sâmbătă, ianuarie 18, 2020

Top cinci motive pentru care crestinii nu citesc Biblia



Anul acesta mi-am propus ca obiectiv prioritar sa citesc Biblia, in special Noul Testament.
Ca si crestini  ar trebui sa citim Biblia in fiecare zi, fiindca e cartea de capatai a credintei noastre.
In ea gasim toate principiile dupa care e bine sa ne conducem viata, nu doar ca sa ajungem la mantuire, ci ca sa avem o viata frumoasa, plina de bucurie, pace si recunostinta aici si acum.
 Prin intermediul Bibliei, Dumnezeu imi vorbeste mie, si tie si oricarui om, in mod personal el astfel incat, ascultand de cuvintele Lui, sa ducem o viata binecuvantata si rodnica.
Daca nu crezi ca Biblia e o carte de inspiratie divina, tot  e bine sa faci efortul de a o citi cap-coada, deoarece este cartea care a influentat cel mai mult istoria si cultura omenirii.
Aici pe blog am foarte multe postari referitoare la citirea Sfintei Scripturi, in care am cules cateva citate si indemnuri de la Sf. Parinti privitoare la acest subiect.
Si totusi, daca e asa de important pentru viata  si sufletul nostru sa citim Biblia, de ce neglijam acest lucru?

1. Nu am timp!
cu totii ne plangem de lipsa timpului, eu nu sunt o exceptie. Cu toate acestea, daca suntem cinstiti, vom vedea ca intotdeauna ne facem timp pentru lucrurile care sunt importante pentru noi.Atunci cand citirea Sf. Scripturi nu e printre prioritati inseamna ca viata noastra duhovniceasca nu e o prioritate pentru noi si nu dorim sa ascultam ceea ce Dumnezeu, prin cuvantul Sau, vrea sa ne spuna.

,,Drept aceea, cine nu ia aminte la cuvantul lui Dumnezeu, acela e nepasator nu fata de vreun om, ci fata de Dumnezeu Insusi; si cine nu asculta de cuvantul lui Dumnezeu si nu traieste dupa el, acela nu asculta de Dumnezeu, care vorbeste prin cuvantul Sau.,,

Sf. Tihon din Zadonsk 

Solutie : taie 5-10 minute din timpul pentru facebook  si deschide Biblia online. Pe intenet gasesti toate versiunile Bibliei : Sinodala, Anania, Conilescu, traduceri in engleza, etc..Alege una din ele si citeste macar 5-10 minute zilnic.Daca inainte trebuia sa-ti cumperi Biblie, sa-ti faci timp acasa ca sa o deschizi, astazi, prin intermediul telefonului mobil, avem Sf. Scriptura la un click distanta.Ce scuze vom avea in fata lui Dumnezeu, cand butonam pe toate prostiile, dar nu ne facem timp pentru ceva important?

2.Nu stiu de unde sa incep!
Trebuie sa recunoastem ca Biblia e o carte foarte groasa :)), destul de complexa, si multi se simt intimidati, nestiind de unde sa inceapa.

Solutie - incepe cu Noul Testament, cu Evanghelia dupa Marcu, apoi continua cu restul Evangheliilor si al Noului Testament.Dupa ce citesti Noul Testament de 2-3 ori, poti trece la Vechiul Testament.Acolo poti sa incepi cu Psalmii sau cu Pildele, apoi treci la celelalte carti.


3.Nu inteleg ce citesc, mi se pare complicat/confuz
Biblia e o carte care trebuie pusa in contextul istoric al vremii, fiindca sunt in ea multe parti greu de inteles, daca nu te informezi putin inainte.

