sâmbătă, ianuarie 25, 2020

10 obiective spirituale pentru 2020




 „Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate acestea se vor adăuga vouă.”
(Matei 6, 33)

Am observat de-a lungul anilor  ca  in viata de crestin nu exista stagnare- daca nu inaintezi, atunci cu siguranta dai inapoi.Si, personal, consider ca nu poate exista crestere sau schimbare fara sa meditezi la locul in care vrei sa ajungi si la drumul pe care  trebuie sa il parcurgi pana acolo.
De aceea ma straduiesc sa-mi stabilesc   domeniul spiritual obiective pe care sa le ating. In Intentiile lunii ianuarie mi-am notat cateva obiective spirituale pentru aceasta luna, dar vreau sa va impartasesc obiectivele mele pentru intreg anul. 

1.Citesc Biblia in intregime pana la sfarsitul anului

Am inceput deja aceasta calatorie la mijlocul lunii ianuarie, cu lectura Noului Testament.Citesc in jur de 5 capitole zilnic si fac eforturi sa ma tin de aceasta lectura zilnica.Vreau ca, la final de an, sa am o privire de ansamblu asupra cartilor din Sf. Scriptura.
Daca doriti sa va faceti un plan de citire a Bibliei va recomand www.biblereadingplangenerator.com.

2.Sunt consecventa cu  timpul  zilnic de rugaciune

...si de gandul permanent la Dumnezeu.In timpul meu de rugaciune folosesc atat rugaciunile din cartile de rugaciuni, cat si rugaciuni facute cu cuvintele mele , in functie de trairile sau de nevoile mele.Pe acestea din urma mi le scriu in jurnalul de rugaciune..
Va recomand sa cautati pe youtube interviul cu parintele Mihail Lungeanu  Puterea si lucrarea neincetata a rugaciunii, este scurt si la obiect. Starea normala a crestinului e starea harica, nu cum traim noi :((.Chiar asa incheie parintele ,,Multa teorie, dar putina practica...asta ne omoara pe noi, pe crestini!"

3.Memorez versete din Biblie, psalmi, rugaciuni care imi plac, cantari ale Bisericii

Acest lucru este foarte important, fiindca  trebuie sa ne umplem mintea cu gandurile lui Dumnezeu, daca vrem sa ne apropiem de El si sa Il cunoastem mai mult.
Vreau sa memorez in fiecare saptamana cate ceva.


4. Particip in mod regulat la Sf. Liturghie

...adica minim trei duminici pe luna.Este foarte important sa participam la Sf. Liturghie deoarece acolo ne umplem cu multa putere duhovniceasca, iar, la final, primim binecuvantare pentru toata saptamana. Eu cred foarte mult in puterea binecuvantarii preotului si parintele Mihail Lungeanu, in interviul pe care vi l-am recomandat mai sus spune ca, atunci cand preotul ridica crucea la binecuvantare, din mana preotului iese,, o flacara si o lumina...care vibreaza,, - adica harul este viu si lucrator, chiar daca noi nu il vedem cu ochii fizici.

5.Particip la Sf. Maslu

...macar odata pe luna, ca saptamanal nu am cum.Maxim la doua luni.

6.Ma spovedesc in mod regulat

...macar odata la doua luni.Spovedania ajuta foarte mult sufletul, fiindca in Taina Spovedaniei primim dezlegarea pacatelor, si sufletul nostru se usureaza.Stiu ca multi nu cred in aceasta Taina, chiar ortodocsi fiind, dar eu am experimentat harul, bucuria si linistea pe care le primesti in urma ei. Nu e nevoie sa mergem la nu stiu ce duhovnic renumit, putem sa mergem la orice preot simplu de parohie pentru a ne usura sufletul.Desigur, daca ne dorim nu stiu ce sfatuitor iscusit putem cauta mai mult, dar poate, tot cautand, ramanem si fara sfatuitor, si fara dezlegare de pacate.

7.Nu  ascult/privesc lucruri negative/manipulatoare/care induc panica si frica

Anul trecut in decembrie am luat aceasta hotarare, de a renunta  la stirile de pe orice canal si la contul personal de fb, unde urmaream mai multi ziaristi, economisti si formatori de opinie.Pana acum m-am tinut cu succes de ea, cu ajutorul lui Dumnezeu si ma simt mult mai bine psihic si sufleteste.Sunt multe pasaje in Biblie prin care Dumnezeu ne sfatuieste sa fim atenti la ceea ce privim sau la ce ascultam.De exemplu :

14 Păcătoşii sunt îngroziţi în Sion, un tremur a apucat pe cei nelegiuiţi, care zic: „Cine din noi va putea să rămână lângă un foc mistuitor? Cine din noi va putea să rămână lângă nişte flăcări veşnice?
15 Cel ce umblă în neprihănire şi vorbeşte fără vicleşug, cel ce nesocoteşte un câştig scos prin stoarcere, cel ce îşi trage mâinile înapoi ca să nu primească mită, cel ce îşi astupă urechea să n-audă cuvinte setoase de sânge şi îşi leagă ochii ca să nu vadă răul
Isaia 33


8.Citesc o carte incurajatoare/folositoare pe luna

Nu imi propun mai mult fiindca sunt constienta ca nu am timp, desi am taiat de peste tot :)). In plus cartile de folos se citesc cu atentie si cu creionul in mana, daca tot le citesc vreau sa raman si cu ceva practic.

9.Scriu zilnic in jurnalul de rugaciune

Acest lucru e legat de punctul doi.Pe langa rugaciuni  raspunsuri la rugaciuni, in jurnal mai scriu si citate care ma inspira, versete biblice la care meditez sau pe care vreau sa le invat, ganduri/ reflectii asupra vietii mele, motive de recunostinta, intrebari pentru Dumnezeu, notite din predici, etc.

10.Nu raman la stadiul de teorie

...cu tot ce citesc si aflu nou, ci  ma straduiesc, cu ajutorul lui Dumnezeu, sa pun in practica.

Voi v-ati stabilit obiective spirituale pentru luna/anul acesta?


 Irina


!Iti mulțumesc ca vizitezi Dulce Casa!Daca ti-a placut acest articol poti il poti impartasi altora folosind butoanele de mai jos :). Deasemenea, poti vizita si aprecia pagina de Facebook sau pe cea de Instagram a blogului.