marți, august 27, 2019

Despre modestie (2)



Dupa cum spuneam in articolul anterior, de-a lungul timpului am renuntat la regulile rigide si la idei preconcepute referitoare la imbracaminte, ghidandu-ma dupa cateva principii generale :

Imbraca-te potrivit contextului : un principiu extrem de practic si de util. Si nu ma refer aici doar la ocazie - adica sa porti rochie de petrecere la o nunta si imbracaminte sport cand mergi cu bicicleta. Ma refer si la contextul cultural, adica sa purtam haine potrivite cu timpul si locul  in care traim.De asemenea, cred ca e bine sa respectam credintele si contextul altor persoane, chiar daca difera de ale noastre - de aceea nu e ok sa intram la manastiri in pantaloni scurti si maieu de plaja.

Imbraca-te potrivit pentru corpul tau - nu  trebuie sa fim tributare modei si sa ne imbracam cu ceva inconfortabil sau nepotrivit doar fiindca asa se poarta. E bine sa ne cautam propriul stil, astfel incat sa ne simtim bine in pielea noastra.

Exprima-ti personalitatea- fiecare om e unic, e diferit si acest lucru se poate exprima si prin hainele pe care le imbracam. Sau, daca suntem in contextul in care ni se cere sa purtam uniforma sau dress-code, putem totdeauna adauga si o nota personala.



Apreciaza-ti corpul - Dumnezeu ne-a facut femei si ne-a daruit un corp care sa arate acest lucru. Nu e in regula sa ne rusinam de el sau sa ne temem mereu ca vom atrage atentia celorlalti prin imbracaminte,prin culoare, prin podoabe sau ca barbatii vor comenta sau vor sari pe noi daca fusta e mai scurta sau bluza putin decoltata.Asta nu inseamna ca e bine  sa ne imbracam astfel incat sa subliniem aspectele sexuale ale corpului, cazand in extrema obiectificarii.Femeile nu sunt obiecte, jucarii create pentru placerea cuiva, dar nici ,,ispite,,.

Respecta limitele celuilalt - nu e treaba  noastra cum se imbraca cel de langa noi. Acest lucru este strict personal si priveste pe fiecare.
Daca o fata este imbracata ,,provocator,, nu inseamna ca e ok, ca barbat/baiat sa o atingi sau sa te gandesti ca ,,o cere,, sau ca ,,a vrut,, desi ea a spus clar nu.Ce ar insemna ca noi, femeile, sa incepem sa plesnim peste fund sau sa inghesuim prin colturi barbatii care ni se par noua ca au pantaloni sau camasa nu stiu cum? Laura a scris un articol foarte bun despre consimtamant AICI - il recomand cu caldura, in special mamelor de baieti.



Sa ne imbracam cu bunacuviinta, cu modestie, cu bun simt, potrivit varstei noastre si contextului istoric si social, deoarece :

1.Bunacuviinta in imbracaminte arata valoarea corpului feminin

Dumnezeu a facut corpul femeii frumos, cu detalii atractive.Acesta e un lucru minunat si nu avem de ce sa ne rusinam!Dar corpul nostru nu e o marfa ieftina la marginea drumului, pe care s-o poata folosi oricine. Atunci cand expunem public parti intime ale corpului nostru, facem ieftin ceva ce Dumnezeu a gandit sa fie valoros.

Atunci cand ne imbracam cu bunacuviinta si demnitate declaram ca trupul nostru e valoros, pretios si nu e pentru ,,consum,,.

2..Bunacuviinta in imbracaminte arata demnitatea femeii

Femeile au crezut ca, eliminand tot mai mult din haine si din ,,ascunzisuri,, vor deveni mai puternice si mai sigure pe ele.In loc de asta, nuditatea si imbracamintea provocatoarea au dus la perceperea femeii ca  un obiect sexual, o jucarie de consum.
Hainele noastre trebuie sa ne exprime personalitatea si valoarea umana, nu caracteristicile sexuale.


3.Bunacuviinta in imbracaminte atrage atentia asupra fetei si a persoanei ca intreg

Atunci cand o femeie  se imbraca astfel incat sa atraga atentia asupra fetei sale, ii invita pe ceilalti sa o cunoasca ca persoana , ca un intreg.

Inainte de a iesi din casa, sau atunci cand ne organizam garderoba, putem folosi cateva intrebari referitoare la imbracaminte, care sa ne ghideze in alegerile noastre :


1.Pentru cine ma imbrac?
  •  vreau ca prin hainele mele sa atrag atentia unui baiat/barbat?
  • vreau sa imi impresionez  prietenele ?
  • vreau sa arat respectul fata de mine insami si fata de Dumnezeu?
2.Care este prima impresie pe care o fac celor care ma intalnesc?cum ar putea sa ma caracterizeze cei care ma vad, be baza hainelor si accesoriilor pe care le port?ca sunt o persoana curata, ingrijita sau dimpotriva?

3.Arat ca o persoana deschisa, prietenoasa, abordabila?Arat ca o persoana capabila sa intretina relatii normale si sanatoase cu ceilalti? sau hainele mele creeaza o impresie de izolare, de separare, de neobisnuit, de ciudat?

4.Prin ceea ce ma imbrac si prin aspectul meu exterior exprim demnitate, bun simt,  bunacuviinta si feminitate?


sursa imaginilor : pinterest.com



Irina 


Iti mulțumesc ca vizitezi Dulce Casa!Daca ti-a placut acest articol poti il poti impartasi altora folosind butoanele de mai jos :). Deasemenea, poti vizita si aprecia pagina de Facebook sau pe cea de Instagram a blogului.