vineri, mai 30, 2008

Ce mai citesc



Desi am cumparat ceva carti in ultima vreme, n-am avut timp sa va povestesc despre ele.

Dar ieri am primit ultima comanda de la editura Sophia, si trebuie sa va recomand : "Barbatul si femeia in viziunea Sf. Ioan Gura de Aur" de David C. Ford.

Este vorba de o analiza detaliata a scrierilor Sf. Ioan, autorul comentand viziunea acestuia asupra barbatului si femeii, trecand printr-o diversitate de subiecte: casatorie, feciorie, relatiile intre sexe, rolul femeii in familie, biserica si societate. Cartea demonstreaza ca Sfintii Parinti nu erau misogini, asa cum pretind unii credinciosi, influentati de teoriile feministe. Daca vreti sa va lamuriti asupra acestor subiecte va recomand cartea cu caldura.



Si daca tot am deschis subiectul o sa va spun si despre restul cartilor cumparate in ultimele luni.

Din colectia " Talcuiri la Sfanta Scriptura" am luat "Talcuiri la Epistola a doua catre Corintheni" de Sf. Ioan Gura de Aur. Am gasit-o cu reducere de 50% la pret ( asa am mai achizitionat niste carti din aceeasi serie).



O alta colectie foarte buna este "Psihoterapia Ortodoxa", din care am cumparat:



  • Probleme actuale ale psihoterapiei ortodoxe" de dr. Dmitri Avdeev, unde se trateaza pe scurt subiecte cum ar fi starile obsesive, homosexualitatea, dependenta de jocuri de noroc, etc.
  • "Reintregirea sufletului " de John Chryssavgis- autorul, preot casatorit, cu experienta in slujirea pastorala, dar si in lucrul cu tinerii, vorbeste despre pocainta, despre rolul parintelui duhovnicesc si despre ascultare, dar atinge subiecte spinoase cum ar fi comportamentul inadecvat al unora dintre preoti si abuzurile asupra copiilor.
  • "Pacatele parintilor si bolile copiilor" de K.V. Zorin- cartea este o continuare a volumului "De ce sufera copiii" , si descrie legatura dintre comportamentul parintilor si starea sanatatii copiilor.Autorul analizeaza in lumina credintei ortodoxe diverse situatii de viata si ne da solutii pentru prevenirea acestor probleme.

Si ultimele trei :

  • "O zi de viata sfanta" de Mitropolitul Grigorie - contine sfaturi practice pentru organizarea unei zile din viata crestinului. Gasiti cateva fragmente din aceasta carte pe Blogul Nataliei.
  • "Lectii duhovnicesti" de Serghei Bolsakov- volumul cuprinde convorbiri duhovnicesti pe care autorul le- avut cu monahi ortodocsi din Rusia, Finlanda, Estonia, Franta si muntele Athos intre anii 1919 si 1974. Discutiile amintesc de cele din cartea 'Pelerinul rus" , si sunt extrem de vii si de ziditoare.
  • "Spovedanie neterminta" de Gena Geamanu- este vorba despre jurnalul de tinerete al maicii Siluana (nu a recunoscut niciodata in mod direct ca este vorb de ea, dar biografia coincide), si parcurge cautarile existentiale ale autoarei sub regimul comunist, descriind apoi intalnirea cu Hristos si marturiile ei despre lupta duhovniceasca. Am citit prima oara aceasta carte acum vreo 7 ani, cred, si m-a marcat foarte mult. E o lectura excelenta in special pentru tinerii care, nascuti dupa Revolutie, nu pot sa inteleaga ce groaznic a fost regimul ateu-comunist, si ce binecuvantati sunt ei ca au aceasta libertate, pe care sa dea Dumnezeu s-o foloseasca pentru mantuirea sufletului.


Irina