luni, noiembrie 18, 2019

La inceput de postSuntem in acel moment din an cand toamna e pe sfarsite, iarna se apropie, si suntem deja cu gandul la Craciun, deoarece vineri a inceput postul.Inca n-am intrat bine in atmosfera postului, nu stiu, o fi vremea de afara, prea calduroasa si secetoasa,  sau permanenta agitatie din jur, ca nu ma pot aduna deloc.
Cu toate acestea nu voi lasa sa treaca acest post fara sa ma straduiesc macar putin sa intru in atmosfera magica de Craciun :)
Ce imi propun pentru urmatoarea perioada :
 • sa ma adun, ca sunt imprastiata rau :((
 • sa ma concentrez pe lucrarea lunii noiembrie - rugaciunea : sa ma rog dimineata si seara, sa citesc/ascult Paraclisul Maicii Domnului zilnic, sa merg la Sf. Maslu si la Sf. Liturghie in duminici si sarbatori
 • anafura si ageazma in fiecare dimineata
 • sa fac un meniu saptamanal de post
 • sa postim, sa ne spovedim si sa ne impartasim 
 • post nu doar de mancare, ci si post pentru vaz, auz si vorbire
 • sa pregatim lumanarile de Advent dupa ideea de AICI
 • sa facem crafturi de iarna si de Craciun
 • sa decoram casa
 • sa fac curatenie generala din timp
 • sa facem ornamente cu Sf. Nicolae, sa cantam cantecelul Sf. Nicolae, sa citim povestea Sfantului si sa facem turta dulce
 •  sa fac din timp toate pregatirile de Craciun (cadouri, meniu, cumparaturi, decor)
 • sa ascultam colinde
 • sa tricotez fulare si caciuli
 • sa scriu o postare saptamanala legata de postul Craciunului, la sfarsitul fiecarei saptamani, cu ce am facut si cum am petrecut-o :)
 Voi ce v-ati propus pentru acest post?


 

Lucrarea lunii noiembrie : rugaciunea

femeie care se roaga


M-am tot gandit la acest subiect al Disciplinelor Spirituale si m-am gandit ca e mai apropiat de noi, de traditia noastra ortodoxa, sa le numesc lucrari duhovnicesti.O lucrare duhovniceasca implica atat disciplina si vointa din partea noastra, cat si lucrarea lui Dumnezeu in noi, prin har, fiindca nimic (bun) nu putem face singuri, fara El.
Rugaciunea este lucrarea de baza in viata duhovniceasca, deoarece, prin intermediul  ei, intram in legatura cu Dumnezeu cel Viu si primim de la El dragoste, putere, har, intelepciune.
Din pacate rugaciunea e si cea mai neglijata, de aceea nici nu avem crestere duhovniceasca.
Parintele Mina Dobzeru spune :
,,Cadem in pacate fiindca nu rezistam ispitelor care vin de la trup, de la oameni si de la diavol.Si nu rezistam  la ispite pentru ca nu suntem intariti de harul lui Dumnezeu.Iar harul lui Dumnezeu nu ne intareste pentru ca nu mergem la Biserica, nu postim, nu ne spovedim, nu ne rugam si nu ne impartasim cu Sfintele Taine,,.
Ca sa folosim o analogie contemporana, noi suntem ca niste telefoane mobile, rugaciunea este cablul iar sursa de la care ne incarcam este Dumnezeu. Trebuie sa recunoastem ca de multe ori, sau poate chiar de cele mai multe ori, suntem mai atenti cu telefoanele noastre decat cu sufletul nostru. De cate ori n-am vazut ca bateria telefonului mai are putin, ecranul abia palpaie si alergam disperati dupa priza, dupa incarcator sau dupa bateria externa. In schimb, desi sufletul nostru are bateria descarcata de mult, nu alergam sa ne conectam la sursa noastra de putere, la Dumnezeu, ci cautam sa ne alimentam din surse gresite - de exemplu, facem din oameni sursa noastra de putere (am nevoie sa fiu incurajat, am nevoie sa fiu laudat,  sa primesc un anume serviciu, etc.) si ne agatam de persoane, fara sa intelegem ca oamenii nu au capacitatea de a ne ,,incarca,,.Sau incercam sa ne tragem puterea, identitatea si scopul  din casatoria noastra, sau din cultura noastra.
Noi cautam sursa gresita de alimentare, dar Dumnezeu ne indica directia corecta

Dumnezeiasca Lui putere ne-a dăruit toate cele ce sunt spre viaţă şi spre bună cucernicie, făcându-ne să cunoaştem pe Cel ce ne-a chemat prin slava Sa şi prin puterea Sa.
2 Petru 1:3

La Botez am primit acces la toata puterea si harul lui Dumnezeu, pentru a duce o viata in care sa biruim ce este rau si sa fim vii cu adevarat, nu sa ne traim de pe o zi pe alta, mereu infranti, mereu neputinciosi.
 Dar puterea de care avem nevoie, calauzirea, intelepciunea, ajutorul, le vom primi doar prin intermediul rugaciunii. Cand ne asezam la rugaciune, cerul coboara pe Pamant si intram in sfanta prezenta a lui Dumnezeu. Ca femei avem multe lucruri de adus inaintea lui Dumnezeu prin
 rugaciune : viata noastra, familia noastra, serviciul nostru, casa, colegii.Avem atat de multe de facut incat nu ne permitem sa nu ne rugam in fiecare zi!

