luni, decembrie 17, 2007

In asteptarea Craciunului



Iata ca totusi vremea a tinut cu noi si de ieri pana azi spre pranz a mai nins, spre bucuria Ilincai.E prima ei zapada "serioasa", asa ca am iesit afara si ne-am bulgarit un pic, iar maine poate facm si un om de zapada(mai mititel, asa).

Fiindca e saptamana premergatoare sarbatorii Nasterii Domnului, mi-am programat sa fac impreuna cu Ilinca cateva activitati "cu specific" . Astazi am citit povestea nasterii lui Iisus, si am colorat icoana praznicului - amandoua le gasiti in publicatia ortodoxa "Apostolat in Tara Fagarasului".
Din pacate povestea din revista e potrivita pentru copii mai mari, dar cat am colorat icoana am discutat un pic despre personajele pe care le vede, si am pus apoi "casuta" pe usa frigiderului,sa fie "la vedere".





Irina

Postul Craciunului 2007





despre "...sa postim si sa gatim impreuna..."



Am ajuns si in ultima saptamana de post. Saptamana trecuta v-am impartasit un fragment dintr-o predica despre post a Sf. Teofan Zavoratul, si o sa continui :

"Iata cum sa faceti pe viitor: cand cineva va incepe sa se ridice impotriva vreunei randuieli de nevointa dumnezeiesti,intrebati-l ce anume accepta el din aceste randuieli?De pilda, pe cel care refuza postul,intrebati-l daca la biserica trebuie sa mergem,daca acasa trebuie sa ne facem pravila de rugaciune, daca trebuie sa ne spovedim si altele...si veti vedea, probabil, ca va refuza totul.Si veti intelege ca nu postul este problema, ci orice constrangere in general...El isi doreste sa traiasca in largul sau...N-are decat sa traiasca!Dar sa-i spuneti negresit despre sentinta lui Dumnezeu cu privire la calea cea larga(...) si spuneti-i "Tu, frate, ai un alt dumnezeu,alte legi, alte nadejdi!Iar noi Il avem ca Dumnezeu pe Domnul Iisus Hristos, care a postit, mama noastra este Sfanta Biserica, care prin randuielile ei ne cere sa postim.Ocrotitorii nostri - Sfintii Apostoli, preotii si invatatorii lumii, cu totii au fost postitori si sunt invatatorii postului!Asa ca nici noi nu putemface altfel. Iar tu vezi-ti de drumul tau.">

Sf. Teofan Zavoratul - "Invataturi si scrisori despre viata crestina"

Saptamana a sasea de post

Meniu


Micul dejun

musli cu fructe , lapte de orez
suc/nectar de fructe preparat in casa

Gustare(ora 10, seara)
hummus,salata de vinete


Pranz
bors de cartofi

supa de legume


Cina
  • Luni : orez cu legume, chiftelute de vinete, salata de varza
  • Marti: pizza de post
  • Miercuri:mancarica de pastai cu mamaliguta si usturoi
  • Joi : cartofi cu legume la cuptor
  • Vineri : mancarica de conopida
  • Sambata: paste cu legume, snitel de soia, salata
  • Duminica: cartofi piure, piftelute de naut, salata

Desert:
compot de piersici

strudel cu mere


Luni, 24 decembrie-Ajunul Craciunului

-de obicei in Ajun se tine post negru, sau se mananca "seminte" de tot felul: nuci, alune, fistic.In unele zone, se face o prajitura numita "scutecele/pelincile lui Iisus". Eu n-am facut niciodata,poate o sa incerc anul acesta.


Pentru retete si idei de meniu gasiti pe blogul Laurei Sava, cartea Garoafei Coman "Mancaruri si dulciuri de post"


Post cu folos!

Irina