vineri, iulie 31, 2020

Inceput de post



Azi a inceput postul Adormirii Maicii Domnului, inca o ocazie pentru noi sa ne gandim mai mult la Dumnezeu, la suflet, sa ne dezlipim macar putin de cele lumesti si trecatoare.

Dupa tipic luni, miercuri si vineri se ajuneaza pana la orele 15, dupa care se poate consuma mancare negatita. Marti si joi se consuma gatit, dar fara ulei, iar sambata si duminica avem dezlegare la ulei si la vin. Pe 6 august (sarbatoarea Schimbarii la Fata ) se dezleaga la peste, ulei si vin. Dar postul se ,,personalizeaza,, :) cu ajutorul duhovnicului.
Eu bine sa ne straduim sa tinem post, cat de putin, fiindca orice jertfa, cat de mica, este primita de Dumnezeu.Si sa unim intotdeauna postul cu rugaciunea :).




Eu ma gandesc sa citesc mai des Acatistul Adormirii Maicii Domnului si Paraclisul.Chiar mi-a atras atentia condacul 1 din Acatistul Adormirii, parca e potrivit in aceasta perioada (si nu numai) :

Celei alese dintre toate neamurile, Maicii lui Dumnezeu, Împărătesei, celei ce te sui de la pământ la cer, cântare cu cucernicie, pentru preacinstita ta adormire, aducem ţie, Născătoare de Dumnezeu.
 Iar tu, ca ceea ce ai biruinţă peste moarte, de toate întâmplările aducătoare de moarte ne păzeşte pe noi, ca să-ţi cântăm: Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, care întru adormirea ta nu ne laşi pe noi!

si condacul 7 e foarte frumos si plin de promisiuni si de nadejde :

Pe toţi cei ce vor să intre cu credinţă în sfânta ta biserică, Născătoare de Dumnezeu, pururea îi miluieşti, iar pe cei ce te măresc, de toate asupririle şi supărările îi izbăveşti
Pentru aceea, şi binecredinciosului nostru popor, care pururea te fericeşte, învingere asupra potrivnicului îi dăruieşte şi toate cele de mântuire ne dă nouă, care ne rugăm ţie, cântând: Aliluia!


Ca fiecare crestin, si eu am simtit de multe ori ajutorul grabnic al Maicii Domnului!de aceea vreau s-O cinstesc si sa tin, dupa puteri, postul inchinat Ei.

Va doresc post binecuvantat si cu folos!

 

   Iti mulțumesc ca vizitezi Dulce Casa!Daca ti-a placut acest articol poti il poti impartasi altora folosind butoanele de mai jos :). Deasemenea, poti vizita si aprecia pagina de Facebook sau pe cea de Instagram a blogului.

13 comentarii:

  1. Irina, nu stiam ca-s atatea reguli.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, exista un tipic dupa care se posteste, de obicei este respectat riguros in manastiri, mirenii tin si ei cum pot.Oricum, Biserica are niste reguli alimentare pe care unii de prin occident le descopra abia acuma si li se par uau.Cu siguranta ai auzit in ultimii ani de postul intermitent, de veganism, etc..In Biserica e mereu loc pentru smerenie, daca ne vine gandul mandriei, ca uite ce mai postim noi cu 5 mese pe zi, cu lapte de post, carnati de post, samd .:),ne revenim imediat cand vedem ca unii mananca o data in zi, fara ulei, sau tin si post negru miercuri si vineri.Dar trebuie sa ne straduim chiar si putinul ala sa-l facem, treptat poate vom posti mai mult, cu ajutorul lui Dumnezeu.

      Ștergere
    2. Nu, nu, nu e vorba de mandrie. E vorba de iesirea din zona de confort.

      Ștergere
    3. Stiu doar ca in anumite locuri se mananca foarte simplu, se mananca roadele pamantului asa cum le-a lasat Dumnezeu, adica fara a combina si prepara intr-un anume fel. In plus, e si sanatos. Dar, nu stiam, ca sunt atatea reguli...Practic, descopar ca n-am tinut corect niciodata postul.

