duminică, noiembrie 15, 2020

Postul Craciunului - sa punem inceput bun!

pinterest.com

Azi a inceput postul Nasterii Domnului, unul din cele mai frumoase posturi de peste an, cel putin asa mi se pare mie. Vremea e calda inca, n-a dat inghetul, copacii au frunze ruginii si inca ne mai scaldam in lumina aceea speciala, de toamna...Cu toate acestea eu simt ca am intrat in atmosfera de Craciun, am pus deja cateva luminite prin casa si am dat drumul la colinde :)

 

pinterest.com

Ce imi doresc in acest post - practic nimic diferit fata de ceilalti ani :

  • sa fiu mai disciplinata cu viata mea de rugaciune 
  • anafura si agheasma in fiecare dimineata
  • sa postesc dupa puteri 
  • sa  decoram casa
  • sa facem ornamente cu Sf. Nicolae, sa cantam cantecelul Sf. Nicolae, sa citim povestea Sfantului si sa facem turta dulce
  • sa planific pregatirile pentru Sarbatori
  • sa tricotez mai mult

Postul alimentar e mai usor, sunt multe dezlegari un acest post, dar...fiecare dupa puteri, dupa posibilitati si dupa sfatul duhovnicului. 




,,Numai prin smerenie vom înainta. Postul este bun, iubirea bună, milostenia este frumoasă, la fel şi îndurarea. Dar ce este mai presus de toate? Trebuie să devenim smeriţi. Şi mai sus de smerenie ce este? Puterea de deosebire. Dacă puterea de deosebire lipseşte din virtuţi, greşim. Şi virtuţile au nevoie de cârmuire. Binele, dacă nu se naşte cu cuvioşenie, nu este bine. Postul este bun, dar este mijloc, nu scop. Mijloacele au scop şi scopul este smerenia, şi din smerenie vine puterea de deosebire.

De aceea trebuie să armonizăm tot ce facem, prin discernământul duhovnicului. Duhovnicul îţi va spune cât să posteşti, când să te împărtăşeşti, cum să cugeţi, cum să-l loveşti pe vrăjmaş, ce trebuie să faci aici, şi astfel, cu discernământul duhovnicului iluminat prin Sfântul Duh, pregăteşte-ţi sufletul tău. Deci postul este sfânt, dar este o cale. O vom aranja cum ne spune duhovnicul şi după puterile noastre psihotrupeşti. Să nu facem mai mult decât se cuvine, mai mult decât putem face. Trebuie măsură în toate. Pentru că lipsa de măsură nimiceşte folosul.,,

 DESPRE CREDINŢĂ ŞI MÂNTUIRE, 
Părintele Efrem Athonitul, Bunavestire Galati 2003

Va doresc post binecuvantat!