sâmbătă, august 23, 2008

Arranged (2007)



Aseara am vazut un film care mi-a placut foarte mult, si pe care as dori sa-l revad. Personajele principale sunt doua fete tinere, in jur de 20 de ani- una din ele musulmanca, si cealalta evreica ortodoxa, practicante ale religiei lor. Profesoare in aceeasi scoala, ele se imprietenesc, avand mai multe in comun, cum ar fi faptul ca sunt adeptele stilului de imbracaminte modest si cuviincios si al moralei "traditionale", dar si faptul ca trec prin procesul aranjarii de catre familie a casatoriei.


Eu l-am inteles ca pe un film despre toleranta. Astazi se vorbeste foarte mult despre a fi tolerant, si multi se declara ca ar fi eliberati de prejudecati si plini de toleranta, dar cand se confrunta cu oameni care isi practica religia, ii considera "habotnici", "fanatici", "incuiati", "oprimati", " spalati pe creier", etc.. Toleranta lor este zero cand vine vorba despre oameni care isi conduc viata dupa principii religioase, ei considerandu-se "eliberati" de aceste "superstitii", si nu pot intelege ca nu toata lumea vrea sa traiasca conform filozofiilor umaniste, nihiliste si sincretiste, la mare moda in societatea actuala.


L-am mai vazut ca pe un film despre ce inseamna toleranta intre persoane de religii diferite, si chiar intre religii in sine. Poti sa fi prieten cu cineva de alta religie fara sa renunti la propriul crez, si la propria identitate, bucurandu-te de ceea ce este bun si frumos in celalalt.
E unul din putinele filme pe care le-am vazut care prezinta stilul "religios" de viata ca pe o alternativa pozitiva intr-o lume care nu mai are valori si morala.

Mai jos este trailerul filmului :



As mai avea foarte multe de spus despre acest film, dar sper ca o sa-l vedeti, si o sa aveti propriile cugetari pe marginea lui.

Irina