sâmbătă, ianuarie 12, 2008

Sfestania (sfintirea) casei



De cand n-ati mai sfintit casa?eu recunosc ca a trecut ceva vreme de cand n-am mai facut o sfestanie , asa ca am profitat de aceste zile de dupa boboteaza ca sa chemam parintele la noi.




Dar ce este sfestania?este denumirea populara a slujbei Aghiasmei mici. Ea se savarseste la biserica, sau in casele credinciosilor, la cererea acestora. In timpul slujbei se sfinteste apa, se fac rugaciuni pentru ocrotirea si binele casei, pentru sanatatea trupeasca si sufleteasca a celor ce o locuiesc, apoi se stropesc toate camerele cu agheasma, iar deasupra fiecarei usi se face o cruciulita cu untedelemn sfintit.

Folosul sfestaniei este foarte mare : alunga duhurile rele, iarta pacatele mici de peste zi (naluciri diavolesti, ganduri rele), curata duhul si mintea, indreptandu-le spre rugaciune.

Este bine ca inainte de sfestanie cei din casa sa posteasca si sa se spovedeasca( de aceea este potrivit sa facem aceasta slujba in timpul posturilor de peste an, daca putem).In casa se face curatenie, iar pentru slujba se pregateste o masuta, orientata spre rasarit, pe care sa avem:
  • un vas cu apa, larg la gura
  • lumanari intr-un suport( eu am facut o paine mai mica pentru asta)
  • un paharel mic cu ulei , si un betisor cu vata
  • tamaie, carbuni, chibrituri
  • un catui in care sa ardem tamaia
  • pomelnic cu cei din casa

Toate usile casei se lasa larg deschise, pentru ca preotul sa poata sfinti.

Agheasma ramasa se strecoara de resturile de busuioc si se pastreaza intr-o sticla curata, in coltul cu icoane. Se stropeste cu ea prin casa, sau se ia dimineata pe nemancate, dupa ce luam anafura.

Inainte crestinii faceau sfestanie la inceputul fiecarei luni, si acest obicei se mai pastreaza si astazi in unele zone.Daca nu reusim sa facem atat de des, este bine sa facem aceasta slujba a casei macar o data pe an. Un parinte spunea:

"Un crestin fierbinte in credinta face trei curatenii in fiecare din cele patru posturi mari ale anului:

Curatenie de praf, mizerie in toata casa;
Curatenie de duhuri rele cuibarite in casa, prin sfestanie;
curatenie in suflet prin marturisirea pacatelor pe care le-am mai făcut de la ultima spovedanie incoace."



Irina