joi, septembrie 13, 2007

carti


Am crescut intr-o casa plina de carti. Parintii mei aveau in biblioteca cam tot ce se putea cumpara pe vremea aceea, uneori chiar "pe sub mana" ). Asa ca am "microbul cartilor" in sange, sotul la fel, si nu trece luna fara sa cumparam macar o carte- doua, pentru noi, sau pentru Ilinca.In curand va trebui sa cumparam si o biblioteca mai mare, ca deja nu mai avem unde sa le punem.

Din pacate bugetul destinat acestor achizitii este uneori destul de limitat. Dar iata ca statul roman s-a gandit ca e momentul sa fie generos cu profesorii , asa ca am primit echivalentul a 100 de euro pentru achizitionarea de carti de specialitate, sau care sa ne ajute in desfasurarea in bune conditii a procesului didactic .Ce placere mai mare poti avea decat sa bati librariile cu buzunarul(relativ ) plin?Desigur, nici una, in consecinta, cu bb Teodora in carut, am plecat la cumparaturi si iata ce am gasit interesant:




doua carti minunat ilustrate. Au si cate o lupa mititica, cu ajutorul careia copilul trebuie sa caute animalele ascunse printre copaci sau iarba - foarte bune pentru dezvoltarea simtului de observatie, dar si pentru imbogatirea cunostintelor despre diverse vietati si mediul lor de viata









-idei de jocuri si activitati pentru copiii de varste mici





"Cum invata creierul" -ajuta la intelegerea mecanismelor care stau la baza memoriei si invatarii, prezinta tipuri de invatare si metode pentru sporirea potentialului de invatare




- "Mami, tati, ma auziti?" - autorul ne invita sa descoperim bogatia limbajelor non-verbale si verbale ale copiilor, pentru a intelege si a comunica mai bine cu cei mici


Va urma, inca n-am cheltuit toti banii.

Irina

marți, septembrie 11, 2007

Prajitura chinezeasca



Cred ca se numeste asa fiindca e galbena deasupra . Am redescoperit reteta de Craciun, cand sotul mi-a spus ca mama lui ii facea in copilarie o prajitura tare buna, care era asa si asa.Surpriza,surpriza, cred ca era o prajitura la moda pe vremea aceea , caci mi-o facea si mie mama, deci am sunat-o si i-am cerut reteta.


E foarte simplu de facut, rapida, si foarte buna. Pentru BLAT aveti nevoie de:
  • 200g unt moale
  • 150 g zahar(de preferat pudra)
  • 200g nuca macinata(sau alune)
  • 100g faina
  • 2 linguri cacao
  • 1 pachet praf de copt
  • esenta de rom
  • 6 albusuri batute spuma


GLAZURA

Separat se freaca cele 6 galbenusuri cu 150 g zahar pudra.


Ingredientele pentru blat se amesteca si se pun intr-o tava unsa si tapetata cu faina(albusurile spuma se incorporeaza la sfarsit, cu ajutorul unei palete, pentru ca blatul sa iasa pufos). Se da la cuptor cam 20 de minute, la foc potrivit (170 grade). Cand blatul e aproape gata se scoate tava si se toarna deasupra galbenusurile frecate cu zahar, si se da iar la cuptor, la foc mic, pana se usuca glazura.

Dupa ce o scoatem din cuptor se presara deasupra ciocolata rasa.

Se taie dupa ce s-a racit si se serveste cu cafea, sau cu o ciocolata calda alaturi.

Irina