miercuri, ianuarie 09, 2008

Supa-crema de mei



Azi, fiind zi de post, m-am gandit sa introduc ceva nou in meniu, si anume boabele de mei. N-am mancat niciodata pana acum, dar deja m-a cam lasat fantezia in ceea ce priveste nautul si lintea, asa ca "incercarea moarte n-are".

Ceea ce am citit despre mei este foarte interesant: contine foarte mult magneziu, si conform ultimelor cercetari acesta alina atacurile severe de astm si de migrena. Deasemenea magneziul ajuta la reducerea presiunii arteriale si a infarcturilor, in special a celor date de aterosceroza sau de diabet. Niacinul din mei (vitamina B3) ajuta la reducerea colesterolului. Contine tryptofan (precursor al serotoninei si melatoninei), de aceea poate avea actiuni benefice in cazurile de depresie, durere cronica si in iritablitate/reactii violente.

Alte informatii:




" - Datoritã efectului alcalinizant, meiul se recomandã mult celor care suferã de artrite (datorita acestei proprietati este bine ca la gatit sa nu se adauge prea multa sare; este bine chiar deloc);

Ajuta in prevenirea avorturilor spontane;
este foarte benefic daca este inclus in alimentatia zilnica in cazurile de greata din primele luni de sarcina ;
Este un antimicotic puternic intre cereale si este indicat in cazurile de Candida albicans;
Indeparteaza mirosul neplacut al gurii datorita proprietatilor bactericide;
Este bogat în fier si alaturi de fasolea soia este recomandat în regimul vegetarienilor;
Folositor in cazurile de diaree (prajit inainte de a fi gatit), indigestie, stari de voma;
Meiul nu contine gluten si de aceea este indicat persoanelor sensibile la gluten.


Preparare si consum

Ca si alte cerereale, inainte de preparare, meiul se spala bine in cateva ape pana la indepartarea completa a impuritatilor. Dupa ce am scurs apa, adaugam o parte de boabe de mei la 2,5-3 parti apa sau supa care fierbe. Dupa ce incepe sa fiarba din nou, dam focul mai mic si continuam fierberea cu oala acoperita pentru circa 30 de minute (20 la oala sub presiune) - daca in prealabil l-am pus la inmuiat peste noapte timpul se reduce la jumatate. In mod normal, textura este cea a unui pilaf. Daca dorim sa fie cremos mai adaugam repetat apa (sau marim proportia de la inceput) si amestecam frecvent ca pe mamaliga, pana la obtinerea consistentei de piure.
Pentru a da un gust mai bun meiului (asemanator susanului prajit, sau nucilor) il prajim in tigae, ca pe seminte inainte de a-l gati. Cand a capatat o culoare aurie il adaugam la apa/supa fierbinte si continuam fierberea ca mai sus.

Cateva idei de preparare "la minut" :


  • Meiul fiert poate fi servit la micul dejun gen "porridge/pasat" la care putem adauga stafide, nuci sau fructe uscate .
  • Faina de mei poate fi daugata la coptul painii de casa sau la alte copturi (chec sau briose).
  • Mei fiert si racit, rasfirat cu furculita, amestecat cu vegetalele preferate, cu ciuperci sau sote de ciuperci, ori cu cubulete de tofu prajit (sau cateva bucatele reci de friptura de pui); adaugam apoi putin dressing, sos de soia si obtinem o salata usor de facut si gustoasa

Data vitoare cand cautati o alternativa la orez sau la cartofi piure, incercati meiul. Cei mai multi vor fi placut surpinsi.
Precautii si contraindicatii

Meiul contine goitrogene, compusi din anumite alimente care pot afecta persoanele cu probleme de tiroida . Deasemenea persoanele cu afectiuni cronice ale sistemului digestiv (scaune moi) trebuie sa evite consumul meiului."

Cam atata despre mei, acum sa va povestesc despre cum l-am pregatit eu- am facut supa-crema (o cantitate mai mica, de proba ).


Am curatat o ceapa mare,doi morcovi, doi cartofi, le-am taiat si le-am pus la fiert in 2 l de apa, cu doua maini de boabe de mei, si sare dupa gust. Dupa ce au fiert bine (meiul s-a desfacut ca si orezul fiert) am lasat la racit, si pe urma le-am pasat in blender.Piureul obtinut l-am pus din nou in oala, am mai adaugat un pic de apa, si un pic de ulei. I-am mai dat cateva clocote, si supa a fost gata.



A fost gustoasa, asa ca puteti incerca fara frica :).

Irina