marți, septembrie 16, 2008

Gogosele libaneze

Am gasit mai de mult reteta , dar a durat un pic pana am facut rost de ingredientele pentru sirop.
M-a tentat fiindca mi s-a parut exotica, dar si foarte usor de facut. Intradevar, e un desert delicios si destul de rapid.




Se prepara intai siropul, din:

  • 375 g zahar
  • 125 ml apa
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • 1 lingurita apa de trandafiri
  • 1 lingurita apa de flori de portocal (ultimele doua ingrediente se gasesc la magazinele arabesti, si dau siropului un gust si un parfum deosebit. Mie mi le-a adus un prieten din Liban- daca nu gasiti, puteti pune vanilie )

Zaharul , apa si zeama de lamaie se pun la fiert, si cand siropul se leaga (devine gros) se adauga aromele. Se lasa la racit si se prepara gogoselele.



Acestea se fac din :
  • 250 g de faina
  • 300 g iaurt
  • 1 jumatate plic praf de copt




Se mixeaza ingredientele pana se obtine un aluat cremos, si se lasa deoparte 45 de min. Intr-o fripteuza, sau intr-o tigaie adanca se toarna ulei (sa fie o "baie" de ulei), si se incinge bine, apoi se lasa la foc mediu. Cu o lingurita se pune compozitia la prajit. Cand s-au facut aurii se scot si se pun in sirop. Dupa ce s-au patruns se aseaza pe o farfurie si se servesc imediat ce s-au racit.

Acesta este un desert traditional pentru crestinii ortodocsi din Liban si din Syria, si se pregateste la Boboteaza.


Irina