marți, octombrie 25, 2011

Femeia din Pilde 31- intelepciune si inspiratie pentru fiecare zi (1)

                  Pildele lui Solomon  e una din cartile mele favorite din Sf. Scriptura. E plina de invataminte practice, folositoare in trairea zilnica. 



In capitolul 31 este descrisa o femeie extraordinara, despre care am mai vorbit aici pe blog. Femeia din Pilde 31 are o multime de calitati, si este indragita si laudata de toti cei din jurul ei. Pentru multe dintre noi ea reprezinta modelul de sotie perfecta, si ne ofera standarde care par destul de greu, ba chiar imposibil de atins. Dar haideti sa ne gandim- oare nu asta e viata crestina in general?Hristos ne-a pus inainte lucruri care sunt cu neputinta de implinit doar prin puterea omeneasca - de aceea ne-a dat darul Duhului Sfant, care sa ne ajute in umblarea noastra.

Cine poate găsi o femeie virtuoasă? Preţul ei întrece mărgeanul. (Pilde 31: 10)

    Dar  ce anume e demn de urmat cand ne gandim la femeia virtuoasa din Pilde 31?


 Inainte de a raspunde la aceasta intrebare ar trebui sa aflam  ce este virtutea?
 Conform DEX , virtutea este însușire de caracter care urmărește în mod constant idealul etic, binele; integritate morală; pornire statornică spre a înfăptui anumite acte morale (printr-un efort volitiv).
Deci, pentru a fi persoane virtuoase trebuie sa urmarim in mod constant un ideal etic. Acest ideal etic este, pentru crestin, dat de poruncile  lui Hristos, pe care  trebuie sa le punem in practica zilnic, ajungand astfel la virtutea crestina.
In Catehismul Ortodox gasim detalii despre ce este virtutea crestina, si cum trebuie pusa in practica.
Dupa invatatura Bisericii „virtutea crestina este deprinderea si staruinta statornica de a implini, cu ajutorul harului dumnezeiesc, legea morala intreaga, din dragoste curata fata de Dumnezeu si fata de aproapele. Virtutea crestina inseamna deci taria si statornicia pe calea binelui, in savarsirea faptelor bune si biruinta neintrerupta asupra raului.”
Biserica imparte virtutile in teologice si morale .
Virtutile teologice sunt : credinta, nadejdea si dragostea (I Cor. 13, 13).iar virtutile morale sunt : intelepciunea, dreptatea, cumpatarea si barbatia (curajul).
Deci, femeia virtuoasa este femeia care , in mod staruitor si statornic implineste, cu ajutorul harului dumnezeiesc, legea morala intreaga, din dragoste curata fata de Dumnezeu si de aproapele, savarsind fapte buna si avand biruinta neintrerupta asupra raului.



Pasajul  din Pilde 3l  nu aduce porunci sau sarcini suplimentare fata de cele cunoscute deja, ci reprezinta modul in care se aplica  intelepciunea lui Dumnezeu, si poruncile Sale  in viata noastra obisnuita, de zi cu zi, ca sotii, mame si gospodine.
In urmatoarele saptamani voi incerca sa analizez calitatile  femeii virtuoase descrise de Solomon, si voi cauta modalitati practice prin care, cu ajutorul lui Dumnezeu, as putea sa le dezvolt in viata mea. Sper sa vi se para interesanta si de folos aceasta calatorie prin cartea Pildelor, si sa ramaneti alaturi de mine!
Va doresc o zi frumoasa! 
Irina