joi, august 22, 2013

Obiceiul lunii august - sa tinem rufele sub control!

Toate ca toate, dar cand vine vorba de spalatul si aranjatul rufelor, ca sa nu mai spun de calcat, eu una sunt un dezastru, e o treaba de care incerc sa ma achit cat mai repede si cu cat mai putina bataie de cap, daca s-ar putea :)).


 Mi-o amintesc pe mamaia mea, Dumnezeu s-o odihneasca!cat de meticuloasa era in aceasta privinta, desi nu avea mai mult timp ca mine, din contra- mergea la serviciu opt ore pe zi, inclusiv sambata. Se ocupa cu mare placere de rufe, desi, pana sa aiba masina de spalat (chiar si dupa aceea), acest proces era extrem de elaborat - inmuia rufele in cada sau in ligheane incepand cu o seara inainte,  le freca bine la magla- rufele mai fine erau tratate separat,iar  albiturile erau fierte  intr-un cazan pe aragaz, cu sapun de casa. Dupa asta le clatea bine, in mai multe ape, si le storcea pe toate manual. Apoi apreta asternuturile si camasile bunicului. Le intindea la uscat in balcon sau in  spatele blocului, si cand se uscau le calca pe toate, inclusiv lenjeria intima, si le punea frumos in dulapuri, pe rafturile tapetate cu hartie alba si danteluta.

Cred ca as cauta haine de unica folosinta  daca ar trebui sa desfasor atatea operatiuni :)). In aceasta arie a gospodarelii am cea mai mare deficienta, de aceea incerc sa limitez garderoba familiei la maxim :).


Pentru a tine rufele sub control Fly Lady ne sfatuieste sa spalam zilnic  cate o masina, astfel incat sa nu se adune niciodata foarte multe. Teoretic asa e, practic eu nu am pus niciodata zilnic masina in functiune, fiindca nu adun atatea rufe cat sa umplu o cuva, si n-are sens sa consum atata apa si energie electrica degeaba. In masina obisnuita spalam cam o data la doua-trei zile, acum avem o masina cu cuva mare si spal odata pe saptamana, sau chiar la 10 zile.
Daca pana nu demult trebuia sa separ rufele pe culori, recent am inceput sa folosesc o inventie absolut geniala : ,,color absorber", un fel de servetele care se pun intre rufe si absorb culorile care ies, astfel incat hainele nu se pateaza una de la alta, asa ca acum separ doar in albe si colorate.
 

Imediat ce programul de spalat se termina, rufele se scot din masina si se intind la uscat. Odata uscate se strang, se calca (daca e cazul), se impaturesc si se pun in dulap. Daca nu avem energia sa facem toate aceste operatiuni mai bine nu ne apucam de treaba, fiindca riscam sa ne alegem cu rufe lasate in masina, sau puse morman prin diverse colturi ale casei :).
Acesta e obiceiul lunii august - sa tinem rufele sub control, urmand de fiecare data un  ciclu intreg de spalare cap-coada :
sortare- spalare-uscare-calcat- impaturit- pus la loc.
Voi cum reusiti sa tineti sub control rufaria familiei?Daca aveti ceva ponturi, sper ca le veti impartasi la comentarii :).