      Ștergere
    4. Laura, prea puțini dintre noi, oamenii de rând, reușesc să țină postul corect; Irina a și specificat că în mănăstiri e altceva. În plus, postul corect nu cuprinde doar alimentația; ca să nu te bag și mai mult în ceață, cel mai bine ar fi să vorbești cu un preot (și mai bine dacă ți-ai găsi un duhovnic) și să faci cum îți spune, potrivit puterilor tale.

      Ștergere
    5. Crengu, multumesc pentru sfaturi. Cand o sa simt nevoia, o s-o fac.

      Ștergere
    6. Si stiu ca postul alimentar nu e postul complet, macar atata lucru stiu, stai linistita!

      Ștergere
  2. nu cred ca exista un mod ,,corect,, de a tine postul.Ideea e sa ne mai desprindem de cele materiale, sa invatam sa ne infranam.In rest, fiecare dupa puteri,postul nu e ca sa omoare omul.Postul e pentru om, nu omul pentru post.
    Si eu cred ca sunt mai bune si mai sanatoase mancarurile simple.In plus nu iti bati prea mult capul cu ele :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu cat intervenim mai putin asupra alimentelor, cu atat mai bine. Prin gatire, isi mai pierd din vitamine si nutrienti.

      Ștergere
    2. da, e bine sa mananci cruditati

      Ștergere
  3. Eu nu sunt o carnivora, asa ca postul (alimentar) nu ma solicita foarte mult.

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi place postul tau, daca ma uit bine asa mi-e jumatate de an.
    Din ce tin minte, postul nu e reglementat de Biblie si e interpretat dupa perioade si zone si preot.
    Nu am probleme la disciplina alimentara, postul e o alegere si o aleg cu tot sufletul si cand nu am fost in stare sa tin post am renuntat fara nicio remuscare (cu probleme de sanatate cronice si sanatatea mi-e prioritara, nu am atins anumite alimente de ani de zile si cu cat trec anii mi-e mai usor - ma uit ca de 10 ani nu am mai racit, cam de pe la 30 de ani, asa, sunt din ce in ce mai disciplinata alimentar si nu numai), mai greu pt mine si poate mai important in post nu e ce bag in gura dar ce iese din rua, de mancat mai putin ca penitenta sa simt foametea si de donat cealalta parte a farfuriei, de vorbit mai putin, de suparat mai putin, de cheltuit mai putin si ajutat pe altii, de pus sufletul inaintea trupului. Colegul de birou Mohamed cand nu tine postul doneaza mancare la 5 oameni extrem de saraci si mi s-a parut iar nemaipomenit.
    Cu ani in urma intr-o carte am citit de postul negru vinerea. Mamaia il tinea in ultimile 2 vineri din Postul mare. Preotul din sat spovedea si impartasea in posturi vinerea seara pe cine voia dar era cu post negru toata ziua - si ingrijea mamaia 4 nepoti, 5 vaci, casa, gradina, gatit, tacere, venea inainte la fiecare sa ne pune si sa ne roage sa o iertam si pornea 2 km pe jos peste deal pana la biserica vinerea seara. Nu am reusit sa tin pana pe la 35 ani asa, si acum tin post doar cu apa, o varianta blanda - asa ca am vineri cand beau doar apa, ma rog, nu scot o vorba de nu e voie (decat daca ma ia sheful la sedinte si e musai sa vorbesc), merg pe jos ( am aproape 6km de la munca), imi vad de treburi in acasa si gradina, si spus in gand Tatal Nostru de cate ori ma incearca ceva ganduri haihui. Nu am reusit mai tanara, eram prea tanara si prea agitata si probabil nepregatita.
    Starea de liniste pe care o aduce o zi de post e greu de descris. De ceva ani mai tin post (doar cu apa) cand am decizii grele de luat, fix sa ma rog si sa imi lumineze mintea. Pt cine se ingrijoreaza, da postul slabeste (de la portiile mici), dar nu e dramatic de pierd 1 kg pe saptamana - iarna cu sendentarismul aduce greutatea inapoi, Postul Pastelui are locul lui in ciclul vietii si sufletului.

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.