vineri, noiembrie 09, 2007

Falafel(chiftelute de naut)

Zilele de post sunt o componenta importanta a vietii ortodoxe. Pe langa cele patru posturi mari din an, credinciosul ortodox trebuie sa posteasca miercurea si vinerea. Postim miercuri deoarece in aceasta zi carturarii si fariseii s-au sfatuit sa-L prinda pe Hristos, iar vinerea postim deoarece in aceasta zi Hristos a fost rastignit pe cruce.

Una din retetele de post preferate de familia noastra sunt chiftelutele de naut (falafel).Sunt foarte simplu de facut.

Boabele de naut se tin la inmuiat in apa rece 24 de ore(eu cumpar cate o punga de naut de 1 kg, inmoi boabele si le pastrez la congelator, in portii potrivite pentru o mancare).

Dupa ce s-au inmuiat se scurg de apa (nu se fierb, se folosesc asa , doar inmuiate in apa de pe o zi pe alta), se adauga o ceapa si verdeata multa, si se toaca(la robot sau la masina de tocat), astfel incat sa rezulte o pasta.



Se lasa jumatate de ora la frigider, si se formeaza apoi chiftelute rotunde, care se prajesc in ulei incins(pot fi tavalite prin pesmet sau faina).



Se pot servi in diverse feluri.De data aceasta eu am facut o garnitura de paste cu legume: am fiert paste (bilute mici, pentru cous-cous) si un mix de legume (congelate). Am scurs pastele si legumele si le-am amestecat intr-un castron.Am adaugat ulei, otet,sare, o rosie tocata marunt, si verdeata tocata.


Pofta buna!

Irina

8 comentarii:

  1. Extraordinara reteta! Multumesc mult, pentru ca vine postul, daca mai ai idei de retete te-as ruga sa le mai postezi;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. stai pe aproape, ca o sa postez cate un meniu pentru o saptamana, cu retetele si lista de cumparaturi :)cred ca luni sau marti o sa fie gata

    RăspundețiȘtergere
  4. edit- cate un meniu pentru o saptamana de post

    RăspundețiȘtergere
  5. Yum! We had flafel last night too!

    RăspundețiȘtergere
  6. Irina, pai daca faci asta iti raman datoare!:) Eu tot de azi pe maine reusesc sa fac ceva! Trebuie sa "fur" putin din organizarea ta, cred ca e mai usor si cand faci cumparaturile!

    RăspundețiȘtergere
  7. Irina, imi permiti o completare? Eu am facut chiftelute din naut, adaugand la ce ai spus tu, usturoi, morcov si marar... Noua ne-au placut si in varianta asta ...

    RăspundețiȘtergere
  8. Aurelia, multumesc de sugestie, o sa incerc si varianta asta, fiindca imi place morcovul in chiftelute.Eu n-am mai pus altceva fiindca m-am temut sa nu se desfaca la prajit.

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.