marți, mai 22, 2007

Fii lui Eli

google.com
Astazi,cautand cate ceva despre educatia copiilor,am gasit un text al Sf. Ioan Gura de Aur adresat parintilor.Sfantul ne aminteste de responsabilitatea infricosatoare pe care o avem inaintea lui Dumnezeu pentru copiii nostri,si porneste meditatia sa de la povestirea biblica despre fii lui Eli (Cartea intai a Regilor,cap.2).Eli,preot la Templu,avea doi fii: Ofni si Finees.Scriptura ne spune despre ei:"Fii lui Eli erau oameni netrebnici.Ei nu stiau de Domnul."Pentru asta Dumnezeu a ingaduit ca fii lui Eli sa moara tineri si el sa ramana fara urmasi.Sfantul Ioan Gura de Aur ne spune:

"Sau nu stiti ce a patit preotul Eli care n-a îndreptat cum trebuia slabiciunile copiilor sai? Daca un medic vrea sa trateze numai cu curatie o patima care nu se lasa dusa decât daca e taiata, o face cu neputinta de nevindecat. Nu foloseste terapia potrivita. Asa a facut si batrânul Eli. Desi trebuia sa-si pedepseasca copiii, pe fiecare dupa greseala lui, n-a facut-o. A fost foarte îngaduitor si a fost pedepsit si dânsul împreuna cu ei.


Noi care avem copii, sa ne îngrozim de ce a patit si sa ne îngrijim de educatia copiilor nostri, ca sa nu patim la fel. Fiecare sa aiba grija de cei cu care locuieste. Daca un copil a învatat ce este virtutea, va putea ocoli raul pe care i-l poate face pacatul si, alegând sa se poarte cu întelepciune si cumintenie, îsi va putea atrage ajutorul lui Dumnezeu de care as vrea sa ne bucuram toti.

(Omilia LIX la Facere)"


Irina