marți, aprilie 17, 2012

Femeia din Pilde 31- intelepciune si inspiratie pentru fiecare zi (5)

Ea se aseamănă cu corabia unui neguţător care de departe aduce hrana ei.
Pilde 31: 14 

D.Ridgway : Hailing the Ferryman

Mi s-a parut interesant ca femeia  virtuoasa, de caracter, este comparata cu corabia unui negustor, a unui comerciant. In vremurile de demult corabiile negustorilor strabateau marile de la un capat la altul, mereu incarcate, ducand si aducand cele necesare dintr-o parte in alta, in cantitati imense. Adeseori, in drumurile lor, corabiile se confruntau cu mari pericole.
 Ca si corabia unui negutator, femeia din Pilde 31 depunea mari eforturi pentru a asigura celor din casa cele necesare hranei, fiindca mancarea variata nu se gasea pe toate drumurile.
 Astazi nu mai e nevoie sa alergam pana la capatul pamantului ca sa facem rost de vreo mirodenie, sau alt ingredient necesar gatitului. E destul sa coboram la „market” cu fonduri suficiente in buzunar :). Ceea ce nu e lipsit de primejdii, avand in vedere ca putem cheltui tot bugetul familiei acolo, si cu toate astea cei ai casei sa ramana flamanzi :).

D.Ridgway :On the Way to Market

De aceea, as zice ca urmatoarea calitate a femeii intelepte este chibzuinta in ceea ce priveste cumparaturile. Pentru a nu ne da peste cap bugetul (de multe ori restrans) e nevoie de planificare : a meniurilor zilnice, a listei de cumparaturi, a fondurilor pe care le putem aloca pentru acestea.
Femeia inteleapta cauta sa alcatuiasca meniuri hranitoare si sanatoase, echilibrate din punct de vedere nutritional,  fara sa depaseasca bugetul stabilit. Pentru asta urmareste reducerile, cauta in mai multe locuri inainte sa cumpere ceva si face stocuri in camara sau frigider de cate ori se ivesc ocazii avantajoase.
 Ea cauta metode pentru a face economii, si este cumpatata cand vine vorba de veniturile familiei.
Deci umatoarea calitate pe care trebuie sa ne straduim s-o dobandim este chibzuinta la cumparaturi.
Daca nu avem in mod nativ aceasta calitate, si nici n-am deprins-o in familie nu trebuie sa disperam. Astazi exista foarte multe resurse pentru educatia financiara.Una dintre ele ar fi blogul Iuliei, plin de sugestii practice de care eu ma folosesc foarte mult!Mai stiti si alte resurse de ajutor?

Irina

luni, aprilie 16, 2012

Masa si meniul nostru de Pasti

Ca de obicei, si anul acesta de Pasti am avut o masa restransa, in familie. Ma bucur ca mi-am propus ceva simplu ca si meniu, fiindca in Sambata Mare am fost ocupati sa vizitam sectia de urgenta a spitalului de copii (nimic grav - Otilia a facut o infectie urinara- dar de unde sa iei medic de familie in sambata Pastelui?). Asa ca, din cauza de copil bolnav, timpul pentru pregatiri s-a redus simtitor.
Chiar si asa, am avut mancare suficienta :
 -un platou de antreuri (sunculita de casa, cascaval, chiftelute de pui)
- oua rosii
-bors de perisoare (pui), cu leustean si smantana
- porc cu ananas si garnitura de orez (reteta chinezeasca)
-salata de cruditati
-cremsnit(cremes)
-cozonac (cadou de la mama soacra)
-de baut - limonada (de casa) si vin
Am facut o cantitate care a ajuns exact doua zile, si nu a ramas nimic de aruncat.
Hi, stiu ca o reteta chinezeasca nu e ceva obisnuit pentru o masa traditionala romaneasca de sarbatori, dar cum friptura deja s-a banalizat, iar miel nu mancam, m-am gandit sa incerc ceva nou. Salata de cruditati nu se potriveste prea bine la mancarea chinezeasca, dar am vrut sa avem si ceva „verde” pe masa :).
Pentru ouale rosii am calculat cate 2 bucati de persoana, si trei de rezerva.
Am gatit totul sambata, cu exceptia mancarii chinezesti, pentru care doar am pregatit ingredientele si am „finisat-o”  duminica la pranz.
Cam asta a fost meniul nostru. Sper ca si voi ati avut o duminica frumoasa alaturi de cei dragi, si ca n-a trebuit sa va omorati cu zile ca sa pregatiti totul :)!

Va doresc o zi frumoasa in continuare!

Irina