miercuri, martie 26, 2008

Tabouleh ( salata libaneza)




Tabouleh este o salata a carei reteta provine din Liban, si la care baza compozitiei este graul sfaramat (bulgur). Eu am gasit bulgur la Mega Image, dar cred ca este in orice supermarket, la raionul de produse "arabesti"( nu este scump).




Am folosit:
  • 1 ceasca bulgur
  • 1 salata verde
  • 1 rosie
  • 1 legatura de ceapa verde
  • 1 legatura de patrunjel verde
  • ulei, otet(sau zeama de lamaie, daca aveti),sare, piper




Punem bulgurul (cam 200 g) la inmuiat in apa fierbinte, timp de 30-40 minute ( la o parte bulgur punem 3 parti de apa). Dupa ce s-a inmuiat, il stoarcem bine de apa si il punem intr-un castron de salata. Adaugam salata taiata fasiute, rosia taiata cubulete, verdeturile taiate marunt. Amestecam cu ulei, otet, sare si piper- dupa gust. Se poate servi ca si garnitura, dar si ca fel principal( antreu). Este o salata de post foarte buna si consistenta.

Irina
Photobucket

luni, martie 24, 2008

Saptamana a treia de post


In a treia saptamana de post un indemn al Sfantului Ignatie Briancianinov:

"Fraţilor! Să străbatem alergarea sfântului post cu râvnă, cu osârdie. Lipsurile cărora pare că se supune după rânduiala postului trupul nostru sunt nimicnice înaintea folosului sufletesc pe care poate să-l aducă postul. Să desfacem prin mijlocirea postului trupurile noastre de masa bogată şi grasă, iar inimile - de pământ şi de stricăciune, de adânca şi pierzătoarea uitare prin care suntem despărţiţi de veşnicia care stă înaintea noastră şi este gata să ne cuprindă. Să năzuim atât cu duhul, cât şi cu trupul spre Dumnezeu! Să ne temem de starea trupească, pricinuită de călcarea postului, să ne temem de deplina neputinţă de a-L cunoaşte pe Dumnezeu şi de a-L cinsti pe Dumnezeu pe care o pricinuieşte călcarea postului. Această neputinţă pierzătoare este temeiul morţii veşnice. Această neputinţă pierzătoare este arătată de noi atunci când, din pricina dispreţuirii poruncii lui Dumnezeu privitoare la post, îngăduim să se îngreuieze inimile noastre cu saţiul mâncării şi cu beţia. Amin."
sursa

Resurse:



In timpul postului este bine sa gandim meniul pe cateva zile dinainte, pentru a pierde cat mai putin timp in bucatarie. Deasemenea, este bine ca mancarurile sa fie cat mai simple.

Meniul pentru a treia saptamana de post:

Micul dejun
  • suc/nectar de fructe preparat in casa
  • ceai, paine de casa cu dulceata
  • gris cu lapte de soia

Gustare(ora 10, seara)

Pranz
  • supa-crema de cartofi, cu crutoane
  • bors de legume

Cina

  • Luni: mancarica de mazare, snitel de soia
  • Marti:peste prajit cu mamaliguta si usturoi (dezlegare- Bunavestire)
  • Miercuri: pilaf cu ciuperci
  • Joi : ghiveci de legume
  • Vineri : mancare de linte
  • Sambata: mancare de urzici, cu mamaliguta
  • Duminica: spaghete la cuptor

Desert
  • salata de fructe
  • halva
Va doresc o saptamana luminoasa!


Irina