miercuri, ianuarie 22, 2020

Daca nu schimbi nimic, nimic nu se va schimba




Citind jurnalul Irinei pentru saptamana ce a trecut, mi-a placut mult ideea ei cu intrebarile saptamanale si mi s-a parut foarte utila, asa ca m-am gandit si eu la niste intrebari zilnice  ,,de control" :) :
1. Cum a fost ziua mea astazi?
2. Cand ma uit la tot ce am facut astazi, m-am purtat ca acea persoana care imi doresc sa fiu?
3.Daca voi continua asa pana la sfarsitul anului, unde voi ajunge?
4.Daca vreau cu adevarat sa imi indeplinesc obiectivele si visele, cat de diferita ar trebui sa fie o zi obisnuita pentru mine, fata de cea de astazi?
5.Ca sa-mi ating obiectivele/visele, cum ar trebui sa arate o zi normala?

Ceea ce spunem, gandim si facem trebuie sa se afle in armonie, pentru a fi impacati si fericiti. De multe ori stim ca trebuie sa facem anume lucruri pentru a obtine ceea ce ne dorim, si totusi ne purtam exact invers. Desigur, intotdeauna gasim scuze si justificari pentru ceea ce facem - dar, cand ne sabotam zilnic, ne pierdem increderea in noi.
Daca vrem sa ducem candva acea viata pe care o consideram ideala pentru noi, va trebui intai sa incepem prin a concepe si trai ziua ideala pentru noi.
update - in urma comentariilor primite, consider ca e nevoie de o completare : ziua ideala pentru fiecare e ziua pe care si-o concepe singur, in functie de situatia sa : varsta, ocupatie, stare civila, numar de copii, varstele lor, nepoti, etc. Evident ca ziua MEA ideala din aceasta perioada a vietii, pe care am detaliat-o mai jos, nu e la fel cu ziua mea ideala de acum 10 ani si posibil ca ea sa arate total diferit in 2030, daca ajung, cu voia Domnului, pana acolo :).Si ziua MEA ideala s-ar putea sa nu fie ideala pentru altcineva, tocmai din cauza factorilor enumerati mai sus :)

De exemplu, ziua mea ideala ar arata cam asa :
-ma trezesc devreme, la ora 5-5.30, dupa un somn odihnitor de 7-8 ore
-ma hranesc in mod constient cu alimente sanatoase, tinand cont de nevoile corpului si nu de placeri si pofte
-ma hidratez suficient
-ciesc Biblia, ma rog si meditez 15-30 min dimineata, dar si in scurte momente de-a lungul zilei
-scriu in jurnale
-merg pe jos in ritm alert cel putin 30 min si fac exercitii de tonifiere/forta 30 min
-imi planific ziua in avans si urmez programul stabilit
- ma ocup in mod eficient de nevoile familiei si de treburile gospodaresti, urmand o rutina/program stabilit dinainte
-imi stabilesc obiective personale si profesionale, si fac tot ce tine de mine sa le ating
-imi ajut copiii sa isi stabileasca obiective si sa le atinga
-dezvolt si hranesc relatii frumoase in familia noastra
-citesc carti pentru dezvoltarea mea interioara/personala si folosesc de acolo ce mi se potriveste
-fac ceva creativ (scriu, lucu de mana, fotografii, jurnale, etc.)
- utilizez ecranele pentru lucruri pozitive, care ma ajuta in dezvoltarea mea si nu pierd minute pretioase butonand aiurea sau privind lucruri car nu ma ajuta sa ma dezvolt in directia dorita

Cu fiecare zi care trece as vrea sa devin un om mai bun, mai luminos, mai bucuros, mai impacat cu mine si cu ceilati, mai ingaduior, mai iubitor, mai calm, mai intelept, mai increzator in Dumnezeu, in mine si in ceilalti, mai echilibrat, mai zambitor.

Desigur, zilele nu sunt toate la fel si de multe ori intervine neprevazutul, dar daca zi de zi as urma cele de mai sus, cum ar arata viata mea peste un an?cu siguranta, mult mai bine!cum m-as simti?cu siguranta, excelent! :)

Din pacate multi dintre noi am pierdut complet controlul asupra timpului nostru, si e mai usor de spus decat de facut. Dar este realizabil sa inlocuim obiceiurile rele cu obiceiurile bune si, incetul cu incetul sa ne schimbam viata. Pentru a reusi avem nevoie de obiective specifice pentru fiecare zi, motivatie intrinseca(sa ne pese cu adevarat si sa stim de ce facem niste lucruri) si limita de timp.

Cum ne petrecem ziua e un indicator clar asupra a ceea ce vom deveni.
Asa ca ia-ti si tu un pic de timp si imagineaza-ti ziua ta ideala, pune-o pe hartie si incepe sa urmaresti daca zilele tale seamana cu ea, caci ...DACA NU SCHIMBI NIMIC, NIMIC NU SE VA SCHIMBA!

 Irina


!Iti mulțumesc ca vizitezi Dulce Casa!Daca ti-a placut acest articol poti il poti impartasi altora folosind butoanele de mai jos :). Deasemenea, poti vizita si aprecia pagina de Facebook sau pe cea de Instagram a blogului.