joi, mai 15, 2008

Joia recunostintei

Dati multumire pentru toate, caci aceasta este voia lui Dumnezeu, întru Hristos Iisus, pentru voi.
1Tes. 5:18



Dintre marii parinti induhovniciti unul din preferatii mei este Fericitul Paisie Aghioritul. I-am descoperit cuvintele de folos in 2001, cand au aparut in limba romana. Multe dintre ele m-au ajutat in umblarea mea duhovniceasca, si m-au odihnit sufleteste. Fiindca e "joia recunostintei" as vrea sa va impartasesc cateva dintre cuvintele parintelui despre gandurile bune si gandurile rele.

"Atunci cand omul cultiva numai ganduri bune si isi intareste o stare buna, patimile inceteaza sa mai actioneze, de parca nu ar mai exista (...)

Un gand bun are aceeasi putere cu o priveghere de multe ceasuri. Are putere mare (...).De aceea incercati, pe cat puteti, sa plantati voi ganduri bune mai inainte de a apuca diavolul sa va planteze el gandurile cele rele, pentru ca inima sa vi se faca gradina de flori si rugaciunea sa va fie insotita de mireasma duhovniceasca.

Oamenii ...se chinuiesc pentru ca nu infrunta lucrurile duhovniceste. De pilda, cineva porneste ca sa mearga undeva, dar motorul masinii lui pateste ceva si intarzaie putin la destinatie. Daca are gandul cel bun va spune : "se vede ca Bunul Dumnezeu a randuit sa apara piedica aceasta; altfel poate ca as fi patit vreun accident, daca n-as fi avut aceasta intarzaiere. Cum sa-Ti multumesc, Dumnezeul meu pewntru aceasta?" si-L slaveste pe Dumnezeu. Dar daca nu are gandul cel bun se va supara pe Dumnezeu si va huli: " Iata, am intarzaiat!As fi putut merge mai repede! Ce lucru anapoda!Uf, ce Dumnezeu..." Atunci cand omul primeste cele ce i se intampla cu gand de-a dreapta, se ajuta. In timp ce daca lucreaza in partea stanga se chinuieste, se topeste, se zapaceste. "

Mi-am amintit de aceasta invatatura azi dimineata cand am deschis geamurile sa aerisesc, si m-a asurzit zgomotul de la pikamerele celor de la drumuri, care inlocuiau niscai trotuare .
Primul impus a fost sa ma enervez, etc. si am zis stop, ia sa pun gandul cel bun. Si m-am gandit :
" Doamne, ce bine ca e asa galagie. Inseamna ca niste muncitori au de lucru, si au cu ce sa-si intretina familiile. Si ce bine ca e galagie, asa imi dau seama ce mare binecuvantare e ca avem termopane, daca le inchid va fi liniste in casa. Multumesc, Doamne, fiindca muncitorii au de lucru, iar noi aveam geamuri termopan."

Trebuie sa spun ca a functionat, imediat m-am inveselit . Daca vreti sa incercati si voi- Doamne ajuta!


Irina