marți, noiembrie 06, 2007

"Mini- gradinita"



Mi-am propus de mai mult timp sa devin ceva mai organizata si mai structurata in ceea ce priveste educatia Ilincai, si sa fac cu ea un fel de "homeschooling", dar abia de saptamana aceasta am inceput. Am studiat mai multe resurse de pe internet care m-au inspirat, dar folosesc in principal curricula pregatitoare (2- 4 ani) de la "Letter of de Week", pe care am adaptat-o conform necesitatilor si programului nostru. Ilinca recunoaste deja majoritatea literelor mari de tipar, pe unele poate sa le si scrie, dar incerc ca, pornind de la "litera saptamanii" sa facem multe alte lucruri.

Duminica mi-am pregatit activitatile pe toata saptamana si am realizat un "poster de invatare" care e prins pe usa frigiderului, sa-l avem sub ochi.




Tema saptamanii sunt "ingerii" ( fiindca saptamana aceasta este Sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, dupa cum spuneam si intr-un post anterior). Am lipit o iconita cu Sfintii Arhangheli, si de cate ori Ilinca trece pe langa poster discutam pe marginea ei "cine e in icoana? cum ii cheama pe Sfintii Arhangheli?ce fel de ingeri sunt?ce fac ei?"etc.. Forma saptamanii e "patratul" , iar culoarea -"albastru". Litera saptamanii e "A", iar la vocabular avem o poezie care contine multe cuvinte cu litera "a". La religie subiectul e, desigur "Sfintii ingeri".

Pe langa toate acestea facem si un pic de muzica: in fiecare saptamana o sa ascultam muzica unui compozitor a carui nume incepe cu litera saptamanii, si o sa invatam cate un cantecel pentru copii. Saptamana aceasta ascultam compozitii de Tomaso Albinoni(e fundalul sonor al zilei ) . Am gasit si pe youtube un clip care mi-a placut:



p.s. apropo de muzica clasica, am mai dat candva citatul asta din par. Serafim Rose, dar il pun din nou, ca se potriveste foarte bine la subiect:

"Copilul care de mic este deprins cu muzica clasica, care s-a dezvoltat sub influenta ei, nu este supus ispitei ritmului brutal al rockului, pseudomuzicii contemporane, in masura in care sunt supusi cei care au crescut fara nici o educatie muzicala. O buna educatie muzicala, dupa cuvintele staretilor de la manastirea Optina, curata sufletul si-l pregatesc pentru primirea impresiilor duhovnicesti."


Irina