marți, august 21, 2007

ne pregatim...






Rugaciunea femeii inainte de nastere

Marie, Maica Preacurata, ceea ce ai purtat in pantecele tau cel binecuvantat pe Mantuitorul a toata lumea, inconjoara-ma pe mine, pacatoasa, cu dragostea ta de Maica si du rugaciunea mea la Fiul tau si Dumnezeul nostru, ca sa-mi binecuvanteze pruncul pe care-l port in pantece si sa ma invredniceasca sa-l aduc la lumina in chip firesc si sanatos, intarindu-ma cu puterea dreptei Sale, intru care bine am nadajduit. Amin.

Rugaciunea mamei dupa nastere

Multumescu-Ti Tie, Doamne, din adancul inimii mele, pentru pruncul pe care Tu mi l-ai daruit si pe care Tie Ti-l inchin, dimpreuna cu toata viata mea, intru care ai binevoit. Daruieste-i, Stapane, viata ca sa se nasca din nou, din apa si din Duh, ca fiu al Tau dupa har, in Taina Sfantului Botez. Ajuta-ma, Iubitorule de oameni, sa-l cresc in pace, ca pe un madular binecuvantat al Bisericii Hristosului Tau. Si intreaga noastra familie pazeste-o intru dragostea Ta, daruindu-i toate cele spre trebuinta, dupa marea Ta mila, putere si intelepciune. Ca noi Tie Iti incredintam sufletele si trupurile noastre, Tie ne rugam pentru noi insine, si unii pentru altii, si numele Tau, de viata facatorul, in veci il preamarim: al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin.


Chiftelute marinate



Cred ca toata lumea stie reteta, dar nu-i nimic, o mai scriu o data :) .

La chiftele am folosit :
1/2 kg carne de porc (slaba)
2 morcovi
2 cepe
2 cartofi cruzi

2 felii de paine inmuiata
3-4 catei de usturoi
2 legaturi verdeata (marar si patrunjel)
1 ou
sare,piper

Toate ingredientele se toaca cu robotul de bucatarie(cel putin eu asa fac,ca sunt mai comoda , dar fiecare face dupa cum doreste). La urma se adauga oul. Se formeaza chiftelute rotunde care se prajesc in mult ulei. Ilinca m-a ajutat, a facut si ea chiftelute .


Sosul:

Se toaca 4-5 cepe si se calesc in ulei. Cand ceapa e moale (sticloasa) , se adauga cam 500 g rosii, decojite si pasate, foi de dafin, piper boabe, sare. Se dau 2-3 clocote si se adauga chiftelutele. Se mai fierb 5-10 minute, la foc potrivit.Se asezoneaza cu verdeata si se servesc cu cartofi piure si salata, sau alte garnituri, dupa gust.

Irina