vineri, februarie 14, 2014

Inimioara crosetata

Va spuneam in alta postare ca am in plan ca luna aceasta sa crosetez o ghirlanda de inimioare. Stiu ca multi nu agreeaza  Ziua Indragostitilor, dar mie imi este draga, fiindca ne da ocazia sa punem un pic de culoare in februarie care, altfel, ar fi o zi destul de cenusie :). Nu e obligatoriu sa iesiti azi la o cina romantica cu sotul/iubitul...in schimb va puteti cuibusi pe canapea cu croseta in mana, incercand sa lucrati un decor vesel cu inimioare :). El o sa va reaminteasca zilnic ca iubirea trebuie aratata celuilalt in fiecare zi...desi de Vday putem face ceva excese (in demonstrarea iubirii :)). )


Incepeti  crosetand un lantisor de 5 ochiuri. Uniti capetele lantisorului cu un piciorus orb, astfel incat sa obtineti un cerc.


Randul 1 Lucram un lant de 3 ochiuri(care va fi primul piciorus dublu), apoi lucram 2 picioruse duble, astfel incat sa obtinem un grup de 3.Lucram doua ochiuri de lant, apoi un grup de picioruse duble. Repetam de inca doua ori, astfel incat la final sa avem 4 grupuri de cate trei picioruse duble, unite intre ele cu lant de 2 ochiuri. La final unim cu piciorus orb.


Randul 2 continuam cu un lant de 4 ochiuri, care vor fi primul piciorus dublu de pe randul 2.


Apoi luam firul pe croseta (un jeteu) si introducem croseta in spatiul dintre 2 grupuri de picioruse de pe randul 1. Luam firul pe croseta, tragem croseta inapoi prin spatiul respectiv, si vom avea 3 bucle, astfel incat sa lucram 1 piciorus dublu, primul dintr-un grup de trei.Dupa ce lucram un grup de trei picioruse duble, facem un lant din doua ochiuri si, in acelasi spatiu, lucram inca un grup de trei picioruse duble.


Continuam lucrand un ochi de lant, apoi luam firul pe croseta si o introducem in urmatorul spatiu, continuand ca mai sus. 
In ultimul spatiu vom lucra 3 picioruse duble, lant de doua ochiuri,doua picioruse duble. Al treilea piciorus va fi lantul de inceput, si le vom uni cu piciorus orb.La final vom avea in fiecare spatiu de pe R1 cate 2 grupuri de 3 picioruse duble, unite intre ele cu lant de 2 ochiuri.


R3 Crosetam un lant de 4 ochiuri.Introducem croseta in spatiul gol din stanga patratului si prindem lantul cu un piciorus orb.


 Lucram in continuare 6 picioruse triple, astfel incat la final sa avem un grup de 7.


 

Introducem croseta in spatiul gol din dreapta patratului si unim cu un piciorus orb. Am finalizat prima arcada a inimii. Tragem firul, strangem si il taiem, lasand o bucata pe care o prindem cu acul pe spatele lucrului.


Incepem a doua arcada : introducem croseta in spatiul gol si lucram 4 ochiuri de lant, pe care le prindem cu piciorus orb in stanga. Continuam  cu 6 picioruse triple, astfel incat sa avem un grup de 7, si incheiem ca si mai sus. 

Ai vazut?!Nu e asa de greu!ai facut prima ta inimioara! :)

♥♥♥

La final prindeti firele ramase pe dedesubt, cu acul,astfel incat sa nu se desfaca lucrul. Spalati in apa calduta cu sampon, si clatiti bine. In ultima apa de clatire puteti pune un pic de balsam de par, caci va inmuia si va da finete firului. Presati bine intr-un prosop si lasati la uscat, apoi calcati, acoperind cu o batista umeda.
In functie de grosimea firului si a crosetei lucrul poate iesi mai mare sau mai mic.

Sper ca v-am inspirat si v-am motivat sa incercati! :) Am incercat sa dau explicatii cat mai detaliate, dar fara sa va incurc cu prea multe cuvinte. Daca veti reusi sa faceti o inimioara urmarind pasii din aceasta postare voi fi foarte fericita!

  HAPPY

Daca aveti nevoie de explicatii, lasati un comentariu, si voi raspunde cat de repede pot!
 
Irina


Crosetatul - termeni si tehnici fundamentale pas cu pas

Astazi am vrut sa  postez pe blog primul meu tutorial crosetat, si m-am gandit ca ar fi mai bine sa realizez intai un mic "dictionar" al terminologiei si a tehnicilor de baza, astfel incat si cei care sunt la inceput sa inteleaga cu usurinta explicatiile din tutorial.
Termenii apar si in limba engleza, dar trebuie sa stim ca exista diferente intre termenii folositi in USA( US crochet terms) si cei folositi in Anglia/Australia (UK crochet terms).  Mai jos aveti schemele cu corespondenta termenilor in diferite limbi, si lista cu abrevierile lor.

