sâmbătă, februarie 28, 2009

In vremea Postului Mare

"Bani!Bani!Putere!Slava!Acestea sunt ispitele carora, din nefericire, multi oameni nu le pot tine piept.
Aceasta este sursa tuturor certurilor, neintelegerilor si dezbinarilor dintre crestini.
Aceasta este radacina uitarii de catre oameni a acelui singur lucru care trebuie, care ne este oferit de adevarata credinta crestina, si care consta in rugaciune, fapte de cainta si milostenie sincera, neprefacuta, fata de semenii nostri. Sfanta Biserica pururi ne cheama la aceasta, dar mai ales acum, in vremea Postului Mare!Ceea ce ni se cere noua, crestinilor, nu e cine stie ce "militantism exaltat", nu sunt fraze sforaitoare si filozofii confuze, ci rugaciunea cea mai smerita a vamesului:" Dumnezeule, milostiv fii mie, pacatosului", fapte de cainta si faceri de bine semenilor nostri, care pornesc dintr-o inima curata.
Si tocmai pentru a exersa toate acestea, Biserica a statornicit Postul Mare!Cat de puternic, cat de viu, de expresiv si de convingator, cu cata inflacarare si inspiratie sunt acestea spuse in dumnezeiestile slujbe ale Postului Mare!
Nimeni nicaieri nu are o astfel de putere de intelegere in aceasta privinta , cum o avem noi, ortodocsii, in neasemuitele noastre slujbe din Post, pe care, spre rusinea lor, majoritatea ortodocsilor din vremea noastra nu le cunosc deloc."

Arhiep. Averchie Tausev (+ 1976)

Despre timpurile venirii Domnului

" Una din surorile noastre spunea: "As vrea sa apuc timpurile cand Il voi putea intalni pe Domnul".
-Sa-ti iasa din minte gandul asta, i-a spus parintele, sa vrei sa traiesti pana la venirea Antihristului este pacat. Va fi atunci o asemenea grozavie, incat, asa cum sta scris, de-abia daca se va putea mantui dreptul. Iar a dori si a cauta suferinte este periculos si este pacat. Aceasta ti se intampla fie din trufie, fie din nechibzuinta, iar atunci cand esti pus la incercare risti sa nu rezisti."

din "Jurnalul ultimului duhovnic de la Optina", ed. Sofia, pag. 308