 Imagini pentru MODERN WOMAN PRAYING

Dar de unde sa incep, daca viata mea de rugaciune este inexistenta sau slaba?

1. Incepe prin a marturisi lui Dumnezeu cat de prost stai la capitolul rugaciune si cere-I ajutorul.Cand venim in prezenta lui Dumnezru trebuie sa credem ca in acel moment El este de fata si asculta ce Ii spunem

Fără credinţă, dar, nu este cu putinţă să fim plăcuţi lui Dumnezeu, căci cine se apropie de Dumnezeu trebuie să creadă că El este şi că Se face răsplătitor celor care Îl caută.
Evrei 11:6

2.Roaga duhovnicul sa iti dea un program zilnic de rugaciune, potrivit tie, si tine-te de el !

3.Daca nu ai un duhovnic, fa-ti un program scurt de rugaciune - incepe cu putin, de exemplu cu rugaciunile incepatoare - dar tine-te de el!(si cauta totusi sa te spovedesti si sa primest o pravila- adica un program zilnc de rugaciune)

4.Foloseste-te de cartile de rugaciune pentru a te ruga, dar nu ezita sa vii si cu propriile tale ganduri. Fii sincera, fiindca Dumnezeu stie exact ce e in sufletul tau si nu Il poti minti.

5.Participa cat mai mult la rugaciunile Bisericii, pentru a  te umple cu duh de rugaciune

6.Impleteste rugaciunea cu postul si cu milostenia

7.Alatura-te unor grupuri sau lanturi de rugaciune

8.Citeste carti despre rugaciune, pentru a invata mai multe si a te motiva.Eu mi-am propus sa citesc luna asta :
 • Cum sa ne imbogatim viata prin rugaciune, de Sf. Teofan Zavoratul
 • Învăţături despre viaţa duhovnicească şi rugăciunea lui Iisus  de Sf. Teofan Zavoratul
 •  Facand din viata rugaciune de Mitropolitul Antonie de Suroj
 • Scoala rugaciunii de Mitropolitul Antonie de Suroj
 •  Rugaciunea lui Iisus. Unirea mintii cu inima si a omului cu Dumnezeu -ierod. Paraschiv Cleopa ; arhim. Mina Dobzeu
 •  Rugaciunea In Lume - Stefanos Anagnostopoulos
 •  
  9.Uneste teoria cu practica!:) Fii perseverenta!
  10. In masina, sau pe drum, sau cand faci curatenie asculta  rugaciuni, sau incearca sa te rogi cu rugaciuni scurte.
  11.Tine un Jurnal de rugaciune, in care sa iti notezi citate, idei despre rugaciune sau idei care iti vin in timpul rugaciunii, sau cereri de rugaciune si rugaciuni de multumire, de lauda, etc..
  12.Daca ai o problema, un necaz, o suparare, nu cauta intai ajutorul omenesc ci fugi inaintea lui Dumnezeu, in rugaciune, povesteste-I totul si cere ajutor si dezlegare pentru situatia ta.
  13.Fa-te prieten cu Maica Domnului, cu sfintii si cu ingerul pazitor!Alege un sfant pe care il indragesti, sau poate pe sfantul tau ocrotitor , afla mai multe despre viata lui si citeste rugaciuni care ii sunt inchinate
14.Rugaciunea este o convorbire cu Dumnezeu, nu un monolog :) - noi vorbim si Dumnezeu ne raspunde, de aceea sa asteptam intotdeauna raspunsul lui Dumnezeu. Poate ca el nu va veni imediat, in momentul in care ne rugam, dar va veni cu siguranta si vom sti ca e de la El.

  De cateva zile a inceput si Postul Nasterii Domnului, asa ca putem profita de aceasta perioada sfanta pentru a ne imbunatati viata de rugaciune si pentru a ne apropia mai mult de Dumnezeu.
  Daca aveti si alte idei sau sugestii de lectura, va rog sa le lasati la comentarii :)
  Va doresc un post binecuvatat, cu folos duhovnicesc!

imagine irina dulce casa