joi, mai 10, 2007

Educatia crestina (4) : pentru inceput




Aceste sfaturi sunt scrise de Elizabeth Krueger, o mamica ce isi creste si isi scolarizeaza acasa cei 10 copii.Eu le-am gasit ca fiind foarte interesante si utile,de aceea o sa incerc sa le redau aici pe parcursul mai multor postari(am tradus si am adaptat cele scrise de ea), si sper sa fie si altora de folos asa cum mi-au fost, si imi sunt si mie.Se gasesc , in lb. engleza , pe

http://www.raisinggodlytomatoes.com/


"Inceputul

"Că şi eu sunt om sub stăpânirea altora şi am sub mine ostaşi şi-i spun acestuia: Du-te, şi se duce; şi celuilalt: Vino, şi vine; şi slugii mele: Fă aceasta, şi face."Matei 8:9


Este simplu

Poti face asta,in mod sigur iti poti invata copiii sa fie evlaviosi.Incepe prin a-i invata sa te asculte prompt si cu bucurie.Inceputul nu e greu,de fapte chiar simplu. Daca par prea vorbareata in eforturile mele de a va convinge ca e un proces usor,e pentru ca am vorbit cu foarte multe mame care nu par sa gandeasca ca e asa simplu precum spun. Realizez acum ca ele sunt diferite de mine,privesc lucrurile diferit, in functie de cunostintele lor,de experientele anterioare cu copiii,de numarul de copii pe care il au si de linia urmata pana acum in educatie. Asa ca voi incerca sa explic cat se poate de simplu si cu multe exemple pentru a va ajuta sa intelegeti ceea ce as vrea sa va pot demonstra in persoana.

Cateva reguli pentru mame :

Fii rezonabila in ceea ce pretinzi de la copii.

Spune exact ce doresti,si doreste exact ceea ce spui.

Supravegheaza copilul cu atentie..

Fii consecventa in corectarea oricarei neascultari.

O consecinta imediata,negativa este cea mai buna.

Pedepseste in mod corect (proportional cu fapta).

Fii ingaduitoare si treci cu vederea accidentele,si la fel cand vezi parere de rau adevarata.

Fii intotdeauna iubitoare,in special atunci cand copilul se poarta frumos.

Invata-l sa te asculte si n-o sa mai ai nimic de facut

La noi in familie incepem,de cand copiii sunt mici,sa-i invatam un singur lucru: ascultarea.Ii disciplinam doar pentru asta, si apoi nu mai avem nimic de facut.Ce poate fi mai simplu? Odata ce copilul tau stie si e de acord ca trebuie intotdeauna sa te asculte,si ca trebuie sa faca asta cu o atitudine bucuroasa si placuta,poti sa-l inveti orice altceva cu usurinta. Odata ce stie ca trebuie sa te asculte,ii vei cere sa-si stranga jucariile si o va face,ii poti cere sa fie gata de culcare si va fi,ii poti cere sa inceteze cu plansul si va inceta.Simplu.

Desigur,copilul tau nu e perfect si nici tu.Vei avea nevoie sa te corectezi ocazional, si va trebui sa-l inveti si sa-l ghidezi,dar vezi potentialul?Din experienta mea,odata ce ti-ai convins copilul ca e datoria sa sa asculte de parinti,vei avea foarte putina nevoie sa-l mai disciplinezi.Iti poti petrece majoritatea timpului invatandu-l,hranindu-l,iubindu-l si bucurandu-te de copilul tau.

"Iată pe scurt; tot ceea ce ai auzit aceasta este: Teme-te de Dumnezeu şi păzeşte poruncile Lui! Acesta este lucru cuvenit fiecărui om.. Căci Dumnezeu va judeca toate faptele ascunse, fie bune, fie rele. ”( Ecclesiastul 12:13-14 )

Secretul meu

Cineva m-a intrebat care este secRetul meu de am crescut niste copii atat de placuti.Raspunsul a fost:"Spune exact ce doresti,si doreste exact ceea ce spui."
Daca ar fi sa mai adaug ceva la asta,ar fi sa iti tii copiii aproape tot timpul astfel incayt sa vezi ce fac si sa intelegi ce gandesc,si sa-i poti rasplati sau corecta la nevoie.

Ca sa fiu mai specifica,iata cateva lucruri pe care le am in minte tot timpul in care imi cresc copiii.Mai sunt si altele,dar acestea imi vin in gand imediat.Desigur,nu e nici un secret,ci doar vechile metode trecute cu vederea sau uitate in multe familii azi.

1.Imi tin copiii aproape si ii supraveghez cu atentie.


2.Ma concentrez pe atitudinea si caracterul lor mai mult decat pe fapte.


3.Ii invat sa ma asculte incepand de mici-inainte de varsta de un an .


4.Ii invat ce inseamna cuvantul "nu" si ca trebuie sa-mi respecte autoritatea cand il folosesc.


5.Sunt si ingaduitoare,dar si corecta.Ii laud si ii rasplatesc cand se comporta bine,si ii corectez cu credinciosie cand se comporta rau.


6.Ma astept sa ma asculte de prima data cand le spun sa faca sau sa nu faca un lucru.Nu numar pana la trei si nu dau avertismente repetate.


7.Ii corectez cu cateva consecinte negative imediate,de ex. o dojana ,de cate ori este posibil,mai degraba decat sa aman consecinta,cum ar fi retragerea unui privilegiu .


8.Folosesc ocazional demodatul "stai la colt" sau "stai langa mine pana inveti sa te porti" ,dar niciodata modernul "time-out"


9. Nu "distrag".


10.Niciodata nu trimit copiii in camera lor drept pedeapsa.


11.Nu-mi ies din fire,nu cicalesc,nu ma vaicaresc,nu tip,nu implor,nu mituiesc si nu "negociez" pentru a obtine ascultarea copiilor.


12.Imi tin copiii departe de influentele negative exterioare cat de mult e posibil,pana cand ei sunt destul de mari si pregatiti pentru a rezista ispitelor pe care le pot intalni.


Cred in Dumnezeu si scopul meu ultim in educatie e sa cresc copii evlaviosi,care sa creasca copii evlaviosi la randul lor.Iubesc binele si urasc raul.Imi stabilesc standarde pentru copii, potrivite varstei lor si placute lui Dumnezeu.Incerc sa ii determin sa fie copii buni si tintesc spre asta.Pentru a-i invata acest lucru,incerc sa-mi includ copiii in tot ceea ce fac si le dau exemplul personal.Caut sa am o atitudine iubitoare,blanda si aprobatoare fata de copiii mei.Ne bucuram unii de altii,ceea ce este posibil o data ce i-ai invatat sa fie respectuosi si ascultatori."


(va urma)