OCHIUL DE LANT (engl : chain [ch]), (ro: o.l.)
In scheme (engl. : patterns) ochiul de lant este desenat ca un oval si consta in tragerea firului cu croseta prin ochiul in care se gaseste aceasta.
Cu ajutorul acestuia se face lantul pe baza caruia se va croseta mai departe modelul ales.
 Modalitate de lucru :
 •  din firul ales facem o bucla (punctul de intersectie se tine intre degetul mare si cel mijlociu)
 •  trecem croseta prin bucla 
 • luam firul pe croseta o data (engl :yo, rom. :jeteu) si  tragem firul prin bucla.
 •  In acest moment, nu dam drumul la bucla, pentru ca se va desface, ci mai facetm un ochi de lant (adica mai tragetm un jeteu cu croseta)
 •   tragem de  capatul firului cu care lucram (firul care atarna), astfel incat sa strangem bucla si gata, avem primul ochi, dupa care continuam cu  cate ochiuri de lant sunt indicate in modelul ales.

PICIORUSUL MIC  (engl. : single crochet [sc]), (ro.: P.M.)
In scheme piciorusul mic este desenat cu un X sau un +.
Modalitate de lucru:
 • trecem croseta printr-un ochi de lant, luam un jeteu (luam firul pe croseta) si tragem croseta inapoi prin ochiul de lant cu bucla formata pe ea
 • acum avem doua bucle pe croseta. Luam un jeteu (adica luam firul pe croseta)  si tragem croseta inapoi prin cele doua bucle de pe croseta, avand firul infasurat pe ea
 •  acum avem din nou o singura bucla, cea in care se afla croseta


PICIORUSUL DUBLU/MARE (engl: double crochet [dc]), (ro. : P.D.)
In scheme piciorusul dublu este desenat ca un T cu o mica bara oblica pe mijloc.
Modalitate de lucru:
 • luam firul pe croseta o data si trecem croseta prin ochiul de lant, si luam inca o data firul pe croseta, astfel incat sa avem pe aceasta  trei  bucle 
 •  luam firul pe croseta si il trecem prin primele 2 bucle, apoi luam din nou firul pe croseta si il trecem prin cele 2 bucle ramase.

PICIORUSUL DUBLU REDUS (engl.: half double crochet [hdc]), (ro.: P.D.R.)
In scheme apare ca  un T simplu.
Modalitate de lucru :
 •  luam firul pe croseta o data si trecem croseta prin ochiul de lant, si luam inca o data firul pe croseta, astfel incat sa avem pe aceasta  trei  bucle 
 • luam firul pe croseta si il trecem prin toate cele 3 bucle de pe aceasta

PICIORUSUL TRIPLU (engl.: treble crochet [tc]), (ro.: P.T.)
In scheme este desenat ca un T cu 2 mici bare oblice pe mijloc.
 Se aseamana cu  piciorusul dublu,  deosebirea fiind ca firul se ia de doua ori pe croseta(2 jeteuri) inainte de a trece croseta prin ochiul de lant. 
Modalitatea de lucru:
 •  Luam firul pe croseta de doua ori, astfel incat sa avem pe ea 3 bucle
 • trecem croseta prin ochiul de lant, luam firul pe croseta  si  scoatem bucla, astfel incat sa avem  4 bucle pe croseta
 •  se ia din nou firul pe croseta si il trecem prin primele 2 bucle, astfel incat sa ramana 3 bucle pe croseta
 • luamfirul pe croseta  si il trecem prin primele 2 bucle- raman  2 bucle
 •  luam firul pe croseta si il trecem prin ultimele 2 bucle ramase

PICIORUSUL ORB/OCHI ALUNECAT (engl. : slip stitch [sl.st. / ss]) ,(ro. : P.O.)
Apare in scheme ca  un cerculet/punct sau un oval negru.
Modalitate de lucru:
 • trecem croseta prin ochiul de lant, luam firul pe ea( un jeteu)si il  scoatem direct prin cele 2 ochiuri
 •  acest tip de piciorus este folosit la formarea unui inel , asa cum se vede in imagine sau la incheierea unui rand

Sper ca explicatiile va vor fi de folos, si orice nelamuriri aveti, va rog sa le lasati la comentarii (si ramaneti prin zona, urmeaza primul meu tutorial :)  )

  (sursa imaginilor :google)

Irina