Solutie - foloseste materiale pentru studiu biblic, comentarii biblice, etc..Exista foarte multe resurse, atat tiparite, cat si online.
De exemplu , ,,Introducere in studiul Noului Testament,, de pr.Vasile Mihoc e o resursa buna, toate volumele cu ,,talcuiri,, ale Sf. Teofilact al Bulgariei, sau, daca nu vrem sa intram in prea multe amanunte si dorim doar o asezare scurta in context a cartii biblice pe care o citim, putem folosi wikipedia.
Cand citim Sf.Scriptura si nu intelegem ceva este bine sa cautam explicatii la cei mai avansati duhovniceste decat noi si sa ne ferim de interpretari personale, care pot fi gresite, daca nu avem o baza de cunostinte teologice.
Desigur, prin intermediul Scripturii Dumnezeu ne poate vorbi in mod personal, si sfintii chiar recomanda sa cautam in textul citit ce putem aplica in viata noastra, ce putem schimba, sau poate primim incurajari, intarire in situatii specifice, dar cand avem nedumeriri e bine sa cerem sfat.


4.Am uitat/ m-am luat cu altele 
poate ne-am propus de multe ori sa citim Biblia, dar ne-am luat cu altele si/sau am uitat

Solutia
fa-ti un obiectiv ca sa citesti Biblia zilnic si lupta-te ca sa il atingi.Stabileste un timp clar al zilei cand sa faci acest lucru, sau pune-l zilnic pe lista de prioritati, in agenda ta. Nu te lasa descurajata daca ti-a scapat o zi, continua sa te straduiesti. Fa-ti o lista cu cartile Noului Testament/Bibliei si bifeaza pe masura ce citesti din ele.


5.Lipsa motivatiei corecte
de multe ori nu facem lucruri deoarece ne lipseste motivatia corecta.Daca incepem sa citim Biblia ca asa ni s-a spus sa facem, n-o sa ajungem niciodata prea departe.

Solutia
Daca ne gandim ca Sf. Scriptura a fost inspirata de Dumnezeu, ca sa vorbeasca fiecarui om in mod special si, prin implinirea celor scrise, omul sa-si schimbe mintea si viata, atunci vom gasi in interiorul nostru motivatia corecta.

"Sfanta Scriptura a fost predanisita de Dumnezeu atat intregului neam omenesc, cat si fiecarui om in parte, mie si tie crestine, pentru ca Dumnezeu voieste ca toti oamenii, prin urmare si tu, sa se mantuiasca si la cunostinta adevarului sa ajunga (1Tim.2,4).

Si a dat Sfanta Sa Scriptura fiecaruia tocmai ca citind-o sau ascultand-o sa poata primi mantuirea vesnica.Pentru ca Sfanta Scriptura ne-a fost predanisita pentru a noastra mantuire, ca sa cunoastem pe Dumnezeul cel adevarat si pe Fiul Lui, Iisus Hristos, si astfel sa primim viata vesnica.

"Aceasta este viata vesnica: sa Te cunoasca pe Tine,singurul Dumnezeu adevarat, si pe cel trimis de Tine, Iisus Hristos(In. 17,3).
Iar acestea s-au scris ca sa credeti ca Iisus este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu,si crezand,viata sa aveti intru Numele Lui (In. 20,31)"
De aici urmeaza ca prin Scriptura Sa Dumnezeu vorbeste atat cu toti oamenii, cat si cu mine si cu tine, crestine."
Sf. Tihon din Zadonsk :"Despre ascultarea si citirea cuvantului lui Dumnezeu"

(din "Despre indatoririle crestinului fata de sine insusi")

Eu as vrea sa va incurajez si sa ma incurjez ca in acest an sa facem o schimbare si sa nu mai fim oamenii care gasesc motive si explicatii pentru ce n-au facut, desi ar fi fost bine sa faca, ci sa fim oamenii care reusesc in ceea ce isi propun :).

Irina


!Iti mulțumesc ca vizitezi Dulce Casa!Daca ti-a placut acest articol poti il poti impartasi altora folosind butoanele de mai jos :). Deasemenea, poti vizita si aprecia pagina de Facebook sau pe cea de Instagram a blogului.