplu - Doamne, am un sot, ai grija de el! Doamne, am niste copii, ai grija de ei!Doamne, am un serviciu, ai grija de el, am  o casa- ai grija de ea! Cu siguranta Dumnezeu ne va pazi, pe noi si toate ale noastre!